Edwin Kamp: Cinglé, Galérien, Cannibale, Grandonneur!

Artikelindex

Na Galérien en Cannibale te zijn geworden in 2005 moest er in 2006 maar eens iets anders gebeuren. Mijn hoofddoel voor 2006 is niet fietsen voor mezelf voor een bepaald klassement, maar datgene wat ik blijkbaar goed kan, me inzetten ten behoeve van een goed doel. Hier zal ik nu niet verder op ingaan, dit is elders op deze site te lezen en ook staat alle informatie hierover vermeld op www.salverda.nl waarbij je op de homepage mijn naam ziet staan.
De rest wijst voor zich.

Toch wilde ik voor mezelf ook nog wat doen. Het rijtje van 1 t/m 6 volmaken. 1, 4 en 6 keer had ik al gedaan. 2, 3 en 5 keer ontbraken nog (aantal beklimmingen per dag).

30-04-2006, de dag na aankomst, direct maar twee keer omhoog, éérst vanaf Bedoin en daarna vanaf Malaucène. Zo, dat ging lekker en die is alvast binnen.
02-05-2006 maar proberen om Cinglé (drie keer) te worden. Deze klus in 8 uur en 15 minuten geklaard, uit en thuis. Dit leverde geen probleem op. Het gaat dus de goede kant op.

Omdat ik ook graag de eerste “Grandonneur du Mont Ventoux” wilde worden moest dit eerst gebeuren voor een poging om Diable te worden (vijf keer omhoog).

Aangezien het mij de tijd ontbrak om alle drie de Grandonneur route’s volledig te verkennen, heb ik besloten om delen te verkennen die m.i. absoluut verkend moesten gaan worden voordat je een poging ging doen.
Van dekaleberg.nl gedetailleerde kaarten gekregen met daarop de drie verschillende route’s in kleur weergegeven.

  • Geel  Route Joseph Eymard - Vertrek vanuit Bedoin
  • Paars  Route Therese Roumanille - Vertrek vanuit Malaucène
  • Rood  Route Jean des Baumes - Vertrek vanuit Bedoin

Daarnaast een overzichtskaart gebruikt: 3140ET Top 25 Mont Ventoux, schaal 1 : 25.000.
Zelf sta ik op de camping La Garenne in Bedoin.

Verkenning Route-1  -  Route Joseph Eymard  -  Geel

Vertrokken op de ATB (met de kleurenkaarten (Kopie) en mijn eigen gedetailleerde kaart) waarbij ik goed de verreden afstand op de teller in de gaten hield.
Aangekomen bij punt C (Camping Domaine de Belezy) links aanhouden. (De naam van dit punt ligt echter ca. 250 meter verder. Bewegwijzigingspaal)
De route is tot en met de camping van asfalt en na deze camping gaat de weg over op een zandpad met stenen. Het pad is goed te fietsen waarbij ik eenmaal aangekomen bij punt D, bewegwijzigingspaal met daarop Mazanet (E) aangegeven, weer terug ga. De rest van de route zie ik wel op de grote dag

Verkenning Route-2  -  Route Thérèse Roumanille  -  Paars

We rijden vanaf Malaucène net zover met de auto door als maar mogelijk is. Dit blijkt bij een bocht naar links, net boven punt C (Chapelle St.-Roch), te zijn. Daar zetten we de auto neer en ik vertrek op de ATB. Op de kaart had ik de afstanden gezet hoeveel meter het zou zijn naar een, op kaart, zichtbare bocht. Het eerste stuk moest m.i. ca. 500 meter zijn. Na ca. 350 meter zie ik ineens een bordje met daarop GR 91 staan. Ik zou volgens het bord rechtsaf een klein paadje in moeten maar volgens mij moest ik nog 150 meter rechtdoor. Toch besluit ik rechtsaf te gaan. 

Stom, Stom, Stom, helemaal fout, maar dat besefte ik pas later. Al vanaf het begin moet ik lopen en na 150 meter vraag ik me toch ernstig af wie je hier langs stuurt. Waarom doen ze me dit aan, dit is toch niet normaal? Als het zo verder gaat, dan moet ik mij maar eens ernstig gaan afvragen of ik dit eigenlijk wel wil. Maar goed, ik loop nog maar even door en eindelijk kom ik op een kruising aan met een  bewegwijzigingspaal. Daarop staat Malaucène aangegeven, maar niet in de richting van het pad waar ik net vanaf kom.
Het zal toch niet zo zijn dat ik een verkeerd pad gekozen heb? Gelukkig kan ik vanaf hier enigszins fietsend verder over een rotsachtige ondergrond.
Dan ineens een pad naar links met daarbij een steen met twee strepen, rood en geel. Deze steen ligt links zodat ik dit pad opga. Ook dit eerste stuk van dit pad valt bijna niet te fietsen. Daarnaast zou er iemand langs moeten met een goede heggenschaar. Het pad, voor zover je over een pad kunt spreken, is erg smal en regelmatig moet je goed bukken om niet allerlei struiken tegen je hoofd aan te krijgen. De ondergrond bestaat alleen maar uit losse stenen. Ook hier weer goed doorgekomen en het pad gaat over in een karrenspoor. Dan buigt dit pad naar links en ineens zie ik daar een zanderige bosweg. Ik weet dat ik in ieder geval goed zit. Deze weg moet ik straks verder gaan volgen. Ik besluit door te rijden naar punt E. Volgens mij staat hier een bewegwijzigingspaal met daarop Col du Comte aangegeven.

Genoeg verkend en maar weer terug naar de auto. De rest van de route zie ik wel op de grote dag.  Eenmaal weer terug bij de auto vertel ik mijn vrouw dat delen van het begin van deze route absoluut niet te fietsen zijn.

Terug naar de camping.
Daar maar weer eens goed naar de kaarten gekeken en kom erachter dat ik een verkeerd pad heb gevolgd.
Bij het bordje met daarop GR 91 aangegeven had ik gewoon nog ca. 150 meter rechtdoor gemoeten in plaats van rechtsaf te slaan. Dat weet ik nu dan ook weer.

Verkenning Route-3  -  Route Jean des Baumes   -   Rood

De weg is van asfalt en dus goed te fietsen tot een boerderij op ca. 300 meter voor punt D. Bij punt D ga je rechtsaf en daarna moet je direct weer links. De bocht is steil en door mij niet fietsend te nemen. Ook het achterliggende pad is niet te fietsen. Dus een stuk van, denk ik, 75 meter lopen. Het laatste stukje bij Saint-Estève vind ik pas nadat ik dit deel eerst vanaf de D974 terug heb gefietst en ik weet dat ik ook hier een deel zal moeten lopen.
Een tijdschema maken en aangeven waar mijn vrouw met de auto moet gaan staan om van fiets te kunnen wisselen (race en ATB).

e-max.it: your social media marketing partner