Tour-etappe naar Ventoux: één groot feest

De Tour de France op de Mont Ventoux was afgelopen zaterdag 25 juli één groot feest. En niet alleen zaterdag, de hele week was het al druk op de berg en voelde je dat er iets ging gebeuren.
Een week van tevoren stonden er al campers op de kale berg en het werden er elke dag meer. Dinsdag leek er al geen plekje meer beschikbaar te zijn en werden er al campers en auto's door de gendarmerie verwijderd. Maar er kon nóg meer bij, totdat de weg van de voet tot aan de top helemaal vol was, bomvol.
En toen kwamen op zaterdag al die fietsers en voetgangers nog... duizenden, tienduizenden. De wandelaars hadden hun auto vaak ver van het dorp Bedoin moeten parkeren en vele kilometers in de warmte moeten lopen om een plekje op de berg te vinden.
De fietsers werden al om 9 uur door de gendarmerie tegengehouden, terwijl ze nog maar net aan de klim waren begonnen. Er moesten nameljk heel veel politie-auto's en bussen vanuit Bedoin en Flassan de berg op en die kwamen elkaar tegen bij St.-Colombe: totale chaos.
De fietsers hadden er maanden op gewacht om op deze dag naar boven te fietsen dus ze lieten zich niet zomaar wegsturen, ondanks de enorme politiemacht en een hels kabaal van sirenes.
Maar er moest iets gebeuren om de impasse te doorbreken en uiteindelijk werden de fietsers richting Flassan gedreven. Nu stond er op die plek een huis met een groot erf en iemand was zo slim om via het erf weer op de klim naar Bedoin te komen en de hele meute fietsers ging er achter aan. De gendarmerie had het nakijken...
Maar al die politiewagens en bussen moesten vervolgens wel langs de stroom fietsers en wandelaars, een wonder dat het allemaal goed ging.

Ook bij Chalet Reynard was het chaos. Het hele parkeerterrein aan de binnenkant van de bocht was ingenomen door een VIP-terras, omzoomd door grote vrachtwagens. Vandaar had je alleen zicht op een groot scherm, waarop de etappe te volgen was.
Geen aantrekkelijke plek om te blijven, dus maar weer een paar kilometer afzakken naar een steil gedeelte in het bos, waar WV

Bocht7 zorgde voor veel gezelligheid. De leden van deze wieler-vereniging hadden een soort pretpark gebouwd, bestaande uit feest- en slaaptenten, een steiger, een biertap, een dj-tafel en wat al niet meer. Vooral op de dag van de Tour zorgden ze voor veel vrolijkheid en we besloten hier de renners af te wachten. Het was een vrolijke boel, maar er werd goed gelet op de veiligheid op de weg. Hulde aan de organisatie!

Pin It
e-max.it: your social media marketing partner