25 jaar Club des Cinglés

cingle stempelkaart binnenkant Op 25 augustus 1988 reed Christian Pic drie keer de Ventoux op. Hij werd daarmee Cinglé du Ventoux nr. 1. Pic had kort daarvoor de Confrérie des Cinglés du Mont Ventoux opgericht - 'het Gilde der Malloten van de Mont Ventoux'. Cinglé betekent 'een beetje getikt, lichtelijk gestoord'. En een beetje gek moet je wel zijn als je drie keer op dezelfde dag de kale berg per fiets wilt beklimmen. Op 1 juni wordt het 25-jarig bestaan gevierd en dekaleberg.nl is erbij.

Vandaag de dag spreekt men niet meer van Confrérie, maar Club. Om tot dit vermaarde genootschap toegelaten te worden, moet je de drie wegen die naar de top leiden op één dag beklimmen. Is je dat gelukt en kun je dat bewijzen met een gestempelde kaart, dan krijg je de fel begeerde titel Cinglé du Mont-Ventoux, wat zoveel betekent als "Malloot van de Mont Ventoux". Je bent dan officieel lid van de Club des Cinglés du Mont-Ventoux.
Vind je drie keer niet genoeg, dan kan je kiezen voor de Galérien du Mont-Ventoux, wat letterlijk "Galeiboef van de Mont-Ventoux" betekent. De vierde route gaat over een niet al te beste bosweg: de Route des Cèdres.
En het kan nóg gekker: gewoon twee keer de Cinglé fietsen op één dag. Dat is de Bicinglette, dus zes beklimmingen over de weg op één dag.

stempelkaart CingleAanvankelijk was deze club nog een overwegend Franse aangelegenheid, blijkt uit de statistieken. De website dekaleberg.nl besteedde aandacht aan de Cinglé en de eerste Belgen meldden zich bij de heer Pic.
Sinds het verschijnen van het boek De kale berg in 2002 schreven zich ook Nederlanders in en steeds meer Belgen.
En toen het mogelijk werd via dekaleberg.nl een inschrijfformulier te downloaden nam het aantal inschrijvingen van Nederlanders en Belgen opvallend toe.
De laatste drie jaar staat Nederland zelfs bovenaan in het overzicht met de meeste nieuwe Cinglés. In 2012 maar liefst 351! Met grote aantallen tegelijk melden zij zich soms aan. Meestal rijden ze dan georganiseerd, om geld in te zamelen voor onderzoek naar een medicijn voor kanker of een andere ernstige ziekte. 

Dit jaar wordt de 5000ste Cinglé verwacht.

 

Pin It
e-max.it: your social media marketing partner