We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Mag 't wat meer zijn?

Willy Ventoutje

Op deze site is er enige tijd geleden weer heel wat commotie geweest over de exacte hoogte van onze Kale Berg. Het is niet de bedoeling een wetenschappelijke bloemlezing te geven. Dat is reeds op andere sites gebeurd. Maar als we zo links en rechts wat rond kijken en terug in de tijd gaan, komen we tot eigenaardige vaststellingen.

En wat zijn we zoal op onze zoektocht tegengekomen?

 

In een artikel van het tragisch ongeval van Tom Simpson in 1967 spreekt men over een top van 1895 meter (foto 1).
Een foto van Luci uit de jaren 1980 laat ons een bord zien... zonder hoogtemeters (foto 2).
Verder hebben we van 't beruchte bord op het terrras nog een uitvoering gevonden met een hoogte van 1909 meter (foto 3).
En dan zijn er momenteel nog heel wat elementen die het over 1909 meter hebben.
Zowel het bord bij het buitenrijden van Malaucène als Bedoin zijn eensgezind (foto 4 en 5). Ook de Ventouxtrui (foto 6) van  Bedoin Location hanteert dezelfde cijfers.

 

Maar dat de Fransen 't zo nauw niet nemen met cijfers weten we ondertussen al. Op foto 5 spreekt men zelfs van een hoogteverschil van 1909m...
Ook de mijlpaal bij 't overschrijden van de top is niet eensgezind. Een foto uit 2000 toont ons een verplaatsbare borne van 1912 m (foto 7). Verder zijn we nog een klassieke borne van 1912 m tegengekomen, maar hebben geen idee waar die ooit gestaan heeft (foto 8).

De laatste jaren stond er een paal van 1900 m. Maar ook vorig jaar is die verdwenen, waarschijnlijk meegenomen door souvenirjagers. Het enige wat overblijft is nog een betonnen sokkel (foto 9). Maar ook hier hebben diverse exemplaren gestaan. Eerst bevond het paaltje zich op 37 km (foto 10) van Carpentras, later op 36 km (foto 11) en ten slotte verdween de afstand helemaal (foto 12).

 

De persoon die verantwoordelijk is voor deze hetze, zien we hieronder (foto 13) bezig met schilderen... Hij zou ons uitsluitsel moeten kunnen geven over de exacte hoogte. Bij ons volgende bezoek gaan we trachten hem te kontakteren.

De meesten hebben ook vastgesteld dat het originele bord op 't terras in de loop de jaren eenvoudig overschilderd is (foto 14 en 15).

 

Chauvinistische Fransen hebben de voorbije jaren getracht de berg te verhogen met keitjes! (foto 16) 

Anderen hebben 't nog diplomatischer opgelost. Bewijs te vinden op deze Engelstalige site. Hier vermelden twee tabelletjes de beklimming langs Malaucène en Bedoin. Via Bedoin ligt de top volgens de tabel op 1909 m. En via Malaucène op 1912 m
Op de site www.salite.ch vinden we dezelfde cijfers weer bij de respektievelijke grafieken:
www.salite.ch/ventoux2.htm en www.salite.ch/ventoux3.htm
En op volgende Engelstalige "Mountain site" spreekt men nog van de oudbollige 1895 meter!
Voor meer gegevens over de Ventoux wordt er verwezen naar de site van DEKALEBERG!
Een andere Engelstalige site houdt 't bij 1910 m.
En de lokale site lemontventoux.net spreekt in zijn kommentaar over 1912 m, maar de (minder recente) grafieken houden het nog steeds bij 1909m!
En Mr. Pic van de Cinglé-club zweert ook bij 1909 meter.

 

Maar nu loopt 't toch de spuigaten uit. Onze zuiderburen willen niet 't risico lopen als ridicuul over te komen door 't bord nogmaals te overschilderen en hebben nu 't ei van colombus gevonden. En onze correspondent Kris Caeyers was daarvan getuige en bezorgde ons enkele sprekende foto's. Momenteel (foto 17, genomen op 26 mei 2005 door Kris) is men naarstig bezig met een reuzegrote kraan om het Observatorium op te lichten. En de rest komt dan vanzelf wel mee omhoog.

En ik zou zeggen daarmee is 't probleem... op z'n Frans opgelost!

Maar wij Belgen, breken er ons hoofd nie over en planten er onze vlag (foto 18), of dat nu 1895, 1909 of 1912 meter is en drinken er een grote pint op (foto 19). Scholllllllll!