logo nbgNa lange tijd is er weer een Forestier du Ventoux in het Klassement opgenomen. Er zijn nu 33 mountainbikers die deze fraaie titel mogen voeren. Hun prestatie kunnen ze bewijzen met foto's, een verslag, een goedgekeurde stempelkaart, een certificaat en een inschrijving in het Klassement Forestiers. Waarom zijn het er nog maar zo weinig? Is de uitdaging te zwaar?

Op deze site vind je onder het kopje Uitdagingen de Cub des Cinglés en het NBG De Kale Berg. Via de eerstgenoemde organisatie kun je o.a. de Cinglé rijden - 3 keer op 1 dag de Ventoux op over de drie bekende asfaltwegen. De Galérien kan ook, dan pak je er nog een oude route forestière (bosweg) bij. Er zijn inmiddels al meer dan 12.000 Cinglés en 615 Galériens. De route van die vierde klim valt eigenlijk best mee, als je die vergelijkt met de keienpaden van de Forestier.

Afhankelijk van het 'wegdek' zijn deze paden goed tot zeer slecht begaanbaar... Afhankelijk van het 'wegdek' zijn deze paden goed tot zeer slecht begaanbaar... Om voor de titel Forestier du Ventoux in aanmerking te komen moet je de kale berg twee keer op een dag beklimmen via de ongemakkelijke keienpaden (enkele klimkilometers en de afdalingen gaan over de asfaltwegen). Misschien is de Forestier wel even zwaar als de Cinglé, voorzover je ze al kunt vergelijken. Je moet dus van goede huize komen om deze uitdaging aan te gaan en tot een goed einde te brengen. 

De eerste keer dat Forestier werd gereden was in 2006; de eerste Cinglé in 1988. De Forestiers komen uit Nederland en België, de Cinglés uit maar liefst 63 verschillende landen.
Heb je de Cinglé gereden, dan ben je een van de meer dan 12.000 Malloten. Als Forestier behoor je tot een exclusief gezelschap

Bucketlist

 Een wielrenner die de Ventoux niet in de benen heeft, telt eigenlijk niet mee, wordt wel eens gezegd. Als mountainbiker tel je dan pas écht mee als je de Forestier hebt gereden... 
Ben jij een mountainbiker, dan is het wellciht een mooie uitdaging voor je bucketlist. Gemakkelijk is het niet en je zal er flink voor moeten trainen. En je moet je goed voorbereiden, zodat je weet wat je te wachten staat. Op deze site vind je heel veel informatie. Lees ook het Reglement, de Tips en de ervaringen van Forestiers die je voorgingen.

De rauwheid en de ongerepte schoonheid van deze omgeving brengt me iedere keer weer in vervoering.

Tjeb Burgman, Forestier


Denk je dat het wat voor je is, schrijf je dan op tijd in. De datum waarop je rijdt kun je zelf bepalen; de beste maanden zijn juni en september. In juli en zeker in augustus is het vaak te heet en in de overige maanden loop je het risico dat je in het donker moet rijden. En ga de uitdaging niet alleen aan; zorg dat er assistentie is. Ook daarover lees je in de verslagen.

Grandonneur

Nóg exclusiever is het Klassement der Grandonneurs. Voor de Grandonneur zul je nóg een keer de berg op moeten via weer een ander moeilijk begaanbaar gemzenpad. Deze uitdaging is alleen weggelegd voor de zéér ervaren mountainbiker. Tot nu toe zijn er pas 13 kandidaten geslaagd voor deze zware beproeving. In deze fantasienaam zitten de begrippen ‘grand’ (groot), ‘randonneur’ (toerfietser), ‘grande randonnée’ (lange-afstandsroute) en ‘honneur’ (eer) opgesloten; Grandonneur is dus een ware eretitel voor een MTB’er.
Je moet wel heel erg zeker van jezelf zijn wil je je voor deze uitdaging inschrijven. Mocht je namelijk in de derde klim moeten opgeven, dan kom je niet in aanmerking voor de titel Forestier. Je hebt weliswaar twee beklimmingen volbracht, maar je had ingeschreven voor drie beklimmingen. Je leest er meer over op de pagina De Grandonneur, in het reglement, de tips en de verslagen.
Succes bij het maken van je keuze!

Filmpje

Beklimming van de Mont Ventoux per MTB via de Route Thérèse Roumanille naar de top. Vervolgens de afdaling naar Bédoin. Van Wim de Haan (Forestier nr. 12).


YOUTUBE PLAATST COOKIES. JE KAN ZE UITSCHAKELEN IN JE BROWSER.