"Quand le Ventoux porte son chapeau, il pleuvra bientôt"

"Als de Ventoux zijn hoed draagt, m.a.w. als je van beneden de top in de wolken ziet liggen, dan zal het weldra regenen", zegt een spreuk.

Berg van de wind

'Mont Ventoux' betekent letterlijk - volgens de inboorlingen toch - de berg van de wind (zie ook hieronder). De mistral blaast zich de longen uit zijn lijf om het gesjirp van de cycaden (in het Frans cygales - geen sprinkhanen!!) te overstemmen. Hij is van veraf en van overal te zien. Hij bestaat uit door de vrieskou gebarsten kalksteen en heeft een hoogte van 1.910 m. De bergketen is het gezamenlijk eigendom van veertien gemeenten in de Vaucluse en één, Reilhanette, in de Drôme

De zuidkant van de kale berg, een paar kilometer vóór de top.De zuidkant van de kale berg, een paar kilometer vóór de top.

 De top van de Mont Ventoux op Google Maps


Je kan de kaart in- en uitzoomen en verplaatsen.

De Mont Ventoux gezien vanuit het zuidenDe Mont Ventoux gezien vanuit het zuiden

Kale berg

Hij is ongeveer 15 km breed en strekt zich van oost naar west uit over een lengte van 25 km. Niets wijst erop dat de berg in de tijd van Petrarca (14de eeuw) dichter bebost was, maar vast staat dat de al dan niet dichte bossen geplunderd werden door ontginning en het houthakken (scheepsbouw in Toulon). De Ventoux dreigde een kale hoop stenen te worden. Op het einde van de vorige eeuw kwam de herbebossing op gang. De Ventoux werd gesierd met steeneiken en witte eiken, ceders, beuken, zwarte dennen en lorken. 

Een immense wand van kalkstenen omzoomt de weg door het maanlandschap.Een immense wand van kalkstenen omzoomt de weg door het maanlandschap. 

Paradijs voor botanisten

Boven de laatste bomen wordt het houtgewas enkel nog vertegenwoordigd door jeneverbes, die door de wind wordt platgeblazen tot een groen tapijt. Vanaf ongeveer 1.600 m hoogte klampen kleine taaie bloemetjes in felle kleuren zich stevig vast aan de keien (de flora die hier op 1.800 à 1.900 m hoogte groeit, vindt men in de Alpen pas boven de 2.000 m). De bloemenrijkdom van de Ventoux, een berg van diverse soorten kalksteen en met sterke temperatuurverschillen tussen de top en de voet, is sinds eeuwen een paradijs voor botanisten.
Een beklimming tijdens de herfst is betoverend, doorheen het veelkleurige gebladerte. In de lente, tijdens de bloeitijd, wordt de Ventoux een reusachtige bijenkorf: al de imkers van de naburige dorpen plaatsen er hun bijenkorven.

Alyssum alpestre, een van de vele plantensoorten op de Mont Ventoux. De bloemenrijkdom van de Ventoux is sinds eeuwen een paradijs voor botanisten.Alyssum alpestre, een van de vele plantensoorten op de Mont Ventoux. De bloemenrijkdom van de Ventoux is sinds eeuwen een paradijs voor botanisten.

De top van de berg

Op de top van de Ventoux bevinden zich diverse gebouwen: het Observatoire, een observatorium van de nationale meteorologische dienst (niet langer in gebruik); de vierkante toren rechts is een relaisstation voor telecommunicatie en het grote witte gebouw met imposante toren is eveneens een relaisstation t.b.v. telecommunicatie voor zowel het leger als voor TV- en radiozenders. Vóór dit gebouw vind je ook o.a. het souvenirwinkeltje - het 'winkeltje'. Op de westkant ligt een kapel (Sainte-Croix). Een stukje verder moet prikkeldraad militaire installaties (kernraketten?) beschermen.

De top van de Ventoux, gezien vanuit een vliegtuig. Foto: De Kale Berg.De top van de Ventoux, gezien vanuit een vliegtuig. Foto: De Kale Berg.

De witte en de bruine toren worden gebruikt voor telecommunicatie.De witte en de bruine toren worden gebruikt voor telecommunicatie 

De markante witte toren met "raket" of "vuurpijl".De markante witte toren met "raket" of "vuurpijl".


Het souvenirwinkeltje op de top. De hoogte- en richtingborden hangen er allang niet meer.Het souvenirwinkeltje op de top. De hoogte- en richtingborden hangen er allang niet meer.

Het huidige bord met de hoogteaanduiding op de top. Hier maak je een selfie of laat je je fotograferen.Het huidige bord met de hoogteaanduiding op de top. Hier maak je een selfie of laat je je fotograferen.

Het grote witte gebouw krijgt een nieuwe verflaag, september 2011.Het grote witte gebouw krijgt een nieuwe verflaag, september 2011.

De bruine houten torenDe bruine houten toren

Chapelle Sainte Croix, net onder de top van de Mont VentouxChapelle Sainte Croix, net onder de top van de Mont Ventoux

Het altaar in de chapelle Sainte Croix ligt bezaaid met stenen en 'steenmannetjes'.Het altaar in de chapelle Sainte Croix ligt bezaaid met stenen en 'steenmannetjes'.

 

Vlieg met me mee... naar de top van de Mont Ventoux - VIDEO


YOUTUBE PLAATST COOKIES. JE KAN ZE UITSCHAKELEN IN JE BROWSER.

Koud

De top van de kale berg is bedekt met sneeuw.

De top van de kale berg is bedekt met sneeuw.

De temperatuur op de top kan in de winter dalen tot -27°C. Kans op sneeuwbuien van november tot mei. De weg naar de top is in principe van midden november tot midden april voor het verkeer gesloten tussen Chalet Reynard en de top. Ongelooflijk mooie zonsopgangen en zonsondergangen. Een aanrader!

Skistation Mont Serein. Foto: website stationdumontserein.com.Skistation Mont Serein. Foto: website stationdumontserein.com.

De temperatuur op de top kan in de winter dalen tot -27°C. De temperatuur op de top kan in de winter dalen tot -27°C.

IJsvorming op de markeringspalen.IJsvorming op de markeringspalen.