Kale berg in 100e Tour de France

logo Tour de France 100De kale berg zit definitief in het parcours van de 100e Ronde van Frankrijk. De etappe gaat van Givors naar de top van de Mont Ventoux en wordt verreden op de nationale feestdag 14 juli. Een echte verrassing is het niet; velen hadden niet anders verwacht. In de 100e editie van de Tour de France mag de Reus van de Provence niet ontbreken.

In 1951 werd de kale berg voor het eerst opgereden in de Ronde. Dat gebeurde in de 17de etappe van Montpellier naar Avignon, over een lengte van 224 km. De berg werd toen vanaf de noordkant beklommen. De Fransman Lucien Lazaridès passerde als eerste de top; zijn landgenoot Louison Bobet won de etappe.

Het is nu de 15de keer dat de Tour de France de Mont Ventoux bezoekt. Voor de 9de keer wordt er op de top gefinisht. De laatste keer was in 2009; toen won Gárate voor Rabobank.
De 15de etappe gaat van Givors (Lyon) naar de top van de Mont Ventoux. Met 242 km is het de langste etappe van de 100e Tour. De dag erna mogen de renners uitrusten.

Profiel etappe Givors-Mont Ventoux
Profiel etappe Givors-Mont Ventoux - Bron: letour.fr

De route loopt via Malaucène en de 451 m hoge col de la Madeleine naar Bedoin en vervolgens naar de top.

Er zijn 3 tijdritten; 2 individuele en een ploegentijdrit.
Er zijn 5 aankomsten bergop in deze Tour. De Alpe d'Huez wordt zelfs twee keer beklommen, in dezelfde etappe.

 Op 21 juli finishen de renners zoals gewoonlijk op de Champs Elysées in Parijs. Maar deze keer doen ze dat in de avond met spectacualir vuurwerk.
Om deze Ronde te kunnen winnen moet je zowel goed kunnen klimmen als tijdrijden.

presentatie TDF13 Ventoux
Presentatie parcours Tour de France 2013. Burgemeester van Bedoin Luc Reynard (l), Tourbaas Christian Prudhomme en vermoedelijk twee vertegenwoordigers van het departement Vaucluse wijzen de kale berg aan op de kaart met het parcours van de Ronde van Frankrijk 2013.
Foto © Thomas Vergouwen / velowire.com (kopie niet toegestaan)

Overigens had Thomas Vergouwen (zie fotobijschrift) het parcours weer correct voorspeld. Lees hoe hij dat deed in The Dutchman Who Stole the Tour de France.
Het volledige routeschema van de Tour de France 2013
Wordt het weer net zo'n feest als in 2009?


Pin It
e-max.it: your social media marketing partner