Schade aan monument Tom Simpson

Schade aan monument voor Tom Simpson. Foto: Ruud de Bont.Al 44 jaar staat het monument ter ere van de aldaar omgekomen Britse wielrenne Tom Simpson in het maanlandschap, ruim een kilometer van de top op de route vanaf Bedoin. Maar vandaag ontdekte Diable Ruud de Bont dat de steen was omgevallen. Afgebroken. Wat is er gebeurd en wanneer?

Zeker is dat het monument op 21 november nog fier overeind stond, zo meldt Ruud ons. Ja, Ruud komt daar nog wel eens... Navraag bij Chalet Reynard leverde niets op. Volgens de weerberichten van MeteoConsult zou het op 6 december flink gaan stormen op de Ventoux; windvlagen tot 105 km per uur. Waarschijnlijk is de steen toen omgewaaid.
Gelukkig is de steen zelf nog heel. Volgens Ruud was hij gelijmd op het fundament, zonder wapening. 
De Kale Berg heeft direct Joanne Simpson, een van de dochters van Tom, geïnformeerd. Joanne laat weten sprakeloos te zijn, evenals haar moeder Helen Hoban, de weduwe van Tom. Joanne is vanavond al in actie gekomen om het monument zo snel moglijk te herstellen.

De omgevallen steen van het monument voor Tom Simpson. Foto: Ruud de Bont.

In 2007 is er op initiatief van Joanne en dankzij vele giften een betonnen trap geconstrueerd, waardoor het monument gemakkelijker te bereiken is vanaf de weg. Iedere fietser die de kale berg beklimt vanaf Bedoin kent het monument. De meeste fietsers stoppen er, maken foto's of laten zich fotograferen bij het monument. Sommigen laten iets na: een bidon, een reepje, een steen met inscriptie, een foto. Aan het eind van het fietsseizoen wordt alles opgeruimd.

Ruud de Bont bij het beschadigde monument. Foto: Ruud de Bont.

 

Veel reacties en hulp aangeboden

Er wordt massaal gereageerd op het bericht. Niet zo gek, want het monument hóórt bij de kale berg, net zoals de witte toren. Joanne is onmiddellijk aan de slag gegaan en er is ook daadwerkelijke hulp aangeboden. Zo laat Craig Entwistle van VeloVentoux.com weten alle medewerking te willen verlenen. In zijn fietsploeg zitten een paar bouwvakkers die misschien ook wel een handje willen helpen.

Inmiddels hebben andere media ook hierover gepubliceerd. Ze gebruiken de foto van Ruud en zetten in de credits een andere naam erbij. Niet zo netjes... bt.com weet hoe het hoort. Grinta!, Cycling Weekly en road.cc hebben inmiddels gerectificeerd.

Grinta!

Tom Simpson Appreciation Group

facebook.com/DeKaleBerg

facebook.com/LeMontVentoux

bt.com

Cyclingweekly

road.cc

{fcomment}

 

Pin It
e-max.it: your social media marketing partner