We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Tom Simpson: 54 jaar geleden

Tom SimpsonHet is donderdag 13 juli 2017 precies 50 jaar geleden dat de Britse wielrenner Tom Simpson stierf op de flanken van de Mont Ventoux in de 13de etappe van Marseille naar Carpentras. "Het is ondraaglijk warm die dag, 40°C in de zon. Bij het buitenrijden van Bédoin begint een voltallig peloton, dat wordt geleid door Poulidor en Jimenez, aan de beklimming van de Mont Ventoux." Het vervolg is bekend. 

Joanne Simpson en haar vriendin passeren het monument voor Tom Simpson op de Mont Ventoux op 13 juli 2017, 50 jaar na zijn dood op de kale berg. Video: Ruud de Bont.

Tom Simpson ging de geschiedenis in als "de eerste dopingdode van de Tour", maar met die kwalificatie doen we hem toch ernstig tekort. In 1961 wint hij zijn eerste grote wedstrijd: de Ronde van Vlaanderen, in 1962 wordt hij de eerste Britse geletruidrager in de Ronde van Frankrijk, in 1963 wint hij Bordeaux-Parijs, in 1964 Milaan-San Remo en in 1965 de Ronde van Lombardije en wordt tevens dat jaar wereldkampioen in Lasarte. In 1967 wint hij Parijs-Nice.  

Bekijk een aflevering van Andere Tijden Sport over de dood van Tom Simpson:
Andere Tijden Sport | Tommy Simpson

andere tijden sport tom simpson

  

The Ballad of Tommy Simpson

Misk Hills Mountain Rambler IIIThis is the 'Ballad of Tommy Simpson', a folk song that was written, so that his story is never forgotten... a fallen hero!

  

Bekijk de BBC documentaire The Story of Tom Simpson (6 afleveringen op YouTube, hieronder afl. 1)

 

Familie en collega's reconstrueren de laatste fatale beklimming van Tom Simpson in BELGA SPORT.

 

Tom Simpson vind je ook op Facebook:
Tom Simpson Appreciation Group

Meer artikelen over Tom Simpson op De Kale Berg:

 

Of we 50 jaar na zijn dood een hommage brengen aan Simpson? Nooit!

 - Christian Prudhomme, directeur van de Société du Tour de France (HetLaatsteNieuws)

 

Artikelen in de media waarin Tom Simpson wordt herdacht:

Waarom, in godsnaam, negeer je de dood van een groot renner als Tom Simpson?

 - Bradley Wiggins, winnaar Tour de France 2012

 

Luc Reynard, burgemeester van Bedoin, knipt een lint door bij het monument voor Tom Simpson op de Mont Ventoux op 13 juli 2017, 50 jaar na zijn dood op de kale berg. Video: Ruud de Bont.

 

Tijdens de Tom Simpson Memorial 2017 houdt Joanne Simpson een toespraak bij het monument voor haar vader op de Mont Ventoux op 13 juli 2017, 50 jaar na zijn dood op de kale berg. Video: Ruud de Bont.

Veel belangstelling bij het monument tijdens de Tom Simpson Memorial 2017. Foto: Ruud de Bont.

 

Maybe the Tour has a good reason not to go up the Ventoux this year; they realise they made mistakes 50 years ago

 - Joanne Simpson op Facebook