Je reis naar de Mont Ventoux

route naar Mont VentouxOp deze pagina vind je informatie over je reis vanuit Nederland of België naar de Mont Ventoux, per auto, trein, bus, vliegtuig en... fiets. De informatie heeft grotendeels nog betrekking op 2017 en wordt regelmatig aangepast voor 2018. Heb jij aanvullende informatie of wijzigingen? Laat het weten via Contact
Waar ligt de Mont Ventoux? De ligging van de berg.

Per auto

Per auto

per auto

De route
Plan je route vanaf huis in Nederland of België of waarvandaan dan ook.
Hoe te gebruiken? Klik op het hokje links van 'Route naar Mont Ventoux'. Kies bestemming B, C, D of E en klik vervolgens op het gebogen pijltje rechts van de gekozen bestemming (in de rode balk). Er wordt een nieuw venster geopend 

Verkeersdrukte op de Franse wegen

Voor 2018 kan je de volgende zwarte zaterdagen alvast opschrijven:  4 en 11 augustus. De overige zaterdagen in juli en augustus zijn ook zeer druk (rood), in juli vooral richting het zuiden en in augustus vooral richting het noorden. Ook sommige vrijdagen zijn rood. Als je tóch op zaterdag moet of wilt rijden wordt aangeraden om op zaterdag na 14.00 uur van huis te vertrekken. Zondag is ook een goed alternatief. Zie ook het artikel Télépéage, Péago en zwarte zaterdagen 2018.

Hoe druk wordt het op de Franse wegen? Via deze site kun je het zien, grafisch, van uur tot uur, voor het hele jaar. Ook in het Engels. Kies je reisdatum op de kalender. Klik ook op: 'lancer l'animation' om het dagverloop te zien. Ook real-time verkeersinformatie via o.a. webcams.

Mileuzones in Frankrijk
Sinds 1 juli 2016 kunnen Franse gemeentes milieuzones instellen. Vooralsnog gaat het om centra van grote steden.
Hoe zit het met Lyon? Dit meldt de ANWB: Voor wie op weg is naar het zuiden, en kiest voor de weg door Lyon, gelden geen beperkingen en is ook geen sticker nodig.
Meer informatie: ANWB france.fr

CRIT'Air vignetten

Hotels onderweg
De afstand Utrecht-Bedoin bedraagt ca. 1130 km (Antwerpen-Bedoin ca. 1000 km). Wil je die afstand niet in één dag rijden, dan kun je hieronder een hotel zoeken. 
Afstanden vanaf Utrecht naar enkele steden langs de route: Luxemburg: 328 km, Reims: 450 km, Compiègne: 409 km, Metz: 438 km, Nancy: 492 km, Nemours: 559 km, Langrès: 630 km, Auxerre: 645 km, Dijon: 703 km, Mâcon: 824 km, Lyon: 893 km. 

Boek nu een hotel

Zoek en boek nu een hotel onderweg langs de autoroute via Booking.com. Annuleren kan altijd nog!

Snel door de tolpoortjes? Koop een tolbadge!

Besparen op de tol? Koop een Péago!

Pas op voor flitsers!
De Franse politie zette in de zomer van 2014 meer dan dubbel zoveel flitscamera's in, vooral met anonieme patrouilles. En men gaat de boetes voor alle overtredingen ook echt innen. Wie te snel rijdt betaalt zijn boete best zo snel mogelijk, anders lopen de bedragen erg hoog op.
Bekijk het filmpje op VTM Nieuws

Let op: Nederlandse automobilisten die vanaf 22 september 2013 worden geflitst in Frankrijk worden automatisch voor de verkeersovertreding vervolgd. Meer informatie bij Tros Radar.

De website Het Hurktoilet geeft actuele informatie over het verkeer in Frankrijk: de fileverwachting (Zwarte Zaterdag!), tolwegen en hoe daarmee om te gaan, nieuwe wegen, benzineprijzen, flitspalen, enz.
Ook bij de ANWB vind je informatie over de verkeersdrukte in het buitenland.

Wat moet er verplicht mee in de auto in Frankrijk?
In ieder geval een gevarendriehoek en een veiligheidshesje. Een alcoholtest is verplicht in elk voertuig (ook buitenlandse voertuigen), maar bestuurders die geen test bij zich hebben krijgen géén boete. Lees verder bij de ANWB.

Per trein

Per trein

Thalys
Met de Thalys kun je dagelijks vanaf verschillende stations in Nederland en België op verschillende tijden naar Parijs en vervolgens met de TGV naar Avignon. Wanneer je 2 à 3 maanden van tevoren boekt, dan reis je vanaf € 88 enkele reis van Amsterdam naar Avignon. Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs. De goedkoopste tickets kun je niet omboeken of annuleren. Vroeger boeken is voordelig reizen!
Avignon is vanuit Amsterdam goed te bereiken in slechts 7 uur (inclusief overstap op TGV in Brussel of Parijs). 

Fietsen meenemen
Fietsen zijn aan boord van Thalys uitsluitend toegestaan als beide wielen zijn gedemonteerd en de fiets is verpakt in een speciale fietshoes (max. afmeting 135 x 85 x 30 cm). De fiets wordt dan als bagage gezien. Een vouwfiets is toegestaan mits deze is ingeklapt en verpakt.

Zon-Thalys
Vanaf 30 juni tot 1 september 2018 rijdt Zon-Thalys op zaterdag vanaf Amsterdam Centraal naar Marseille St. Charles via Valence TGV, Avignon TGV én Aix-en-Provence TGV en terug.

Reistijden Zon-Thalys 2018

Tijden uit Nederland Station Tijden naar Nederland
07.20(v) Amsterdam Centraal 23.24 (a)
07.37 (v) Schiphol 23.08 (a)
08.03(v) Rotterdam Centraal 22.41 (a)
08.37 (v) Antwerpen Centraal  22.05 (a)
09.25 (v) Brussel-Zuid (Midi) 21.23 (a)
13.02 (a) Valence TGV 17.33 (v)
13.37 (a) Avignon TGV  16.44 (v)
14.07 (a) Aix-en-Provence TGV 16.21 (v)
14.23 (a)  Marseille St. Charles 16.06 (V)

Zon-Thalys naar Zuid-Frankrijk

TGV
Met de TGV kun je dagelijks op verschillende tijdstippen van Brussel naar Avignon. Fietsen zijn aan boord van TGV uitsluitend toegestaan als het voorwiel is gedemonteerd en de fiets is verpakt in een speciale fietshoes (max. afmeting 120x90 cm). De fiets wordt dan als bagage gezien. Een vouwfiets is toegestaan mits deze is ingeklapt en verpakt. Deze informatie komt van de 'Treinreiswinkel'.

De treinreis kan gepland en geboekt worden via de site van NS International. Na boeking kunnen op de grote stations de tickets met behulp van een ticket automaat uitgeprint worden. Ook thuis printen is mogelijk.
Ook te boeken bij Voyages-sncf.com.

Voor België: NMBS Europe - internationale treinreizen met Thalys, Eurostar, TGV, ICE enz.

Treinreiswinkel
In Leiden en Amsterdam is er een 'Treinreiswinkel'. In deze gespecialiseerde reiswinkel kunnen internationale treinkaartjes gekocht worden, ook voor fietsen. De treinreiswinkel geeft uitstekende service. Zie ook de pagina Trein en fiets.

AutoSlaapTrein
De AutoSlaapTrein met bestemming Avignon rijdt niet meer met ingang van 2011.

Transfer vanaf Avignon TGV naar de Mont Ventoux
Met ingang van 15 december 2013 kun je in 6 minuten met de trein (TER) van Avignon-TGV naar Avignon-centre. Deze trein rijdt dagelijks tussen 6 uur en 22.30 uur. 

Vanaf station Avignon-centre kun je de bus nemen naar Carpentras (ligne 5.1). Deze vertrekt om het half uur en doet er ruim een uur over. Voor vertrektijden zie de website van het Département Vaucluse.

Openbaar vervoer vanuit Carpentras is erg beperkt; zie site van Trans Cove.
Voor de laatste 15 km naar Bedoin is de taxi vanuit Carpentras of liften een beter alternatief. Of fietsen natuurlijk...

Goed nieuws: vanaf 25 april 2015 kun je met de trein van Avignon naar Carpentras.
- 19 keer dagelijks vanaf 6 uur tot 21 u.
- 30 min van Avignon-centrum naar Carpentras.
- 38 min Avignon-TGV naar Carpentras.

Bus, vliegtuig, fiets

Per bus, vliegtuig, fiets

Fietsbus

De fietsbus is een bus met aanhangwagen voor de fietsen. De bus is een Royal-Classbus: een luxe touringcar met veel beenruimte en 45° verstelbare stoelen met voetsteunen. Uitgebreide informatie bij de Cycletours.

In 2018 rijdt de fietsbus van Amsterdam via Utrecht, Eindhoven en Maastricht naar o.a. Avignon. Vanaf 27 april kun je elke 14 dagen en vanaf 8 juni elke week op vrijdag  t/m 7 september heen en de zaterdag erna terug. 

Prijzen vanaf € 152,50 (enkele reis). De bussen zijn online te boeken bij Cycletours
.

Flixbus

Géén fietsbus, maar de fiets kan meestal wel mee, is Flixbus. Vanaf ca. 54 euro reis je van Amsterdam via Parijs naar Avignon. 

In veel Flixbussen is het mogelijk fietsen in standaardmaten en zonder opbouw (max. 25 kg) mee te nemen. Fietsen kunnen worden opgegeven tijdens het boekingsproces en kosten € 9. Naast het aantal passagiers kies je ook het aantal fietsen dat je wilt meenemen. In de winter kunnen helaas geen fietsen worden vervoerd.

Als het op jouw reis niet mogelijk is om een ​fiets te reserveren, kan de fiets eventueel worden meegenomen in een fietstransporttas. In dit geval wordt de fiets behandeld als bijzondere bagage en dit is vooraf telefonisch aan te melden bij de klantenservice (zie de regels voor bijzondere bagage).

Je dient contact op te nemen met de klantenservice als je een elektrische fiets mee wilt nemen.

 

Vliegtuig

Ryanair vliegt in 1 uur en 40 minuten van Charleroi (Brussel Zuid) naar Nîmes. Vandaar is het nog ca. 60 km naar de kale berg. Vanaf Nîmes kun je in ruim een half uur met de trein naar Avignon en vandaar met de bus (vanaf april 2015 ook met de trein) verder.

Naar Nice en Marseille (vanaf 10 mei 2016) vlieg je met Easyjet vanaf Amsterdam. Met Transavia naar Nice vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven. 
Vanaf Aéroport Marseille Provence kun je voordelig met bus 17 naar Carpentras. Dienstregeling.
Ook KLM en AirFrance vliegen op Marseille.

Trein, bus en vliegtuig... in één zoekopdracht!
Vind de beste manier om naar de Mont Ventoux te reizen. 
Helaas zijn de trein- en busopties nog niet of nauwelijks beschikbaar.

Fiets

Naar de Mont Ventoux kun je met de auto, met de trein, met de bus, vliegen, maar natuurlijk ook... met de fiets! 
Waarom niet gewoon thuis op de fiets stappen en naar de kale berg toe fietsen? Als je de tijd hebt of flink kunt doorrijden is dat een interessante optie. Terug kun je altijd nog met bovengenoemde fietsbus en ben je in een dag weer thuis.

Vanaf Maastricht volg je De Groene Weg naar de Middellandse Zee, een prachtige fietsroute langs overwegend witte, dus stille weggetjes; zelfs door de stad Luxemburg kun je een rustige route volgen.
De route is in twee boekjes goed aangegeven in de vorm van een beschrijving en ingetekend op kaartjes.

Je fietst door de Belgische Ardennen en door de uitlopers van de Vogezen en de Jura en zo bouw je een prima conditie op voor de beklimming van de kale berg. Overnachten kun je in hotelletjes, chambres d'hôtes en op campings; de adressen en telefoonnummers vind je in de boekjes.

Je kunt de route ook in omgekeerde volgorde rijden, want zowel de heen- als terugweg zijn beschreven; je gaat dan met de bus naar Avignon en fietst dan naar huis terug. Voordeel hiervan is dat je niet per se op een bepaalde dag hoeft aan te komen om een bus te halen, maar je mist het prachtige uitzicht op de kale berg, die je langzaam steeds groter ziet worden, terwijl je door een prachtig landschap fietst.

Meer informatie over De Groene Weg naar de Middellandse Zee vind je bij de Fiets Informatie Stichting.

Dit is ook nog een optie:

Lightweight Bicycle Micro Camper

 

Nieuwe verkeersregels

Strengere verkeersregels in Frankrijk

Per 1 juli 2015 zijn de verkeersregels in Frankrijk strenger geworden. Correspondent Frank Renout vertelt over de belangrijkste veranderingen. Oordopjes, headsets, een broodje eten, water drinken, in je handschoenenkastje kijken, het kan je allemaal een boete opleveren. En de liefde bedrijven in de auto kan je zelfs 15000 euro kosten...

Het programma De Ochtend op Radio 1 besteedde er aandacht aan.
Beluister het fragment

De website Frankrijk.nl geeft een overzicht van een aantal verkeersovertredingen die je maar beter kunt vermijden. Sommige overtredingen kunnen ook per camera worden vastgesteld en dan wacht na thuiskomst een onaangename verrassing. 
Zo mag je ook niet bellen in een stilstaande auto langs de weg, tenzij het een gemarkeerde parkeerplek is. Geen koptelefoon of oortjes, geldt ook voor fietsers. Kinderen tot 12 jaar moeten op de fiets een helm dragen, ook als ze worden vervoerd op de fiets. Een geel veiligheidshesje moet in het auto-interieur liggen, niet in de kofferbak. Zo'n hesje moet je ook als fietser aan als je in het donker buiten de bebouwde kom fietst. En in het donker is het overal verboden om naast elkaar te fietsen. 

Lees het complete artikel op Frankrijk.nl.

e-max.it: your social media marketing partner