De berg

De Reus van de Provence, gefilmd met een drone.
Adembenemend mooi... 

Bekijk hem beeldvullend op groot scherm met geluid op hoog volume.

 

De informatie in dit artikel is opgedeeld in 'blokken'. Klik op een link en het blok wordt geopend.

Open alle blokken | Sluit alle blokken

Berg van de wind

Quand le Ventoux porte son chapeau,
il pleuvra bientôt

'Als de Ventoux zijn hoed draagt, m.a.w. als je van beneden de top in de wolken ziet liggen, dan zal het weldra regenen', zegt een spreuk.

'Mont Ventoux' betekent letterlijk - volgens de inboorlingen toch - de berg van de wind (zie ook hieronder). De mistral blaast zich de longen uit zijn lijf om het gesjirp van de cycaden (in het Frans cygales - geen sprinkhanen!!) te overstemmen. Hij is van veraf en van overal te zien. Hij bestaat uit door de vrieskou gebarsten kalksteen en heeft een hoogte van 1.912 m. De bergketen is het gezamenlijk eigendom van veertien gemeenten in de Vaucluse en één, Reilhanette, in de Drôme.

De top van de Ventoux in Google Earth

De Mont Ventoux gezien vanuit het zuiden 

Kale berg

De top van de kale berg gezien vanuit een sportvliegtuigje.

Hij is ongeveer 15 km breed en strekt zich van oost naar west uit over een lengte van 25 km. Niets wijst erop dat de berg in de tijd van Petrarca (14de eeuw) dichter bebost was, maar vast staat dat de al dan niet dichte bossen geplunderd werden door ontginning en het houthakken (scheepsbouw in Toulon). De Ventoux dreigde een kale hoop stenen te worden. Op het einde van de vorige eeuw kwam de herbebossing op gang. De Ventoux werd gesierd met steeneiken en witte eiken, ceders, beuken, zwarte dennen en lorken.

De zuidkant van de kale berg, een paar kilometer vóór de top.

Een immense wand van kalkstenen omzoomt de weg door het maanlandschap.

Paradijs voor botanisten

Alyssum alpestre

Boven de laatste bomen wordt het houtgewas enkel nog vertegenwoordigd door jeneverbes, die door de wind wordt platgeblazen tot een groen tapijt. Vanaf ongeveer 1.600 m hoogte klampen kleine taaie bloemetjes in felle kleuren zich stevig vast aan de keien (de flora die hier op 1.800 à 1.900 m hoogte groeit, vindt men in de Alpen pas boven de 2.000 m). De bloemenrijkdom van de Ventoux, een berg van diverse soorten kalksteen en met sterke temperatuurverschillen tussen de top en de voet, is sinds eeuwen een paradijs voor botanisten.
Een beklimming tijdens de herfst is betoverend, doorheen het veelkleurige gebladerte. In de lente, tijdens de bloeitijd, wordt de Ventoux een reusachtige bijenkorf: al de imkers van de naburige dorpen plaatsen er hun bijenkorven.

De top van de berg

De top van de kale berg gezien vanuit een sportvliegtuigje. Middenonder de Chapelle de la Sainte-Croix, schuin rechts daarboven restaurant Vendran.

Op de top van de Ventoux bevinden zich diverse gebouwen: het Observatoire, een observatorium van de nationale meteorologische dienst (niet langer in gebruik); de vierkante toren rechts is een relaisstation voor telecommunicatie en het grote witte gebouw met imposante toren is eveneens een relaisstation t.b.v. telecommunicatie voor zowel het leger als voor TV- en radiozenders. Vóór dit gebouw vind je ook o.a. het souvenirwinkeltje - het 'winkeltje'. Op de westkant ligt een kapel (Sainte-Croix). Een stukje verder moet prikkeldraad militaire installaties (kernraketten?) beschermen.

De witte en de bruine toren worden gebruikt voor telecommunicatie.

De markante witte toren met "raket" of "vuurpijl".

Het souvenirwinkeltje.

Het grote witte gebouw krijgt een nieuwe verflaag, september 2011.

De bruine houten toren.

Mont Ventoux 4K Filmatik Production 201

Mont ventoux 4K FILMATIK Production from filmatik on Vimeo.

Koud

De top van de kale berg is bedekt met sneeuw.

De temperatuur op de top kan in de winter dalen tot -27°C. Kans op sneeuwbuien van november tot mei. De weg naar de top is in principe van midden november tot midden april voor het verkeer gesloten tussen Chalet Reynard en de top. Ongelooflijk mooie zonsopgangen en zonsondergangen. Een aanrader!

Ski-station Chalet Reynard.

Ski-station Chalet Reynard.

IJsvorming op de markeringspalen.

Kaart van de top

Op deze kaart staat de locatie van een aantal gebouwen, monumenten e.d. aangegeven. Klik op de markers voor meer informatie.

e-max.it: your social media marketing partner
Deze website gebruikt cookies om bezoekersstatistieken te meten. Door op ok te klikken accepteer je ze.
Lees meer.