Richie Porte wint 5de etappe Parijs-Nice naar zusje Ventoux

paris-nice 2013Zondag 3 maart startte de 71ste editie van de "Race naar de zon", oftewel Parijs-Nice, met een ultrakorte proloog van 2,9 km. Vrijdag 8 maart stond één van de belangrijkste ritten van deze klassieker op het programma: de etappe van Châteauneuf-du-Pape naar La Montagne de Lure over 176 km.
UPDATE Winnaar werd Richie Porte van Team Sky, die ook de gele trui pakte. Tweede werd Denis Mentsjov, op 26 seconden. Lieuwe Westra kwam als zesde binnen en staat nu derde op 0.42 van Porte. Bekijk hier de laatste kilometers en de aankomst op de top van Montagne de Lure.

Het begint allemaal rustig vanaf de start in de Avenue Baron Le Roy in Châteauneuf-du-Pape en via Monteux en Pernes-les-Fontaines, tot aan de klim van de Col de Murs (2de categorie, 10,3 km @ 4,3%). De afdaling brengt de renners dan naar de tussensprint in Saint-Saturnin-lès-Apt. Nog altijd in oostwaartse richting komen ze dan zo'n twintig kilometer verderop aan op de top van de Côte d'Oppedette, beklimming van de 2de categorie van 7,1 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%.

Volgt dan de bevoorradingszone in Simiane-la-Rotonde met een parcours in noordwaartse richting tot aan Banon en gevolgd door een stuk naar het zuiden richting Manosque, met twee beklimmingen van de 3de categorie, de Côte de Saint-Martin-les-Eaux (2,7 km @ 3,7%) voor Manosque en de Col de la Mort d'Imbert (4,5 km @ 4,4%) erna.

Na de sprint in Forcalquier, vormt de Côte des Mourres (3de categorie van 2,9 km @ 4,9%) slechts een voorproefje van de slotklim naar de Montagne de Lure waar de finish plaats vindt op 1.600 meter hoogte op deze berg van de eerste catégorie van 13,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%.

Bekijk deze kaart op velowire.com

Zusje van de kale berg
Het Montagne de Lure ligt hemelsbreed zo'n 45 km ten oosten van de Mont Ventoux. Het hoogste punt van die bergrug, Sommet de Lure of Signal de Lure geheten, vertoont zoveel overeenkomsten met de Mont Ventoux, dat sommigen hem het tweelingzusje van de kale berg noemen.

In 2008 werd voor het laatst op de Mont Ventoux gefinisht.

Meer op velowire.com

 

Pin It
e-max.it: your social media marketing partner