Tour op de Ventoux: 20 ton afval

Het was onvergetelijk, die zaterdag 25 juli 2009 op de kale berg. De Tour was er weer na zeven jaar afwezigheid. Volgens de voorafgaande prognoses en de schattingen achteraf waren er zo'n 500.000 mensen op de berg en daarnaast nog talloze campers, auto's, vrachtwagens, bussen, politie-auto's, brandweerwagens en heel veel fietsen.
Op maandagochtend 5 uur werd er begonnen met de schoonmaak van de route van Bedoin naar het observatoire. In totaal werd 20 ton afval ingezameld waaronder 1,5 ton glas en 800 kg kunststof / aluminium-staal (gelijk aan 30.000 plastic flessen en 20 000 blikjes).
De vraag kan gesteld worden of een dergelijk massaal evenement als de Tour de France nog wel kan op zo'n kwetsbaar gebied als de kale berg. Sinds 1990 is de Ventoux en directe omgeving een natuurreservaat waarin men probeert de belangen van mens en milieu zo goed mogelijk met elkaar in harmonie te brengen. In 1994 werd het project officieel door de UNESCO als werelderfgoed erkend. Zie La Réserve de Biosphère du Mont Ventoux.
Hierbij nogmaals de oproep om niets op de berg achter te laten; alles wat je mee omhoog neemt kan ook mee naar benden: de inhoud in je maag en de verpakking weer terug in je zak/tas.
Lees het persbericht (Frans)

Pin It
e-max.it: your social media marketing partner