We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Dat parc komt er!

logo PNRUPDATE 26 januari 2018: regionaal park Ventoux in 2019
UPDATE 21 juni 2016: meeste gemeenten vóór een regionaal natuurpark 
"Non au parc!" Dat heb je vast wel eens gelezen toen je de Mont Ventoux beklom. Het gaat hier om het regionale natuurpark rond de Mont Ventoux, waarover al jaren wordt gesproken. Dat 'parc' zal dus in de komende jaren worden gerealiseerd. Wat de gevolgen zijn voor het toerisme en met name voor de fietsers zal in de toekomst duidelijk worden.

De Franse regionale parken zijn en worden gecrëeerd om het bewoonde platteland te beschermen, zowel mens als dier. Verspreid over heel Frankrijk zijn er nu 51 en dichtbij de Ventoux is al twee parken: in het zuiden Parc naturel régional du Luberon en in het noorden Parc naturel régional des Baronnies provençales. Het parc Luberon bestaat al sinds 1977 en beslaat ca.185.000 hectare; het omvat 77 gemeenten en herbergt 171.000 inwoners. Het parc Baronnies dateert van begin 2015, is 156.000 hectare groot, omvat 86 gemeenten en er wonen 31.200 mensen. Het parc rond de Ventoux wordt ca. 30.000 hectare groot en zal ca. 40 gemeenten omvatten, waarin meer dan 90.000 mensen wonen. 

'Non au parc!'

Duurzaam
De regionale natuurparken kenmerken zich door hun bijzonder landschap en erfgoed, maar ook door hun fragiliteit. Duurzame ontwikkeling is ook een niet onbelangrijk aspect. Een Regionaal Natuurpark (RPN) wordt beheerd door een orgaan dat bestaat uit vertegenwoordigers van alle groeperingen die het charter van het Parc hebben ondertekend. Een RPN is bewoond gebied, dus volledig toegankelijk. Wel kunnen bepaalde beperkingen worden opgelegd t.a.v. bijvoorbeeld SUV's, luchtverkeer, beklimmingen enzovoort. Of fietsers ook beperkingen zullen worden opgelegd valt te bezien; eerder zal dat wellicht gaan gelden voor het berijden van de bospaden of voor grootschalige evenementen als de Tour de France. Aan de andere kant zijn ook fietsers voor een deel verantwoordelijk voor de vervuiling van de berg door het wegwerpen van verpakkingen, flesjes, bidons en dergelijke. 

Verdeeld
De inwoners van Bedoin zijn verdeeld over de plannen. Met name zij die activiteiten ontplooien in het gebied zijn tegen het Parc. Zij vinden dat het beschermen van het gebied ook zonder de status van Regionaal Natuurpark mogelijk is. Het huidige Syndicat Mixte d'Aménagement et d'Equipement du Mont Ventoux (SMAEMV) is ook al jaren actief op dit vlak.

Inspraak
Nu is de volgende stap om toestemming te vragen aan de Prefect van de Vaucluse om een eerder Syndicaat (SMAEMV) te ontbinden en het nieuwe Syndicaat te benoemen als "vormgever" van het nieuwe park. De minister, de prefect, de provincie, de dorpen, de burgers, iedereen heeft belangen en dus iets te zeggen in het plan. Het hele project van het vormgeven van het natuurpark zal zo'n 3 jaar duren, wordt geschat.

UPDATE 12-11-2015 Het Handvest van het Regionale Natuurpark van de Mont Ventoux (projet de Charte du Parc Naturel Régional du Mont-Ventoux) is nu aangeboden aan allerlei instanties die er iets over mogen zeggen. Volgend jaar zullen de 39 betrokken gemeenten laten weten of zij zich aan dit project zullen confirmeren.

Het ontwerp-handvest voor het regionaal park Mont-Ventoux is nu openbaar.

Alain Gabert, voorzitter van de SMAEMV, schat in dat het Parc niets zal verbieden en niets zal toestaan door middel van vergunningen. "Eind 2016 zullen alle gemeenteraden van de 39 gemeenten worden geraadpleegd; zij zullen uiteindelijk beslissen"

UPDATE 21 juni 2016: meeste gemeenten vóór een regionaal natuurpark
Bij de raadpleging waren 22 gemeenten voorstander van de oprichting van het park en 17 tegen. Het aantal stemmen vóór was 324, tegen 237 en 34 onthoudingen. Daarnaast waren 3 intergemeentelijke organen vóór en 2 tegen het park project.
Wat de gevolgen van de uitslag van deze raadpleiging zijn zal in de toekomst duidelijk worden. Het Parc is nog ver weg...

UPDATE 26 januari 2018: regionaal park Ventoux in 2019
"De burgemeesters van de Ventoux zijn teleurgesteld, boos of verraden door de aankondiging van de oprichting van een natuurpark", schrijft francebleu.fr vandaag. De president van de regio, Renaud Muselier, kondigde vandaag de oprichting aan van een regionaal park Ventoux in 2019.

De president van de regio kondigt de geboorte aan van het Parc Naturel Régional du Ventoux.

De burgemeesters van Malaucène en Beaumont-du-Ventoux zijn onaangenaam verrast. Ze willen onderhandelen met de president van de regio, of de top van de Ventoux uitsluiten van het toekomstige park. Muselier zorgt ervoor dat "de beslissing wordt genomen, we stoppen de discussie en we ondernemen actie".

De top van de kale berg gezien vanuit een sportvliegtuigje. De burgemeesters van Malaucène en Beaumont-du-Ventoux willen de top van de Ventoux uitsluiten van het toekomstige park.

Al jaren verdeelt het project van het Regionaal Natuurpark van de Ventoux de bestuurders. In Beaumont-du-Ventoux is de burgemeester heel boos over de nonchalance van president Muselier. Hij kondigt aan dat wat tot het dorp Beaumont-du-Ventoux behoort niet onderdeel van het park zal zijn: "Het noordelijke deel van de top met de toren zal niet in het park van de Ventoux liggen."

Burgemeester Dominique Bodon van Malaucène vocht tegen het park. Hij voelt zich "verraden" door Renaud Muselier, maar hij wil niet "een ayatollah zijn".

Lees het oorspronkelijke artikel en beluister de interviews met de burgemeesters op francebleu.fr

Kaart van het Parc Naturel Régional du Mont Ventoux. Bron: SMAEMV
Meer over Bedoin en de Mont Ventoux in een reportage van Pieter Verbeek in 'En France', maart 2008, gepubliceerd op pieterverbeek.nl.

Meer over de Regionale Natuurparken op website van de Fédération des Parcs naturels régionaux de France (franstalig)