Veel fietsgeluk in het nieuwe jaar! Sinds 18 november is de top afgesloten.

UPDATE 6 JUNI 2021: EINDE VAN DE WERKZAAMHEDEN De RD 942 door de Gorges de la Nesque is nu 7/7 dagen heropend, in beide richtingen. Afgezien van de laatste afwerkingen die aan de gang zijn, is de weg volledig heraangelegd om alle fietsers, motorrijders, automobilisten en wandelaars meer veiligheid en comfort te bieden in het hart van deze grandioze site met behoud van zijn identiteit en biodiversiteit.

Afsluiting Gorges de la Nesque 3 maanden

Afsluiting Gorges de la Nesque 3 maanden

Met ingang van maandag 1 maart 2021 is de weg door de Gorges de la Nesque voor 3 maanden afgesloten wegens groot onderhoud.
Dit project van de departementale raad van Vaucluse zal de RD 942 tussen Villes-sur-Auzon en Monieux nieuw leven inblazen.
Er wordt 1,4 miljoen euro geïnvesteerd door het departement om het talud te versterken en deze duizelingwekkende toeristische route, die zeer populair is bij fietsers, opnieuw te doen aanleggen.


Wat gaat er gebeuren?

De werkzaamheden worden in twee fasen uitgevoerd.

Van 1 maart tot 30 april: versterking van de taluds

In de gemeente Monieux is een verzakking van de weg geconstateerd, waarbij de situatie de laatste maanden is verergerd. Ingrijpen is nodig om deze helling definitief te ondersteunen en te stabiliseren en zo het verkeer veiliger te maken.
De werkzaamheden bestaan uit de bouw van een keermuur van gewapend beton, 30 meter lang en 2 meter hoog, ter ondersteuning van het talud. Deze muur zal in de grond worden verankerd met verticale micropalen en aan de rotswand worden bevestigd met horizontale stalen ankers.

April en mei: reparatie van een eerste deel van de rijweg

De 21 km van de RD 942, tussen Villes-sur-Auzon en Monieux, zijn zeer aantrekkelijk voor toeristen vanwege het natuurlijke en grandioze karakter van het landschap waar ze doorheen lopen. Dit traject is ook door het Regionale Natuurpark van de Mont-Ventoux als een opmerkelijke route aangemerkt.
De slijtlaag van deze weg is thans aan het oppervlak aangetast: hij vertoont talrijke scheuren, "faïençage" (scheurvorming) en enkele punctuele vervormingen. Dit moet worden hersteld om ernstigere aandoeningen te voorkomen die de structuur uiteindelijk dieper zouden kunnen aantasten.

De werkzaamheden, die in april beginnen, bestaan uit het leggen van een nieuwe dunne asfaltverharding op de bestaande laag. Deze smalle weg, een van de meest pittoreske wegen van de Vaucluse, is gesloten voor zware voertuigen. De route wordt voornamelijk gebruikt door lichte voertuigen, maar ook door een groot aantal gemotoriseerde tweewielers en fietsers die de schoonheid en de ongereptheid van de kloven weten te waarderen.

Dankzij de installatie van een teller heeft het departement in 2019 bijna 49 000 fietsen geteld, in beide verkeersrichtingen. De meeste fietsen worden gebruikt tussen mei en september.

De nieuwe dunne laag vezelversterkt asfalt zal perfect aangepast zijn aan dit verkeer.

Deze techniek, die het midden houdt tussen oppervlaktebekledingen en conventionele asfaltmengsels, zal het verkeer veiliger maken en het rijcomfort van tweewielige voertuigen verbeteren, en tegelijk een toegevoegde waarde voor het milieu opleveren (techniek die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen beperkt).

De werkzaamheden, waarbij de gemeenten Villes-sur-Auzon, Blauvac en Monieux betrokken zijn, zullen in twee fasen worden uitgevoerd:

- Fase 1 tussen Villes-sur-Auzon en Castellaras Belvedere: de werkzaamheden zullen naar verwachting in april beginnen en naar schatting 2 maanden duren,
- Fase 2 tussen de Belvedère van Castellaras en Monieux: de werkzaamheden zijn gepland voor eind 2021 of begin 2022.

Deze tekst is een vertaling van het bericht op Vaucluse.fr.

 

Stand van de werkzaamheden op 7 mei 2021

Bekijk meer foto's op Facebook. Foto: mtventoux.com.

Nieuw asfalt Gorges de la Nesque 07052021 - Foto: mtventoux.comNieuw asfalt Gorges de la Nesque 07052021 - Foto: mtventoux.com

 

Stand van de werkzaamheden op 13 mei 2021

Nieuw asfalt Gorges de la Nesque 13052021 - Foto: Thierry Mougeot (Facebook).Nieuw asfalt Gorges de la Nesque 13052021 - Foto: Thierry Mougeot (Facebook).