We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Malloten4Simpson: unieke wielertocht in Nederland

malloten4simpson logo thumbDe naam Tom Simpson is voor altijd verbonden met de Mont Ventoux. Als je de Ventoux op fietst kom je op 1300 meter voor de top langs het monument voor Tom Simpson. Een monument dat er niet voor niets staat. Op zaterdag 14 september vindt een bijzonder evenement plaats: de eerste editie van de Nederlandse Cinglé! 3 beklimmingen van de Camerig, 3 schitterende routes. Op de top ontmoeten we elkaar en na afloop van deze toertocht organiseren we een speciaal wielercafé, waarin Joanne, de dochter van Tom Simpson, haar verhaal met u wil delen.

Tom Simpson
13 juli 1967, het is een ontzettend warme dag, de thermometer tikt 42 graden celsius aan. De Tour de France heeft een aankomst gepland in Carpentras, onderweg nog even over de Mont Ventoux. Tom Simpson is een talentvol wielrenner, die zijn zinnen heeft gezet op het winnen van de Tour. 13 juli 1967 wordt echter zijn fatale dag. Op de Mont Ventoux valt de Brit op anderhalve kilometer van de streep van zijn fiets. Zijn ploegleider zet Simpson weer op de fiets, maar even later valt hij opnieuw en raakt bewusteloos. Per helikopter wordt Simpson overgevlogen naar het ziekenhuis van Avignon, onderweg overlijdt Tom Simpson op 29-jarige leeftijd. Een combinatie van de hitte, uitputting en zonneslag zijn hem fataal geworden.

Mont Ventoux
De Mont Ventoux is een mythische berg, 1912 meter hoog! Het verschrikkelijke bos en verderop het kale maanlandschap. Vele fietsers hebben deze berg één of meerdere keren bedwongen. Als je de kale berg vanaf 3 zijden, Bédoin, Malaucène en Sault, hebt bedwongen dan mag je de eretitel Malloot van de Ventoux dragen. In Nederland zijn er maar liefst 3500 malloten!

Monument
Op de plek waar Tom Simpson van zijn fiets is gevallen staat een monument. Een monument dat de jongste dochter van Simpson, Joanne, koestert. In 2017 (n.a.v. het 50-jarig overlijden van Tom) ontwierp ze een speciale wieleroutfit - de verkoop (met kleine winst) ervan zorgt ervoor dat het nodige onderhoud en eventuele herstellingen kunnen worden bekostigd.

Malloten
Sinds 1988 bestaat Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux. Om tot dit illustere en inmiddels ook onder Nederlandse en Belgische toerfietsers zeer bekende genootschap toegelaten te worden, moet je de drie zijden van de berg op één dag beklimmen. Is je dat gelukt en kun je dat bewijzen met een gestempelde kaart, dan krijg je een oorkonde, een soort medaille en de fel begeerde titel Cinglé du Mont-Ventoux, wat zoveel betekent als Malloot van de Mont Ventoux. Je bent dan officieel lid van Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux.

Malloten4Simpson
Malloten4Simpson is opgericht om de Nederlandse malloten in eigen land een gelegenheid te geven samen te fietsen in het prachtige Zuid-Limburg en samen herinneringen aan de Ventoux uit te wisselen. Daarnaast zet Malloten4Simpson zich in om een financiële bijdrage in te zamelen voor het onderhoud van het monument van Tom Simpson.

Nederlandse Cinglé
Op zaterdag 14 september is het zover! De eerste editie van de Nederlandse Cinglé: 3 beklimmingen van de Camerig, 3 schitterende routes. Op de top ontmoeten we elkaar en na afloop van deze toertocht organiseren we een speciaal wielercafé, waarin Joanne, de dochter van Tom Simpson, haar verhaal met u wil delen. 

Meedoen!
Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een prachtig evenement voor échte malloten. Cinglés fietsen mee voor € 17,50 ... hoe maller hoe goedkoper, Bicinglés en Galériens rijden voor € 15,00 mee. Uiteraard vragen wij een bewijs van je mallootschap. Voor dit bedrag krijg je een prachtige wielertocht door Zuid-Limburg, koffie met Limburgse Vlaai na de finish en toegang tot het wielercafé met Joanne Simpson. Het grootste deel van je inschrijfgeld wordt overhandigd aan Joanne, bedoeld voor onderhoud aan het Simpson-monument.
Deze eerste editie is alleen voor geregistreerde Nederlandse Cinglés. Een Belgische editie staat op de planning.

Joanne Simpson op de trap van het monument voor haar vader.