De klim vanuit Bedoin

Mont Ventoux - zuidkant
295-1909 m | hv 1610 m | lengte 21.5 km | 7.5%

Dé beklimming van de Mont Ventoux is die vanuit Bedoin, een pittoresk dorp te midden van wijngaarden. Het ligt op ongeveer 300 m hoogte aan de zuidwestkant van de Mont Ventoux. De D 974 van Bedoin naar de top is in 1882 aangelegd. Hij werd geopend toen de bouw startte van het eerste gebouw op de Mont Ventoux, een meteorologisch waarnemingsstation.
Als startpunt van de beklimming wordt meestal het fonteintje in het dorp gekozen of de iets verderop gelegen marmeren streep op de weg.
De totale klim naar boven is 21 kilometer lang en telt ongeveer honderd bochten.
De gemiddelde klimtijd bedraagt ongeveer 2 uur en 25 minuten. Snelste tijd ooit: Iban Mayo 55"51'.
Volgens de Club des Cinglés du Mont Ventoux is dit de moeilijkste klim van de drie. 


Bedoin

Mont Ventoux Bedoin

Awesome video van The Col Collective

 

Open alle blokkenSluit alle blokken

Profiel en route

Mont Ventoux - zuidkant

295-1909 m | hv 1610 m | lengte 21.5 km | 7.5%

Profiel en route van de klim vanuit Bedoin.

© cyclingcols.com | Club des Cinglés du Mont Ventoux

Vanuit Bedoin komt het stijgingspercentage de eerste vijf kilometer niet boven de 5.5%, maar de volgende acht kilometer ligt dat gemiddelde op zo'n 9,5 - 10%. Nergens een mogelijkheid om te herstellen, het blijft klimmen. En vlak voor de top nog even 11%!

 

Profiel van de klim vanuit Bedoin - cyclingcols.com

Route van Bedoin naar de top

Bekijk een interactieve kaart van de route van De klim vanuit Bedoin op RouteYou

Klik voor een interactieve kaart van de route van De klim vanuit Bedoin op RouteYou 

Klim van Bedoin tot Chalet Reynard, vanuit de auto gezien

 

Klim van Chalet Reynard tot de top, vanuit de auto gezien

 

Afdaling van de top naar Chalet Reynard, vanuit de auto gezien

Vals plat

De eerste 5 km zijn vals plat door boerenland langs de voet van de berg: het Plateau de Vaucluse. Je passeert de gehuchten Sainte-Colombe en Les Bruns met zijn blauw geverfde boomstam. De bewoners moeten hier af en toe wel doodsangsten uitstaan gezien de zeer hoge snelheden waarmee renners vaak richting Bedoin suizen.
Je kunt hier nog lekker warm draaien voordat je aan het échte werk begint. Of nog wat eten en drinken, want dat gaat nu nog makkelijker dan straks.

De eerste 5 km zijn vals plat door boerenland langs de voet van de berg.

Het Plateau de Vaucluse.

Je kunt hier nog lekker warm draaien voordat je aan het échte werk begint.

Lucien Valkenborgh wijst naar de bekende blauwe olijfboom in Les Bruns.

Het Bos

Na een haarscherpe bocht in het dorp St. Estève, km 5,5, begint de echte klim. Meteen buiten het dorp verdwijnt de weg in het bos met een stijgingspercentage dat varieert tussen de 9% en 11%. Tussen de bomen heeft de wind geen kans en het is hier in de zomer heet en benauwd. Een bidon is binnen een kilometer leeg. Het is 'een kleine groene hel met een zwarte streep asfalt', zoals we kunnen lezen in de Berggids voor fietsers van Bart Aardema. 

Ruim eenkilometer voorbij St. Estève passeer je een aantal S-bochten die bekend staan als Les Sept Virages (De Zeven Bochten). Door de scherpe bochten is het zicht beperkt tot 200 m.

De haarspeldbocht bij St.Estève. Rechtsboven is een restaurant.

De haarspeldbocht bij St.Estève. Zorg dat je op tijd terugschakelt resp. remt…

Les Sept Virages (De Zeven Bochten).

Les Sept Virages (De Zeven Bochten).

Les Sept Virages (De Zeven Bochten).

Les Sept Virages (De Zeven Bochten).

Het Bos 2

Zo'n 2,6 kilometer voorbij St. Estève passeer je de afslag naar de route forestière die om de berg heen naar de Route de Malaucène loopt en vandaar naar de top. Hier bergint de vierde route van de Galérien

Even verderop staat in het bos het Pavillon de Roland, vroeger een kantonniershuis, nu een schuilgelegenheid met picknickplaats en informatiepanelen.
Weer anderhalve kilomter verder passeer je het voormalige Maison forestière Jamet, nu een schuilgelegenheid.
De klim door het bos is tien kilometer lang. Eenzaam ben je hier meestal niet, want vaak houden vliegen je gezelschap. Hier, in dit eindeloze bos, kan een mens ontzettend verlangen naar Chalet Reynard.

Na de bocht bij St.Estève begint "het bos": een van de grootste gemeentebossen van Frankrijk.

 


De eerstvolgende 10 kilometer blijf je in het bos stijgen met 8.5-10.5%, tot Chalet Reynard.


Pavillon de Roland, vroeger een kantonniershuis, nu een schuilgelegenheid met picknickplaats en informatiepanelen.
 

Chalet Reynard

Na km 14 wordt het bos wat dunner en de klim wat lichter. Chalet Reynard verschijnt (eindelijk) op km 15. De laatste 200 meter naar het Chalet gaat moeiteloos. Op het plein ervoor kan de vermoeide fietser even een rondje draaien en wat eten of de bidon bijvullen voordat hij 'het maanlandschap in gaat'. Boven het Chalet blinkert de kale top. Dat geeft nieuwe moed. De krachten keren terug in de vermoeide benen. Een paar tandjes hoger en hop naar de top, denkt de optimist. Even verderop zal echter blijken dat de krachten niet zijn teruggekeerd, maar dat het gewoon wat minder steil was. Drie bochten hoger vind je de Fontaine de la Grave, die soms helder, fris water geeft, maar zomers droog staat.

Aan het eind van het bos kom je bij Chalet Reynard. Rechts de weg van/naar Sault.

Chalet Reynard werd in 1928 geopend als schuilgelegenheid voor skiërs en jagers, maar werd al snel een gerenommeerd hotel/restaurant. De fietser is echter ook welkom voor een hapje of drankje.

Als je de Ventoux afdaalt moet je hier even opletten: vóór de muur gaar je naar Bedoin; achter de muur langs naar Sault.

Even voorbij Chalet Reynard is de Fontaine de la Grave. Meestal is hier water te tappen.

Naast de Fontaine de la Grave is een schuilgelegenheid.

Het Maanlandschap

Wie zich bij Chalet Reynard forceert, mag blij zijn als hij de top haalt, want na dat vlakkere stukje door het maanlandschap wachten nog 4,5 km zware klim met een stijgingspercentage van gem. 8,5%. Als er wind staat is dit gedeelte zwaarder dan de kilometers in het bos. Hier klapte Tom Simpson in elkaar. Een monument voor hem staat rechts van de weg op km 20. Het lijkt wel een bedevaartsoord voor fietsers uit alle landen, getuige alle spullen die er worden achtergelaten. 

Ongeveer 500 meter verder herinnert een veel kleiner monumentje aan de in 1983 daar omgekomen wielrenner Pierre Kraemer. Om vervolgens het manshoge monument Brugge-Mont Ventoux te passeren, vlakbij de Col des Tempêtes.

Het monument voor de in 1967 omgekomen Britse wielrennen Tom Simpson.

 


Het Simpson-monument bevindt zich temidden van een gigantische steenmassa: het maanlandschap.
Op het "altaar" voor Tom Simpson worden vooral bidons geofferd. Op het "altaar" voor Tom Simpson worden vooral bidons geofferd.
Monument P Kraemer c dekaleberg.nl

Zicht vanaf het Simpson-monument op de top van de kale berg.
Miljarden kalksteenkeien geven de Mont Ventoux het uiterlijk van een maanlandschap.
De Col des Tempêtes - Pas der Stormen - bevindt zich iets vóór de eigenlijke top.

De top

Nog één steile S-bocht en je bent er! Je hebt er twee uur over gedaan of anderhalf, of tweeënhalf, maar dat maakt niet uit. Je bent boven! Je wordt getrakteerd op bewonderende blikken van hen die per auto naar boven zijn gekomen en verwelkomd door collega-fietsers die weten wat je hebt doorgemaakt. Als je geluk hebt kun je genieten van het prachtige uitzicht op het Plateau de Vaucluse en misschien zie je wel de Mont Blanc schitteren. Maar het kan ook zijn dat je bijna niets ziet en dat je snel je windjack aan moet trekken om aan de afdaling te beginnen. Eén ding is zeker: het doel is bereikt!

De top van de kale berg, gezien vanuit een sportvliegtuigje.

Suikertekort? Hier kan je het aanvullen…

Het souvenirwinkeltje. Het dak mag helaas niet meer worden gebruikt voor "de bordesfoto" wegens instortingsgevaar.

Met een foto van jezelf vóór het winkeltje met dit bord erboven kun je familie, vrienden en collega's natuurlijk ook imponeren…

Garmin statistieken

Met GPS-apparatuur van o.a. Garmin, zoals de Forerunner, Edge, eTrex, GPSMAP60, is het mogelijk om je beklimming heel gedetailleerd vast te leggen. Jeroen Michiels deed dit onlangs toen hij de kale berg beklom vanuit Bedoin.

Behalve de gereden route op de kaart (waarop we ook kunnen inzoomen) zien we in de linkerkolom cijfermatige gegevens m.b.t. de tijd, afstand, snelheid, hoogte, hartslag, cadans en temperatuur. We zien dat de temperatuur op de top inderdaad 12 graden lager is dan beneden in Bedoin. 

Garmin grafiek klim bedoin

Onder de routekaart zien we deze gegevens in grafieken. Deze grafieken zijn op verschillende manieren te bekijken, namelijk afgezet tegen de tijd, reistijd of afstand.
Via de optie Tussentijden zien we dat Jeroen er 1:56 over heeft gedaan om de top te bereiken, zonder te stoppen (ok, 26 seconden om boven uit te hijgen alvorens de knop in te drukken of een heel snelle plaspauze?) en dat hij in 27:34 weer beneden was. Zijn gemiddelde snelheid omhoog was 11 km/u en in de afdaling 46.3 met een maximum van 69 km/u.
Het wordt nog leuker als je op Player klikt. Je ziet hem dan als het ware fietsen. Onderaan zie je de metertjes uitslaan die o.a. snelheid, cadans en hartslag aangeven. Opvallend detail: in de afdaling bereikt de hartslag soms waarden ver boven de 200, hetgeen zou kunnen wijzen op angst. Dalen blijft tenslotte een gevaarlijke bezigheid. Reactie Jeroen: "Die hoge hartslag is volgens mij te wijten aan een wapperend windjack. Ik heb dit ook al gemerkt bij eerdere, rustige afdalingen enkele maanden geleden."

Klik op de link in de linkerkolom om deze workout te bekijken. Met dank aan Jeroen.

Strava: Wie is de KOM?

Wie is de snelste beklimmer van de Mont Ventoux vanaf Bedoin volgens Strava?

Bekijk op Strava

 
e-max.it: your social media marketing partner
Deze website gebruikt cookies om bezoekersstatistieken te meten. Door op ok te klikken accepteer je ze.
Lees meer.