We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Kilometerpaaltjes

Willy Ventoutje

Sinds 't vernieuwen van 't wegdek is Ponts et Chaussées ook begonnen met het vervangen van de kilometerpaaltjes. Voornaamste wijziging is de plaatsing van de officiële kilometers.

De D974 wordt doorlopend genummerd. In Bedoin zit je aan km 15 en bijna aan de top kom je km 34 tegen. En in Malaucène kom je aan km 55. Zeer vervelend voor de fietser die in 't verleden van km tot km reed en mee aftelde naar NUL.

Naar 't schijnt is 't merendeel van de oude kmpalen zelfs meegenomen door souvenirjagers... waarschijnlijk niet met de fiets! Ook de voorstelling dient nu volgens vooropgestelde normen te geschieden. Het inkleuren gebeurt nog op een zeer artisanale manier. Met stempels en de losse hand. Ook de benaming 'Mont Ventoux' komt er niet meer op voor voor de souvenirjagers.

Betrokken persoon woont in een huis van de Ponts et Chaussées in de bocht van Mont Serein. Hij had blijkbaar wel oor voor mijn argumenten dat voor ons de afstand tot de top primordiaal is... Ik had de indruk dat hij er dat in de toekomst misschien toch gaat bijvoegen. Nog een pittig detail. Naderhand zag ik een zwarte vlek aan de achterzijde. Ik heb zo de stellige indruk dat hij aan de achterkant was begonnen en nadien zijn fout heeft ingezien.

Vanaf nu hebben de oude paaltjes een historische waarde. Een kopij van bewuste oude paaltjes ben ik overigens in 't Portail de l'Olivier tegengekomen. En wie kon ik er beter langs laten poseren dan de plaatselijke VentouxKenner Marcel Lemmens.