We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Tour de France

Tour 2021 FAQ 

TOUR 2021-FAQ - veelgestelde vragen over etappe 11 Sorgues - Malaucène 

De informatie, die deels gebaseerd is op ervaringen uit 2009, 2013 en 2016 toen de kale berg ook in de Tour was opgenomen, wordt regelmatig aangevuld.
Heb je niet gevonden wat je zoekt of heb jij aanvullende informatie? Mail dan dekaleberg.nl (via Contact).

Tot en met 2016 werd de Ventoux 16 keer in een Tour-etappe beklommen, waarvan 10 aankomsten op de top (in 2016 finish verlegd naar Chalet Reynard); twee keer was dat in een tijdrit.
Lees er meer over op de pagina De Mont Ventoux in de Tour de France

De informatie op deze pagina wordt voortdurend geactualiseerd. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Zie ook de Disclaimer.

Bekijk deze informatie regelmatig i.v.m. aanvullingen en wijzigingen. 

Wanneer is de etappe Sorgues - Malaucène?

De etappe Sorgues - Malaucène wordt verreden op woensdag 7 juli 2021.

Gedetailleerde informatie over bereikbaarheid, wegafsluitingen, parkeermogelijkheden 

MAATREGELEN TOUR DE FRANCE DINSDAG 6 EN WOENSDAG 7 JULI 2021

Verkeer, parkeren en de renners bekijken in deVaucluse

Over het hele parcours zullen de wegen in fasen worden afgesloten naarmate de koers vordert. Op de Mont Ventoux zullen de toegang en het parkeren enkele dagen van tevoren worden geregeld.

Gepubliceerd op 17 juni 2021

Alle onderstaande informatie kan worden gewijzigd in verband met de veiligheid en de organisatie van dit evenement.

 

Verkeer Dinsdag 6 juli 2021

Gemotoriseerd verkeer verboden vanaf 12:00 op:

 • De Ventoux-sector, de drie toegangswegen naar de top (RD 974 aan de Malaucène-zijde, RD 974 aan de Bedoin-zijde en RD 164 aan de Sault-zijde)

Gereglementeerd verkeer voor:

 • Toegang tot Malaucène en Bedoin

 

Verkeer woensdag 7 juli 2021: Wegen afgesloten voor de doortocht van de renners 

* Moeizaam verkeer in de ochtend en vroege namiddag

 • Tussen Sorgues en Sault tussen 9.00 en 15.30 uur

* gespreid, ongeveer een uur voor de reclamekaravaan en tot de voertuigen die de koers afsluiten voorbij zijn.

 

TdF 2021 afsluitingen etappe 11 sorgues malaucene 

Hoe de renners zien passeren: respecteer de parkeerplaatsen

 In Sorgues

 • 9 parkeerplaatsen, waarvan er 3 toegankelijk zijn vanaf de weg naar Vedène vanaf de 2x2 weg Avignon/Carpentras.

Voor deze laatsten zullen gratis pendelbussen het mogelijk maken om dichter bij de startlijn te komen tot in de vroege namiddag. 

Voor meer informatie: www.sorgues.fr

 

In Malaucène

 • 2 grote parkeerplaatsen.

Het dorp zal vanaf 6 juli om 20.00 uur voor gemotoriseerd verkeer worden afgesloten en zal dan alleen nog te voet bereikbaar zijn vanaf de parkeerplaatsen.

Voor meer informatie: www.malaucene.fr

 

Parkeren van gemotoriseerde voertuigen

 Parkeerverbod vanaf 20.00 uur op 4 juli

 • Op de drie toegangen tot de Ventoux, de route tussen Malaucène en Bedoin, maar ook op de RD 230 tussen Saint-Saturnin-les-Apt en Sault.

Parkeer- en rijverbod op 7 juli 2021

 • Op alle wegen die door de koers gebruikt worden,
 • In natuurgebieden en bossen,
 • Op de DFCI sporen en de wegen gereserveerd voor de hulpdiensten.

 

Hoe kun je de renners over de Ventoux zien komen?

Geen verkeer:

 Dinsdag 6 juli om 12 uur

 • De hele Ventoux-sector, de drie toegangswegen (RD 974 aan de Malaucène-zijde, RD974 aan de Bedoin-zijde en RD 164 aan de Sault-zijde) zullen worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Dinsdag 6 juli om 20.00 uur

 • Het gedeelte tussen Malaucène en Bedoin via de Col de la Madeleine (RD 938 en RD 19, in blauw op de kaart) zal worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Van dinsdag 6 juli om 12:00 uur tot woensdag 7 juli om 20:00 uur

 • Het gedeelte van de RD 938 tussen Malaucène en de Pont Rouge (knooppunt RD 13) zal volledig worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. 

TdF 2021 afsluitingen etappe 11 ventoux 

Er worden vijf parkeerterreinen ingericht (zie kaart)
 • Aan het station van Mont Serein (RD 974): opgelet, voertuigen die geparkeerd staan aan de Mont Serein en die willen afdalen naar Malaucène zullen tot 20u00 moeten wachten om hun parking te verlaten zodat de installaties voor de aankomst van de Tour ontmanteld kunnen worden,
 • In Les Ermitants (RD 974 boven Chalet Reynard),
 • In Bedoin (toegang via de RD 974),
 • In Malaucène (toegang via de RD 938 en de weg Plan de Laval vanuit Vaison-la-Romaine, RD 90 vanuit Suzette, RD 938 vanuit Le Barroux),
 • In Sault (toegang via de RD 950 vanuit Saint-Trinit, RD 942 vanuit Monieux en Villes-sur-Auzon).

Campers, caravans en soortgelijke voertuigen mogen alleen parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen (beperkte plaatsen).

 

 Parkings Mont Serein en Ermitants
 • Zij zullen toegankelijk zijn zolang zij niet vol zijn. Zodra de maximale capaciteit is bereikt, wordt de toegang tot de Ventoux verboden voor campers, caravans en soortgelijke voertuigen (bewoonbare voertuigen).
 • Eenmaal geparkeerd zullen de voertuigen zich niet meer kunnen verplaatsen tot het einde van de etappe: het is absoluut noodzakelijk dat de mensen hun eigen regelingen treffen en hun proviand voor meerdere dagen plannen.

 

Fietsers welkom

Zij zijn welkom om de Tour over de Ventoux te zien rijden.

  Om veiligheidsredenen zal het verkeer worden geregeld en verboden

 • Op de RD 974 tussen Malaucène en de top van de Ventoux, vanaf 6 juli om 20.00 uur,
 • Op de toegangswegen via Sault en Bedoin vanaf 7 juli om 12:00 uur.

 

  Deze informatie is een vertaling en bewerking van de tekst op Vaucluse.fr. Ga naar Vaucluse.fr voor de meest actuele informatie.
Vertaald met behulp van www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Van welke kant wordt de berg beklommen?

De renners beklimmen de berg eerst via Sault, dalen dan af naar Malaucène, rijden via de col de Madeleine naar Bedoin en beklimmen dan nogmaals de Ventoux. De finish ligt in Malaucène.

Kan ik met de auto naar boven?

Zie vraag 2.Gedetailleerde informatie over bereikbaarheid, wegafsluitingen, parkeermogelijkheden

Kan ik met de fiets naar boven?

Op de dag zelf kan je 's morgens heel vroeg misschien nog wel met de fiets omhoog vanuit Bedoin. Houd er rekening mee dat je kan worden tegengehouden door de gendarmerie. Je kan dan nog proberen verder te lopen en uit het zicht van de gendarmes weer op te stappen. Misschien handig om gewone schoenen mee te nemen. Vanuit Sault en Malaucène kun je ook misschien de berg op fietsen; zie hierboven 2.Gedetailleerde informatie over bereikbaarheid, wegafsluitingen, parkeermogelijkheden.

Via de bospaden
Een andere optie is met de mountainbike via de routes forestières (bospaden) naar boven te rijden. Dit is iets voor ervaren mountainbikers. In Bedoin kun je de Route Joseph Eymard nemen. Als je deze route helemaal uitrijdt kom je iets voorbij Chalet Reynard op de gewone weg uit.
Een andere mogelijkheid is de Route de Cèdres te nemen, een paar kilometer voorbij de haarspeldbocht bij St. Estève.
Bereid je wel goed voor als je voor deze opties kiest. Lees alle informatie op de betreffende pagina's vooraf goed door en gebruik deze route alleen bij goede weersomstandigheden!
Zie Toestand van de boswegenTips en waarschuwingen meervoudige beklimmingen.

Let op: tussen 1 juli en 15 september kunnen de bospaden tot verboden gebied worden verklaard i.v.m. de (brand)veiligheid. Informatie kan worden verkregen op telefoonnummer 04 88 17 80 00.

Reactie van Sjef Schellings: "Een paar jaar terug ben ik naar de Tour gaan kijken op de Col du Perti, niet ver van de Ventoux. Wij kwamen per fiets uit de tegenovergestelde richting als de renners, maar mochten 4 uur voor de koers de berg alleen te voet op. 9 km lopen, zag ik niet zitten en gendarmes die verderop stonden waren niet zo strict. Wat wel gevaarlijk is, is het rijgedrag van de vooruitrijdende caravaan. Die jakkeren ongelooflijk en rijden je ijskoud van de weg. Nu was dat een doorgaande weg, dat kun je van de D974 niet zeggen. Ik denk dat die nog veel eerder zal worden geprivatiseerd, want dat is, wat er gebeurt. De weg is dan onder beheer en toezicht van ASO en die smijten je fiets gewoon over het hek, wanneer je niet snel doet wat ze willen. Discussie bestaat niet."

Kan ik overnachten op de berg?

Op de top van de Mont Ventoux is geen gelegenheid om te overnachten.

Mont Serein
Bij het skistation Mont Serein aan de noordkant van de berg is een camping: Le Mont Serein. Je vindt daar ook Chalet Liotard, een hotel met zeven kamers. Er zijn ook nog enkele chalets en er is een accomodatie met vijftig slaapplaatsen. Ga ervan uit dat alles is volgeboekt.

Chalet Reynard
Alleen restaurant, geen verblijfsmogelijkheden.
Voor de diehards is er schuilgelegenheid hier en daar op de berg, o.a. twee voormalige kantonniershuizen, ter hoogte van de slagboom voorbij de Fontaine de la Grave. Dit is drie bochten na Chalet Reynard. Verder naar beneden richting Bedoin vind je in het bos nog twee schuilgelegenheden: Maison forestière Jamet en Pavillon de Roland.

Waar kan ik overnachten in de omgeving?

Op de pagina Accommodaties vind je huizen, chambres d'hôtes, hotels en campings. Ga ervan uit dat inmiddels alles is volgeboekt. Misschien vind je nog een last-minute op de Facebookpagina van De Kale Berg.

Kan ik op de berg een camper, caravan, tent neerzetten?

Een camper is de beste optie om te Tour op de Mont Ventoux te bekijken, maar je moet er vroeg bij zijn. Al dagen van tevoren staan er campers langs de weg. Campers, caravans en soortgelijke voertuigen mogen alleen parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen (beperkte plaatsen).
Caravans zijn op de Mont Ventoux niet toegestaan. Vrij kamperen is ook niet toegestaan.

Wanneer was de Mont Ventoux voor het laatst opgenomen in de Tour de France?

Dat was in 2016. Die etappe zal menig wielerliefhebber nog lang heugen. Op de Ventoux werd namelijk weer eens geschiedenis geschreven. Werden tot nu toe Ventoux en Tommy Simpson in één adem genoemd, vanaf nu is dat Ventoux en Froome. Eerst had de onstuimige wind de Tour-directie al genoodzaakt tot het verplaatsen van de eindstreep van de top naar Chalet Reynard, maar wat zich in de laatste kilometers afspeelde maakte deze etappe helemaal legendarisch. Lees verder: De Mont Ventoux in de Tour de France.

12e etappe  Montpellier - Mont Ventoux (179 km - finish verlegd naar Chalet Reynard) 
1 Thomas De Gendt (B)
2 Serge Pauwels (B)
3 Daniel Navarro (E)
Zuidkant | finish Chalet Reynard

Waar vind ik algemene informatie over de Mont Ventoux?

Op dekaleberg.nl vind je heel veel informatie over fietsen op de Mont Ventoux. Handige pagina's zijn de algemene FAQ en de pagina's Accommodaties.

Hoe kom ik naar de Mont Ventoux?

Alle mogelijkheden, maar ook verkeersinformatie (ook prognoses), hotels onderweg, vervoer per trein enz. vind je op de pagina Je reis naar de Mont Ventoux.

Hoe laat komen de renners op de top van de Mont Ventoux?

Volgens schema zal de eerste passage op de top van de Ventoux tussen 15:32 en 15:58 uur zijn. De reclamekaravaan zal rond 13:58 uur de top bereiken.
De tweede doorkomst op de top wordt tussen 16:57 3n 17:34 uur verwacht.

Doorkomsttijden van diverse plaatsen in de Vaucluse

 

Timetable etappe 11 Tour de France 2021 - Bron: Tour de France 7 juillet 2021 - Étape Vaucluse @LeTourEtapeVaucluse

 

Bekijk het gedetailleerde tijdschema op de website letour.fr.

Waar kan ik de Tour het best bekijken?

Er worden weer een paar honderdduizend bezoekers verwacht. Wil je nog een plek op de berg bemachtigen, dan zul je er heel vroeg bij moeten zijn. Met een camper kun je al een paar dagen vantevoren een plek uitzoeken; een week voordat de Tour komt staan er al campers langs de weg. Houd er rekening mee dat je niet overal mag staan en dat de weg vrij moet bljven. Omdat alle drie de dorpen - Sault, Bedoiin en Malaucène - in de route zijn opgenomen zal de drukte meer verspreid zijn dan andere jaren. 
Op de top en bij Chalet Reynard wordt waarschijnlijk weer een groot scherm geplaatst waarop de etappe live te volgen is. In Bar Le Relais du Ventoux in Bedoin is de Tour waarschijnlijk weer te volgen op TV-schermen onder het genot van koud bier... 

Hoe kom ik veilig beneden?

Nadat de laatste auto's van de Tourkaravaan zijn gepasseerd (en dat zijn er heel veel) wil bijna iedereen zo snel mogelijk naar beneden. Dat betekent bussen, campers, auto's, motorrijders, fietsers en wandelaars. Sommigen hebben twee of drie dagen of nóg langer op de berg doorgebracht en vinden het dan wel welletjes. Dat wordt natuurlijk chaos en een lange file naar beneden. Het hangt er natuurlijk vanaf waar je je op de berg bevindt, of je helemaal van boven moet komen, vanaf Chalet Reynard of vanaf de haarspeldbocht bij Saint-Estève.
Afdalen aan de noordkant naar Malaucène zal waarschijnlijk - net als in 2013 en 2009 - weer niet mogelijk zijn, aangezien al het materiaal van de Tour-organisatie langs die kant wordt afgevoerd. Denk aan reclamekaravaan, vrachtwagens, bussen, maar ook de renners en ploegleidersauto's enzovoort. Pas na 20.00 uur wordt de weg vrij gegeven.
Je kan natuurlijk overwegen om nog een poosje op de berg te blijven. Er zijn prachtige wandelingen te maken, maar dan moet je wel een goede kaart hebben en bij voorkeur de wandelgids PR - Le Pays du Ventoux à pied - zie pagina De Berg/Bergwandelingen. Zorg wel voor goeie schoenen, water e.d. en zoek vooraf een plek uit vanwaar je direct de wandeling kan beginnen.
Zit je boven Chalet Reynard, dan heb je de keus tussen afdalen naar Bedoin en afdalen naar Sault.

Let op: tussen 1 juli en 15 september kunnen de bospaden tot verboden gebied worden verklaard i.v.m. de (brand)veiligheid. Informatie kan worden verkregen op telefoonnummer 04 88 17 80 00.

Waar moet ik verder aan denken?

Als je langdurig op de berg verblijft dien je rekening te houden met de weersomstandigheden. Al is het beneden 30 graden met een strakblauwe hemel, op de berg kan het (even later) heel anders zijn. Houdt rekening met een brandende zon, harde wind, regen, hitte, kou; alles is mogelijk. Deelnemers aan het jaarlijkse Sporta-evenement kunnen erover meepraten; het evenement moest zowel in 2006 als in 2008 vroegtijdig worden stopgezet wegens het slechte weer en de slechte vooruitzichten. Dat was weliswaar eind mei, maar ook in juli heeft het wel eens gehageld op de kale berg. Neem dus warme kleding mee, zonnecrème, petje, eten en veel water. Ga er vanuit dat je op de plek waar jij staat niks te krijgen is.

Afval
Laat geen afval achter; je verblijft in een beschermd natuurgebied. Na de Ventoux-etappe in 2009 werd 30 ton afval van de berg gehaald! Breng het naar een van de vele afvalbakken of neem het weer mee terug.

 

end faq

 

Klopt er iets niet? Heb je niet gevonden wat je zoekt of heb jij aanvullende informatie? Mail dan dekaleberg.nl (via Contact).

Er is ook een algemene FAQ over de Mont Ventoux.

 

Veelgestelde vragen

faq vraagtekenOp deze pagina vind je veelgestelde vragen en de antwoorden daarop. Zit jouw vraag er niet bij, zoek dan via de zoekpagina. Heb je nog niet gevonden wat je zoekt? Mail dan dekaleberg.nl.
Zoek je informatie over de Tour etappe 11Sorgues - Malaucène? FAQ over etappe 11 Sorgues - Malaucène

 

Waar ligt de Mont Ventoux?

De Mont Ventoux ligt in de Provence, in het departement Vaucluse (84), ten oosten van Orange en Avignon. Aan de noordkant grenst de berg aan het departement Drôme. Aan de voet van de berg liggen de dorpen Malaucène in het noorden, Bedoin in het zuiden en Sault in het zuidoosten. Op de interactieve kaart kun je de exacte locatie vinden.

Wanneer is de berg geopend voor fietsers?

Half november gaan de slagbomen bij Chalet Reynard aan de zuidkant van de berg en ter hoogte van het skistation Mont Serein aan de noordkant naar beneden. Voor voertuigen is het dan verboden en onmogelijk om de top te bereiken. Fietsers kunnen natuurlijk onder de bomen door, maar of dat nou zo verstandig is... Half april gaan ze doorgaans weer open, maar alleen als de weg sneeuwvrij is. In 2005 ging de noordkant pas op 4 mei open, omdat er nog sneeuw op de weg lag. In 2006 ging de zuidkant open op 14 april en de noordkant pas op 15 mei. In 2014 de zuidkant op 12 april en de noordkant op 7 mei. In 2018 ging de zuidkant open op 20 april en de noordkant pas op 18 mei. In 2021 ging de top pas op 5 juni open als gevolg van langdurig zeer slecht weer en daardoor uitgelopen werkzaamheden op de top.

Kan ik me door een auto omhoog laten begeleiden?

Over de weg is het mogelijk om je te laten begeleiden door een auto. Laat de auto niet continu achter je aan rijden. Er zijn genoeg plekken waar je de auto kunt parkeren om je zodoende te laten aanmoedigen of je laten voorzien van eten en drinken. Laat de bestuurder wel heel goed uitkijken en geen rare capriolen uithalen, zoals keren en stoppen op de weg! Parkeer de auto in de berm naast de weg.

Kan ik met mijn fiets worden opgehaald van de top als ik niet wil of kan afdalen?

Ja, dat kan; er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de tijd in het jaar.

1. Ventoux Services

SARL Ventoux Services | 35 Chemin de la Tuiliere | 84330 Modène | La France
Tel. +33 (0)490 671486 | GSM +33 (0)6 23290618 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hier kun je in het Nederlands terecht, wel zo handig.

2. Taxi Clerand in Nyons en Vaison-la-Romaine

Dit bedrijf heeft twee busjes met plaats voor 7 personen. Fietsen kunnen mee in de aanhanger. Informeer vooraf naar het tarief; voor 1 of 2 personen zou dit wel eens heel duur kunnen zijn.

Vaison la Romaine
Clerand fils, Avenue du chanoine Sautel- 84110 Vaison la romaine
Tel: 04 90 36 00 04 - Fax: 04 90 36 32 01
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nyons
Clerand fils, 44 Avenue Frédéric Mistral-26110 Nyons
Tél: 04 75 26 03 03 - Fax: 04 75 26 18 44
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

3. Taxi Eric Massot

Dit bedrijf heeft twee busjes met plaats voor 7 personen. Fietsen kunnen mee in de aanhanger. Informeer vooraf naar het tarief; voor 1 of 2 personen zou dit wel eens heel duur kunnen zijn.
Taxi Eric Massot
836 Chemin Bigourd
84380 Mazan
Tel: 0899 87 60 41

4. Bedoin Location
De fietsenwinkel in Bedoin. Alleen als het niet druk is, dus buiten het seizoen. Op aanvraag.
Bedoin Location
Tel: 04 90 65 94 53

5. Openbaar vervoer

Verreweg de goedkoopste oplossing. Alleen tussen 14 juli en 15 augustus 2014.
Opstapplaatsen: Bedoin, Malaucène, top Mont Ventoux, Chalet Reynard, Mont Serein.
Een kaartje (enkele reis) kost slechts 2 euro.
Meer informatie, zoals vertrektijden in deze flyer.

Weet jij nog meer mogelijkheden? Meld het ons.

Kan ik onderweg water tappen of kopen?

Neem voldoende water mee of laat je onderweg voorzien van water, frisdrank of energiedrank. Is dat niet mogelijk, bij Chalet Reynard en Chalet Liotard kun je water tappen en/of kopen. En op de top bij het souvenirwinkeltje en restaurant Vendran, voorzover geopend(!). Verder bij de Fontaine de la Grave, voorbij Chalet Reynard, maar hoogzomer staat deze bron droog.

Waar kan ik ontbijten?

Bij Pizza Phil in Bedoin kan je een uitgebreid ontbijt krijgen. Of haal wat bij de bakker; die is al eerder open. 

Zijn er ook georganiseerde beklimmingen?

Die zijn er zeker, op allerlei niveaus en ook meerdere beklimmingen per dag. Kijk hiervoor in de Agenda.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om de berg individueel 3, 4, 5 of 6 keer op één dag te beklimmen. Zie hiervoor de pagina's Uitdagingen.

Kun je je klimtijd laten registreren?

Ja, dat kon met de Vélodateur, maar of dit systeem nog in tact is is niet bekend. Bij de Offices de Tourisme in de drie dorpen en op de top van de berg vind je zo'n Vélodateur; dat is een stempelautomaat, waarin je een bij een Office de Tourisme gekochte kaart kunt laten afstempelen. Deze kaart - het Carnet de Cols - kan als aanvulling worden gebruikt op de stempelkaart voor de Cinglé, Galérien, Diable, Cannibale, Forestier of Grandonneur, niet in plaats van.
Een andere mogelijkheid is tijdregistratie via een chip die je kan huren of kopen bij La Route du Ventoux, een fietsenwinkel pal bij de startstreep van de klim vanuit Bedoin. Alleen te gebruiken voor de klim vanuit Bedoin. En ja, Strava natuurlijk!

Waar vind ik trainingsschema's?

Trainingsschema's vind je in het boek De kale berg - op en over de Mont Ventoux. Dit boek is te koop in de boekhandel en te bestellen via Bol.com.

Wat is de hoogste windsnelheid ooit gemeten op de Mont Ventoux?

De hoogste windsnelheid in Frankrijk is op de Mont Ventoux gemeten. Dat was in 1967. Sommige bronnen houden het op 15 februari, andere op 19 november en het zou ook op beide data geweest kunnen zijn. Over het jaar en de snelheid zijn ze het wel eens: 320 km/u. Bij dergelijke windsnelheden vliegen auto's de lucht in en waaien de zwaarste keien tegen de berg op omhoog... Het betreft hier overigens een andere wind dan de mistral: de marin. De hoogst gemeten snelheid van de mistral, ook al in 1967 en wel op 20 maart, was 313 km per uur.
Hierbij moet de kanttekening worden gemaakt dat de meetinstrumenten destijds niet zo nauwkeurig waren en dat er later geen metingen meer zijn gedaan, omdat het meteorologisch station is verplaatst naar Carpentras. 
Lees meer over de mistral.

Kijk hoe hard het NU waait op de pagina Het weer.

NB: Het Nederlandse KNMI geeft al een stormwaarschuwing bij een verwachte windsnelheid van meer dan 100 km per uur... 

Als ik me inschrijf voor de Cinglé, Galérien, Bicinglette, Diable, Cannibale, Forestier of Grandonneur, moet ik dan de datum opgeven wanneer ik van plan ben mijn poging uit te voeren?

Nee, dat is niet noodzakelijk; de datum vul je achteraf in op je stempelkaart. Het is wel handig om aan te geven wanneer je van huis denkt te vertrekken i.v.m. het tijdig toesturen van de papieren.

Waar kan ik mijn stempelkaart voor de Cinglé, Galérien, Bicinglette, Diable, Cannibale, Forestier of Grandonneur laten afstempelen?

Je kunt laten stempelen bij elke bar en winkel en de Offices de Tourisme in de drie plaatsen en op de top bij het winkeltje en restaurant Vendran. Bakkers zijn al vroeg open. Als je vóór 6 uur 's morgens vertrekt, haal de eerste stempel dan de avond tevoren.

Kan ik een certificaat krijgen als ik de berg heb beklommen?

In het winkeltje bovenop de berg kun je een certificaat 'Vainqueur du Géant de Provence' (Overwinnaar van de Reus van de Provence) kopen. Je krijgt ook een certificaat als je de Diable, Cannibale, Forestier of Grandonneur volgens het reglement en met succes hebt verreden. De Cinglé, Galérien en Bicinglette worden beloond met een certificaat en een genummerde medaille.

Zijn er ook georganiseerde wedstrijden / tijdritten op de Mont Ventoux?

Ja, zie de pagina Agenda.

Een evenement organiseren op de Ventoux... kan dat zomaar?

Nee, dat gaat niet zomaar. In 2018 verscheen een gids met allerlei bepalingen waaraan je als organisator van een sportief evenement moet voldoen: de Gids voor organisatoren van sportevenementen op en rond de Mont Ventoux. Raadpleeg deze gids en voorkom zo een boete of zelfs gevangenisstraf. Download de gids. Let op: deze gids is wellicht niet meer actueel vanwege wijzigingen in de Franse wetgeving inzake sportevenementen. Wees voorzichtig met de formulieren en het administratieve gedeelte van de gids. De gids wordt in de loop van 2021 geactualiseerd.

Waar kan ik een fiets huren?

In Bedoin, Malaucène en Sault kun je een fiets huren; Voor adressen zie pagina Links.

Kan ik een e-bike huren?

Ja, de meeste fietsverhuurders hebben nu ook e-bikes in de verhuur.

Waar vind ik een hotel, camping, kamer, huis?

Kijk op de pagina Accommodaties.

Hoe lang duurt de beklimming voor iemand met een normale conditie?

Reken voor een beklimming 1,5 tot 2.5 uur, afhankelijk van training, leeftijd, materiaal en conditie. Daarna nog een half uur afdalen. Je kunt je eigen klimtijd berekenen op de pagina Welk verzet?.

Wat is de snelste tijd van Bedoin naar de top ooit gemeten?

Snelste tijd ooit: Iban Mayo - 55 min. 51 sec. in de individuele klimtijdrit van de Dauphiné Libéré 2004. Net vóór Mayo klokte Tyler Hamilton (Phonak) overigens 56 min. 26 sec. Daarvóór stond het record vijf jaar op naam van Jonathan Vaughters, 56 min 50.9 sec. Vaughters reed die tijd in de derde etappe van de Dauphiné Libéré op 9 juni 1999. Hij nam het record over van de Luxemburger Charley Gaul; in 1958 beklom hij de berg in 1 u 2 min. en 9 sec.

Wie is de kale berg het vaakst opgefietst?

Volgens Lionel Tartelin alias Ventouman is dat Lau Dup. Hij zou de kale berg maar liefst 814 keer hebben beklommen op de fiets. Faustino Giudicci alias Ventounissimo zit hem op de hielen met 778 beklimingen. En Ventouman zelf? Hij reed op 9 juli 2021 voor de 700e keer naar de top en hij gaat nog steeds door. 'Diable' Ruud de Bont staat nu - juli 2021 - op 202 beklimmingen. 

Wat is het grootste aantal beklimmingen op één dag?

Het grootste aantal beklimmingen binnen 24 uur is 11. De Fransman Jean-Pascal Roux kwam dinsdagochtend 16 mei 2006 om 5 uur voor de elfde keer op de top van de Mont Ventoux (alle beklimmingen vanuit Bedoin) en verbeterde daarmee het record van Jean Michel Robert (9 keer vanuit Bedoin) uit 2004. Roux beklom de kale berg in dat jaar ook al tien keer, samen met Dominique Briand, maar dan vanuit de drie dorpen. Roux vertelde dat de Vlaamse Cannibale/Diable Dominic Rosé hem op het idee had gebracht; in september 2003 deed Rosé zeven beklimmingen.
Roux reed voor team Scott-Vélo met een Scott CR1 SL met enkele kleine modificaties, compact Stronglight Pulsion. Zijn klimtijden: tussen de 1u36 en 2u02 (laatste beklimming). In totaal had hij 23 uur en 47 minuten nodig voor zijn 11 beklimmingen. Na afloop had hij veel pijn in de knieën. Voor hem geen Ventoux meer. "Die laat ik voor anderen!"  
Het record van Roux heeft niet lang stand gehouden; op 24 september van datzelfde jaar deed Stéphane Rubio, afkomstig uit Malaucène, ook 11 beklimmingen (alle vanuit Malaucène), maar hij deed dat in een kortere tijd: 22 uur en 4o minuten. En onder moeilijke klimatologische omstandigheden.
Voor de volledigheid: zowel Roux als Rubio daalden af per auto, maar dat doet weinig af aan hun prestatie.
Een ander record is in handen van de uit Lyon afkomstige Hervé Morel. Op 18 en 19 oktober 2007 deed hij 14 beklimmingen in 45 uur en 43 minuten.
Alle genoemde records vonden plaats in het kader van de Ventoux Masterseries en zijn terug te vinden op de site van Vélo-Concept.

Hoeveel fietsers beklimmen jaarlijks de Mont Ventoux?

Dat wordt nergens geregistreerd. Volgens Luc Reynard, burgemeester van Bedoin, passeren jaarlijks een kleine 130.000 wielrenners Chalet Reynard en dan hebben we het nog niet eens over de mensen die vanuit Malaucène omhoog fietsen.
Uit een rapport van de SMAEMV uit 2011 valt te lezen dat iets minder dan de helft van de beklimmingen gaat via Bedoin, iets minder dan een kwart via Malaucène en ruim een kwart via Sault. Het Syndicat Mixte d'Aménagement et d'Equipement du Mont Ventoux (SMAEMV), dat zich bezighoudt met de organisatie van alles wat zich op de top van de berg afspeelt, houdt het op ca. 700.000 passanten. Ongeveer 20% daarvan  - 140.000 - doet de beklimming per fiets. 

Kun je de Mont Ventoux afdalen via mtb-paden?

Volledig via mtb-paden afdalen vanaf de top van de MV is niet mogelijk; je zult eerst een stuk over de weg moeten. Zie het artikel Forestier du Mont Mentoux. Let op: dit zijn dus routes OMHOOG; het verdient aanbeveling om deze routes ook eerst omhoog te rijden en zo te beoordelen of je ze ook kunt afdalen.
Er zijn ook mogelijkheden om onder begeleiding en tegen betaling met de mtb af te dalen. Zie de pagina Links.

Zijn de mtb-paden altijd open?

Van november tot en met april zijn de paden niet te berijden wegens sneeuw. In de zomermaanden zijn deze routes niet altijd toegankelijk voor personen wegens brandgevaar; informeer bij de offices de tourisme in de omliggende plaatsen. En ga nooit alleen via deze paden, maar minstens met zijn tweeën; hulpdiensten kunnen je niet zonder meer bereiken en je GSM heeft niet overal bereik.

Wie zijn die fotografen op de Ventoux?

Tijdens je beklimming door het maanlandschap ben je misschien wel gefotografeerd en kreeg je een kaartje in de hand gedrukt met daarop de naam van de fotograaf en zijn website. In het hoogseizoen kan je er op mooie dagen zelfs wel vier tegenkomen, allemaal langs de klim vanaf Chalet Reynard.
Dit zijn de namen en de websites (onder voorbehoud van wijzigingen):

sport-photo.fr

blablaprod.com

photoventoux.com

griffephotos.com

De Kale berg ontving op 21 juni 2017 een melding van Gijsbert de Keizer:
"Ik had een opmerkelijke ervaring met een van de fotografen. Toen ik van de derde van de vier fotografen het kaartje wilde aannemen, trok hij het terug, gebarende dat hij het in het achterzakje van mijn wielershirt ging stoppen. Ik vond dit niet zo prettig, en evenmin dat hij me nog ongevraagd een duwtje mee gaf. Wel voelde ik meteen dat hij niet mijn telefoon of portemonnee uit mijn achterzak had gepakt, dus ik fietste maar gewoon door. Op de top ontdekte ik wat hij wel had weggegrist uit mijn zakje: de kaartjes van de twee eerdere fotografen. Bij mijn broer bleek exact hetzelfde te zijn gebeurd. Jaja, de concurrentie is keihard op die Kale Berg, ook onder fotografen!"

Wees dus op je hoede!

Is er een AED op de Ventoux?

Er is een AED op de top van de Ventoux, aan de muur naast het winkeltje, bij of in Chalet Reynard en in het Chalet d'accueil van Station Mont Serein. Er zijn ook AED's in Bedoin en Malaucène. 
Een AED is een Automatische Externe Defibrillator' een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.
Zie ook artikel AED op top van de Ventoux en Nu 7 AED's in gemeente Bedoin.

Zijn er nog goeie tips voor de beklimming en afdaling?

Jazeker, zie pagina Tips voor de beklimming

Waar vind ik informatie over de Mont Ventoux in de Tour de France?

Algemene informatie over de Mont Ventoux in de Tour de France vind je onder Historie: De Ventoux in de Tour de France. Informatie over de Tour de France 2021 vind je in de TOUR 2021-FAQ.

Waar vind ik tips voor de beklimming en afdaling?

Kijk onder Voorbereiding.

Heeft het muziekstuk Een nacht op de Kale Berg iets met de Mont Ventoux te maken?

Met Een nacht op de Kale Berg wordt doorgaans N. Rimski-Korsakovs symfonisch gedicht uit 1886 bedoeld, waarin Rimski-Korsakov zich voor een belangrijk deel heeft gebaseerd op compositorische schetsen voor een tot dan toe onvoltooid werk van de Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881). (Wikipedia) Heeft dit muziekstuk iets met de Mont Ventoux te maken, vraag je je misschien af? Nee, het gaat over een andere kale berg, de Triglav bij Kiew.
Lees verder 

End FAQ

 

Accommodaties bij de Ventoux

Booking.com