Joanne Simpson Cinglé!

Joanne SimpsonHet was 13 juli jl. precies 45 jaar geleden dat de Britse wielrenner Tom Simpson stierf op de flanken van de Mont Ventoux tijdens de 13de etappe van Marseille naar Carpentras in de Tour de France. Een van zijn dochters, Joanne, reed vandaag - 13 augustus 2012 - drie keer de berg op. Zij mag zich nu ook Cinglé du Ventoux noemen.

Florence Girard van de Club des Cinglés was speciaal naar de Mont Ventoux gekomen en reed de laatste beklimming met haar mee. Tevens overhandigde zij de medaille aan Joanne.

Joanne Simpson was 4 jaar toen haar vader stierf. Dertig jaar later komt ze op het idee om zelf de Mont Ventoux te gaan beklimmen, 'boucler la Boucle', zoals ze zelf zegt, de Ronde afmaken, afmaken wat haar vader niet heeft gekund.

Ze koopt een fiets en slaat aan het trainen en 13 juli 1997 staat ze aan de start in Sault: de Tom Simpson Memorial is geboren. 

Vijf jaar later vertrekt ze per fiets uit Gent om de Ventoux op te fietsen en in 2007 rijdt ze nogmaals omhoog om de betonnen trap naar het Simpson-monument officieel in gebruik te nemen.

En nu, op 13 augustus, wil ze 3 keer op 1 dag omhoog. 'Mama zegt dat ik hetzelfde koppige karakter als mijn vader heb', zegt Joanne in Nieuwsblad Sportwereld

Joanne heeft er hard voor getraind. Als ultiem eerbetoon neemt ze een foto van Bradley Wiggins mee op haar tocht. 'Bradley heeft nu het werk van mijn vader afgemaakt. Ik was zo blij dat hij er als eerste Brit in geslaagd is om de Tour te winnen. We zijn zelfs naar Parijs afgezakt om voor hem te supporteren. Het doet me ook zo'n plezier dat Bradley geregeld aan mijn vader herinnert. Toen hij in 2009 met een foto van mijn vader de Ventoux op reed, was ik daar echt van gepakt. Daarom wil ik nu hetzelfde doen, en met een fotootje van Bradley bergop rijden.'

Om met Mart Smeets te spreken: Joanne Simpson. Schitterend! Chapeau, chapeau, chapeau!

Wat is de Cinglé du Ventoux?


Pin It
e-max.it: your social media marketing partner