We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

FAQ over etappe 11 Sorgues - Malaucène

Tour 2021 FAQ 

TOUR 2021-FAQ - veelgestelde vragen over etappe 11 Sorgues - Malaucène 

De informatie, die deels gebaseerd is op ervaringen uit 2009, 2013 en 2016 toen de kale berg ook in de Tour was opgenomen, wordt regelmatig aangevuld.
Heb je niet gevonden wat je zoekt of heb jij aanvullende informatie? Mail dan dekaleberg.nl (via Contact).

Tot en met 2016 werd de Ventoux 16 keer in een Tour-etappe beklommen, waarvan 10 aankomsten op de top (in 2016 finish verlegd naar Chalet Reynard); twee keer was dat in een tijdrit.
Lees er meer over op de pagina De Mont Ventoux in de Tour de France

De informatie op deze pagina wordt voortdurend geactualiseerd. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Zie ook de Disclaimer.

Bekijk deze informatie regelmatig i.v.m. aanvullingen en wijzigingen. 

Wanneer is de etappe Sorgues - Malaucène?

De etappe Sorgues - Malaucène wordt verreden op woensdag 7 juli 2021.

Gedetailleerde informatie over bereikbaarheid, wegafsluitingen, parkeermogelijkheden 

MAATREGELEN TOUR DE FRANCE DINSDAG 6 EN WOENSDAG 7 JULI 2021

Verkeer, parkeren en de renners bekijken in deVaucluse

Over het hele parcours zullen de wegen in fasen worden afgesloten naarmate de koers vordert. Op de Mont Ventoux zullen de toegang en het parkeren enkele dagen van tevoren worden geregeld.

Gepubliceerd op 17 juni 2021

Alle onderstaande informatie kan worden gewijzigd in verband met de veiligheid en de organisatie van dit evenement.

 

Verkeer Dinsdag 6 juli 2021

Gemotoriseerd verkeer verboden vanaf 12:00 op:

 • De Ventoux-sector, de drie toegangswegen naar de top (RD 974 aan de Malaucène-zijde, RD 974 aan de Bedoin-zijde en RD 164 aan de Sault-zijde)

Gereglementeerd verkeer voor:

 • Toegang tot Malaucène en Bedoin

 

Verkeer woensdag 7 juli 2021: Wegen afgesloten voor de doortocht van de renners 

* Moeizaam verkeer in de ochtend en vroege namiddag

 • Tussen Sorgues en Sault tussen 9.00 en 15.30 uur

* gespreid, ongeveer een uur voor de reclamekaravaan en tot de voertuigen die de koers afsluiten voorbij zijn.

 

TdF 2021 afsluitingen etappe 11 sorgues malaucene 

Hoe de renners zien passeren: respecteer de parkeerplaatsen

 In Sorgues

 • 9 parkeerplaatsen, waarvan er 3 toegankelijk zijn vanaf de weg naar Vedène vanaf de 2x2 weg Avignon/Carpentras.

Voor deze laatsten zullen gratis pendelbussen het mogelijk maken om dichter bij de startlijn te komen tot in de vroege namiddag. 

Voor meer informatie: www.sorgues.fr

 

In Malaucène

 • 2 grote parkeerplaatsen.

Het dorp zal vanaf 6 juli om 20.00 uur voor gemotoriseerd verkeer worden afgesloten en zal dan alleen nog te voet bereikbaar zijn vanaf de parkeerplaatsen.

Voor meer informatie: www.malaucene.fr

 

Parkeren van gemotoriseerde voertuigen

 Parkeerverbod vanaf 20.00 uur op 4 juli

 • Op de drie toegangen tot de Ventoux, de route tussen Malaucène en Bedoin, maar ook op de RD 230 tussen Saint-Saturnin-les-Apt en Sault.

Parkeer- en rijverbod op 7 juli 2021

 • Op alle wegen die door de koers gebruikt worden,
 • In natuurgebieden en bossen,
 • Op de DFCI sporen en de wegen gereserveerd voor de hulpdiensten.

 

Hoe kun je de renners over de Ventoux zien komen?

Geen verkeer:

 Dinsdag 6 juli om 12 uur

 • De hele Ventoux-sector, de drie toegangswegen (RD 974 aan de Malaucène-zijde, RD974 aan de Bedoin-zijde en RD 164 aan de Sault-zijde) zullen worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Dinsdag 6 juli om 20.00 uur

 • Het gedeelte tussen Malaucène en Bedoin via de Col de la Madeleine (RD 938 en RD 19, in blauw op de kaart) zal worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Van dinsdag 6 juli om 12:00 uur tot woensdag 7 juli om 20:00 uur

 • Het gedeelte van de RD 938 tussen Malaucène en de Pont Rouge (knooppunt RD 13) zal volledig worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. 

TdF 2021 afsluitingen etappe 11 ventoux 

Er worden vijf parkeerterreinen ingericht (zie kaart)
 • Aan het station van Mont Serein (RD 974): opgelet, voertuigen die geparkeerd staan aan de Mont Serein en die willen afdalen naar Malaucène zullen tot 20u00 moeten wachten om hun parking te verlaten zodat de installaties voor de aankomst van de Tour ontmanteld kunnen worden,
 • In Les Ermitants (RD 974 boven Chalet Reynard),
 • In Bedoin (toegang via de RD 974),
 • In Malaucène (toegang via de RD 938 en de weg Plan de Laval vanuit Vaison-la-Romaine, RD 90 vanuit Suzette, RD 938 vanuit Le Barroux),
 • In Sault (toegang via de RD 950 vanuit Saint-Trinit, RD 942 vanuit Monieux en Villes-sur-Auzon).

Campers, caravans en soortgelijke voertuigen mogen alleen parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen (beperkte plaatsen).

 

 Parkings Mont Serein en Ermitants
 • Zij zullen toegankelijk zijn zolang zij niet vol zijn. Zodra de maximale capaciteit is bereikt, wordt de toegang tot de Ventoux verboden voor campers, caravans en soortgelijke voertuigen (bewoonbare voertuigen).
 • Eenmaal geparkeerd zullen de voertuigen zich niet meer kunnen verplaatsen tot het einde van de etappe: het is absoluut noodzakelijk dat de mensen hun eigen regelingen treffen en hun proviand voor meerdere dagen plannen.

 

Fietsers welkom

Zij zijn welkom om de Tour over de Ventoux te zien rijden.

  Om veiligheidsredenen zal het verkeer worden geregeld en verboden

 • Op de RD 974 tussen Malaucène en de top van de Ventoux, vanaf 6 juli om 20.00 uur,
 • Op de toegangswegen via Sault en Bedoin vanaf 7 juli om 12:00 uur.

 

  Deze informatie is een vertaling en bewerking van de tekst op Vaucluse.fr. Ga naar Vaucluse.fr voor de meest actuele informatie.
Vertaald met behulp van www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Van welke kant wordt de berg beklommen?

De renners beklimmen de berg eerst via Sault, dalen dan af naar Malaucène, rijden via de col de Madeleine naar Bedoin en beklimmen dan nogmaals de Ventoux. De finish ligt in Malaucène.

Kan ik met de auto naar boven?

Zie vraag 2.Gedetailleerde informatie over bereikbaarheid, wegafsluitingen, parkeermogelijkheden

Kan ik met de fiets naar boven?

Op de dag zelf kan je 's morgens heel vroeg misschien nog wel met de fiets omhoog vanuit Bedoin. Houd er rekening mee dat je kan worden tegengehouden door de gendarmerie. Je kan dan nog proberen verder te lopen en uit het zicht van de gendarmes weer op te stappen. Misschien handig om gewone schoenen mee te nemen. Vanuit Sault en Malaucène kun je ook misschien de berg op fietsen; zie hierboven 2.Gedetailleerde informatie over bereikbaarheid, wegafsluitingen, parkeermogelijkheden.

Via de bospaden
Een andere optie is met de mountainbike via de routes forestières (bospaden) naar boven te rijden. Dit is iets voor ervaren mountainbikers. In Bedoin kun je de Route Joseph Eymard nemen. Als je deze route helemaal uitrijdt kom je iets voorbij Chalet Reynard op de gewone weg uit.
Een andere mogelijkheid is de Route de Cèdres te nemen, een paar kilometer voorbij de haarspeldbocht bij St. Estève.
Bereid je wel goed voor als je voor deze opties kiest. Lees alle informatie op de betreffende pagina's vooraf goed door en gebruik deze route alleen bij goede weersomstandigheden!
Zie Toestand van de boswegenTips en waarschuwingen meervoudige beklimmingen.

Let op: tussen 1 juli en 15 september kunnen de bospaden tot verboden gebied worden verklaard i.v.m. de (brand)veiligheid. Informatie kan worden verkregen op telefoonnummer 04 88 17 80 00.

Reactie van Sjef Schellings: "Een paar jaar terug ben ik naar de Tour gaan kijken op de Col du Perti, niet ver van de Ventoux. Wij kwamen per fiets uit de tegenovergestelde richting als de renners, maar mochten 4 uur voor de koers de berg alleen te voet op. 9 km lopen, zag ik niet zitten en gendarmes die verderop stonden waren niet zo strict. Wat wel gevaarlijk is, is het rijgedrag van de vooruitrijdende caravaan. Die jakkeren ongelooflijk en rijden je ijskoud van de weg. Nu was dat een doorgaande weg, dat kun je van de D974 niet zeggen. Ik denk dat die nog veel eerder zal worden geprivatiseerd, want dat is, wat er gebeurt. De weg is dan onder beheer en toezicht van ASO en die smijten je fiets gewoon over het hek, wanneer je niet snel doet wat ze willen. Discussie bestaat niet."

Kan ik overnachten op de berg?

Op de top van de Mont Ventoux is geen gelegenheid om te overnachten.

Mont Serein
Bij het skistation Mont Serein aan de noordkant van de berg is een camping: Le Mont Serein. Je vindt daar ook Chalet Liotard, een hotel met zeven kamers. Er zijn ook nog enkele chalets en er is een accomodatie met vijftig slaapplaatsen. Ga ervan uit dat alles is volgeboekt.

Chalet Reynard
Alleen restaurant, geen verblijfsmogelijkheden.
Voor de diehards is er schuilgelegenheid hier en daar op de berg, o.a. twee voormalige kantonniershuizen, ter hoogte van de slagboom voorbij de Fontaine de la Grave. Dit is drie bochten na Chalet Reynard. Verder naar beneden richting Bedoin vind je in het bos nog twee schuilgelegenheden: Maison forestière Jamet en Pavillon de Roland.

Waar kan ik overnachten in de omgeving?

Op de pagina Accommodaties vind je huizen, chambres d'hôtes, hotels en campings. Ga ervan uit dat inmiddels alles is volgeboekt. Misschien vind je nog een last-minute op de Facebookpagina van De Kale Berg.

Kan ik op de berg een camper, caravan, tent neerzetten?

Een camper is de beste optie om te Tour op de Mont Ventoux te bekijken, maar je moet er vroeg bij zijn. Al dagen van tevoren staan er campers langs de weg. Campers, caravans en soortgelijke voertuigen mogen alleen parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen (beperkte plaatsen).
Caravans zijn op de Mont Ventoux niet toegestaan. Vrij kamperen is ook niet toegestaan.

Wanneer was de Mont Ventoux voor het laatst opgenomen in de Tour de France?

Dat was in 2016. Die etappe zal menig wielerliefhebber nog lang heugen. Op de Ventoux werd namelijk weer eens geschiedenis geschreven. Werden tot nu toe Ventoux en Tommy Simpson in één adem genoemd, vanaf nu is dat Ventoux en Froome. Eerst had de onstuimige wind de Tour-directie al genoodzaakt tot het verplaatsen van de eindstreep van de top naar Chalet Reynard, maar wat zich in de laatste kilometers afspeelde maakte deze etappe helemaal legendarisch. Lees verder: De Mont Ventoux in de Tour de France.

12e etappe  Montpellier - Mont Ventoux (179 km - finish verlegd naar Chalet Reynard) 
1 Thomas De Gendt (B)
2 Serge Pauwels (B)
3 Daniel Navarro (E)
Zuidkant | finish Chalet Reynard

Waar vind ik algemene informatie over de Mont Ventoux?

Op dekaleberg.nl vind je heel veel informatie over fietsen op de Mont Ventoux. Handige pagina's zijn de algemene FAQ en de pagina's Accommodaties.

Hoe kom ik naar de Mont Ventoux?

Alle mogelijkheden, maar ook verkeersinformatie (ook prognoses), hotels onderweg, vervoer per trein enz. vind je op de pagina Je reis naar de Mont Ventoux.

Hoe laat komen de renners op de top van de Mont Ventoux?

Volgens schema zal de eerste passage op de top van de Ventoux tussen 15:32 en 15:58 uur zijn. De reclamekaravaan zal rond 13:58 uur de top bereiken.
De tweede doorkomst op de top wordt tussen 16:57 3n 17:34 uur verwacht.

Doorkomsttijden van diverse plaatsen in de Vaucluse

 

Timetable etappe 11 Tour de France 2021 - Bron: Tour de France 7 juillet 2021 - Étape Vaucluse @LeTourEtapeVaucluse

 

Bekijk het gedetailleerde tijdschema op de website letour.fr.

Waar kan ik de Tour het best bekijken?

Er worden weer een paar honderdduizend bezoekers verwacht. Wil je nog een plek op de berg bemachtigen, dan zul je er heel vroeg bij moeten zijn. Met een camper kun je al een paar dagen vantevoren een plek uitzoeken; een week voordat de Tour komt staan er al campers langs de weg. Houd er rekening mee dat je niet overal mag staan en dat de weg vrij moet bljven. Omdat alle drie de dorpen - Sault, Bedoiin en Malaucène - in de route zijn opgenomen zal de drukte meer verspreid zijn dan andere jaren. 
Op de top en bij Chalet Reynard wordt waarschijnlijk weer een groot scherm geplaatst waarop de etappe live te volgen is. In Bar Le Relais du Ventoux in Bedoin is de Tour waarschijnlijk weer te volgen op TV-schermen onder het genot van koud bier... 

Hoe kom ik veilig beneden?

Nadat de laatste auto's van de Tourkaravaan zijn gepasseerd (en dat zijn er heel veel) wil bijna iedereen zo snel mogelijk naar beneden. Dat betekent bussen, campers, auto's, motorrijders, fietsers en wandelaars. Sommigen hebben twee of drie dagen of nóg langer op de berg doorgebracht en vinden het dan wel welletjes. Dat wordt natuurlijk chaos en een lange file naar beneden. Het hangt er natuurlijk vanaf waar je je op de berg bevindt, of je helemaal van boven moet komen, vanaf Chalet Reynard of vanaf de haarspeldbocht bij Saint-Estève.
Afdalen aan de noordkant naar Malaucène zal waarschijnlijk - net als in 2013 en 2009 - weer niet mogelijk zijn, aangezien al het materiaal van de Tour-organisatie langs die kant wordt afgevoerd. Denk aan reclamekaravaan, vrachtwagens, bussen, maar ook de renners en ploegleidersauto's enzovoort. Pas na 20.00 uur wordt de weg vrij gegeven.
Je kan natuurlijk overwegen om nog een poosje op de berg te blijven. Er zijn prachtige wandelingen te maken, maar dan moet je wel een goede kaart hebben en bij voorkeur de wandelgids PR - Le Pays du Ventoux à pied - zie pagina De Berg/Bergwandelingen. Zorg wel voor goeie schoenen, water e.d. en zoek vooraf een plek uit vanwaar je direct de wandeling kan beginnen.
Zit je boven Chalet Reynard, dan heb je de keus tussen afdalen naar Bedoin en afdalen naar Sault.

Let op: tussen 1 juli en 15 september kunnen de bospaden tot verboden gebied worden verklaard i.v.m. de (brand)veiligheid. Informatie kan worden verkregen op telefoonnummer 04 88 17 80 00.

Waar moet ik verder aan denken?

Als je langdurig op de berg verblijft dien je rekening te houden met de weersomstandigheden. Al is het beneden 30 graden met een strakblauwe hemel, op de berg kan het (even later) heel anders zijn. Houdt rekening met een brandende zon, harde wind, regen, hitte, kou; alles is mogelijk. Deelnemers aan het jaarlijkse Sporta-evenement kunnen erover meepraten; het evenement moest zowel in 2006 als in 2008 vroegtijdig worden stopgezet wegens het slechte weer en de slechte vooruitzichten. Dat was weliswaar eind mei, maar ook in juli heeft het wel eens gehageld op de kale berg. Neem dus warme kleding mee, zonnecrème, petje, eten en veel water. Ga er vanuit dat je op de plek waar jij staat niks te krijgen is.

Afval
Laat geen afval achter; je verblijft in een beschermd natuurgebied. Na de Ventoux-etappe in 2009 werd 30 ton afval van de berg gehaald! Breng het naar een van de vele afvalbakken of neem het weer mee terug.

 

end faq

 

Klopt er iets niet? Heb je niet gevonden wat je zoekt of heb jij aanvullende informatie? Mail dan dekaleberg.nl (via Contact).

Er is ook een algemene FAQ over de Mont Ventoux.