We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Een evenement organiseren op de Ventoux... kan dat zomaar?

guide organisateur ventoux 120De Agenda op dekaleberg.nl vertoont alweer een groot aantal evenementen voor 2020. Van Tour du ALS tot Groot Verzet Tegen Kanker. Kan dat zomaar... een evenement organiseren op de kale berg? Is daar een vergunning voor nodig? Een verzekering? Bij wie moet ik zijn? Er is nu een gids waarin alle informatie over het organiseren van evenementen op en rond de Ventoux is gebundeld: de Guide de l'organisateur d'événements sportifs Ventoux.
UPDATE 1012-2019: De organisatoren van de jaarlijks terugkerende evenementen als Tour du ALS, Ventoux3, Sportforothers kregen onlangs een brief van het departement Vaucluse waarin hen wordt verteld dat de werkzaamheden ongetwijfeld impact zullen hebben op hun evenement. Niet alleen in 2020 maar ook in 2021. In hoeverre de reeds geplande evenementen - zie Agenda - hinder zullen ondervinden is nu nog niet bekend. 

De organisatoren van de jaarlijks georganiseerde sportieve evenementen, zowel de commerciële als die met een goed doel, zijn er inmiddels wel achter wat er bij komt kijken om een dergelijk evenement te kunnen organiseren op en rond de Ventoux. En waar ze zich moeten melden om de nodige vergunning(en) te kunnen krijgen. Om dit voor iedereen duidelijk te maken is alle informatie nu bijeengebracht in een gids met de fraaie naam Guide de l'organisateur d'événements sportifs Ventoux. De gids is nu nog alleen in het Frans beschikbaar, maar een Engelse en Nederlandse versie staan gepland voor 2018. 

Elk jaar worden er zo'n 150 sportieve evenementen georganiseerd op de Ventoux. Hieraan doen circa 35.000 personen mee. Hierbij gaat het vooral om auto- en motorsport (39%), wielersport (37%) en wandel- en loopevenementen (14%). De meeste evenementen vinden plaats in mei, juni en september. In juni zijn er wel 30 evenementen. Op één van de dagen vonden er 8 evenementen plaats.

Iedereen die een evenement organiseert op de Ventoux moet kennis nemen van de inhoud van deze gids. Je activiteit vindt immers plaats in een kwetsbaar, beschermd gebied en op de openbare weg. Aan de hand van een schema kun je nagaan of je voor je evenement een vergunning (autorisation) moet aanvragen of dat je het moet aanmelden (déclaration). Dit is o.a. afhankelijk van het soort evenement (al dan niet met gemotoriseerde voertuigen, wedstrijd) en de omvang (aantal deelnemers). De benodigde formulieren vind je in de gids. Houd rekening met 1 tot 3 maanden voor verwerking van de aanvraag. 

Kleine fiets- en wandelevenementen zonder gemotoriseerde voertuigen en zonder tijdregistratie hoeven niet te worden aangemeld. Uiteraard gelden wel de bepalingen met betrekking tot milieu, veiligheid, markeringen enz. Overtuig je er wel van of jouw evenement klein genoeg is, want de boetes zijn niet mals: van maximaal €1.500 tot €18.000 en 6 maanden gevangenisstraf.

Download de Guide de l'organisateur d'événements sportifs Ventoux

Guide de l'organisateur d'événements sportifs Ventoux