Mountainbikers kunnen hun hart ophalen op deze gemarkeerde route.

De lengte is maar liefst 232 kilometer, enkele reis, met 5750 m hoogteverschil. De route begint in het charmante dorpje Savoillans, doorkruist de noordelijke uitlopers van de Mont Ventoux, de Dentelles de Montmirail, de zuidelijke uitlopers van de Ventoux en het plateau de Sault, gaat langs het Luberon Regionaal Natuurpark en eindigt in Fontaine-de-Vaucluse.

Overige dorpen die aan de route liggen zijn o.a. St. Léger-du-Ventoux, Malaucène, Lafare, Bedoin, Chalet Reynard, Aurel, Sault, Monieux, St. Saturnin-les-Apt, Murs en Gordes. Vanwege een aantal technische uitdagingen en de hoogteverschillen is het een route voor ervaren mountainbikers.

Het geheel gepeilde traject is onderverdeeld in 10 segmenten, waarvan het kortste 13,3 km is en het langste 33,3 km. Van elk segment is een routekaartje, hoogteprofiel en een GPS-track beschikbaar. Er is een grote verscheidenheid aan verblijfsaccommodaties (hotels, B & B's, campings en ​​hostels), restaurants, fietsverhuur-/reparatiebedrijven en contactadressen langs elk deel van de route, 

Deze route is een van de 7 permanente mountainbikeroutes van Frankrijk, officieel bestempeld als een "Grande Traversée VTT" (lange afstand mountainbike parcours), met de typische rode markeringsbordjes. Hij voldoet hiermee aan de strenge normen van de Fédération Française de Cyclisme (FFC).

De Grande Traversée VTT de Vaucluse is opgenomen in de mtb-gids Vtopo Vaucluse 2014. Hierin staan nog 96 andere mtb-routes in de Vaucluse.

Bron: provenceguide.com