edwin kampDrie mtb-beklimmingen op één dag - lengte: 143.1 km - hoogteverschil: 4.786 m

Net als Christian Pic (1936-2022) heeft ook het NBG De Kale Berg een versie bedacht voor de mannen-en-vrouwen-met-de-opgestroopte-mouwen: de Grandonneur. In deze fantasienaam zitten de begrippen ‘grand’ (groot), ‘randonneur’ (toerfietser), ‘grande randonnée’ (lange-afstandsroute) en ‘honneur’ (eer) opgesloten; Grandonneur is dus een ware eretitel voor een MTB’er.

De Grandonneur vergt wel iets extra’s van de terreinfietser: driemaal op één dag off-road naar de top. Aan de basis van deze prestatie ligt de Forestier. Daar komt vervolgens nog een derde beklimming van 24.3 km bij, de Route Jean des Baumes (voor de naam zie het boek De kale berg – op en over de Mont Ventoux. 

Parcours
De Route Jean des Baumes, die je aan de Forestier dient toe te voegen om je Grandonneur te mogen noemen, start in Bedoin, loopt via het Maison Forestière des Cèdres, Les Colombets en Les Fébriers richting St.-Estève waar hij iets voorbij de bekende bocht op de D 974 uitkomt. De route loopt vervolgens tot de afslag naar het Massif des Cèdres ruim twee kilometer over de D 974, volgt de Route des Cèdres naar Les Grands Pins en loopt vandaar via de Tournant de l’Anglais naar de D 974. Dan resteren nog de bekende kilometers over de gewone weg naar de top en een afdaling van 21.5 km, wat de Grandonneur op een totaal van rond de 143.1 km brengt met een hoogteverschil van 4.786 meter.

Route Thérèse RoumanilleRoute Thérèse Roumanille

Route Joseph Eymard & Route Jean des BeaumesRoute Joseph Eymard & Route Jean des Beaumes

 

Bekijk de interactieve kaart van de Route Jean des Baumes op RouteYou


Cinglé Forestier?
Het zou natuurlijk best aardig zijn de Grandonneur uit de drie beklimmingen te laten bestaan die te samen ook de Cinglé van Christian Pic vormen; op die manier krijg je een Cinglé Forestier. Als je de FFCT-brochure Massif du Mont Ventoux - 9 itinéraires VTT - 200 km de sentiers mag geloven, is er inderdaad een mogelijkheid om vanuit Sault door de bossen tot een paar kilometer onder de top te komen; die route is op de stafkaart ook wel aan te wijzen. In de praktijk zal hij er vermoedelijk best zijn, maar afgaande op de ervaringen van doorknede mountainbikers die deze route verkend hebben, raden we deze tocht voorlopig af. Het parcours is zeer slecht tot niet aangegeven en ook voor wie over goede kaarten en veel ervaring beschikt, is de goede route heel moeilijk te vinden. Onze zegslieden zijn op dit deel van de berg diverse keren verdwaald en moesten zich met behulp van het kompas een weg zien te vinden. Bovendien is de conditie van het parcours volgens hen erbarmelijk en moet je grote stukken (moeizaam!) lopen. Geen geschikte MTB-route, vonden ze. Er worden pogingen ondernomen om de autoriteiten zover te krijgen dat ze iets aan bewegwijzering en aan het wegdek gaan doen, maar enig geduld lijkt hier wel op zijn plaats; Keulen en Aken zijn per slot van rekening ook niet op één dag gebouwd.

Edwin Kamp (1961-2021) 1e Grandonneur du Mont Ventoux
Kort na de openstelling van de inschrijfprocedure voor de Forestier en Grandonneur heeft Edwin Kamp uit Zwolle zich ingeschreven voor de Grandonneur. Op 5 mei 2006 heeft hij deze onderneming met succes volbracht en twee weken lateri werd zijn prestatie door het NBG De Kale Berg gehom
ologeerd. Lees zijn verslag met veel nuttige informatie voor aspirant Grandonneurs en Forestiers.

1e Grandonneur Edwin Kamp (1961-2021)1e Grandonneur Edwin Kamp (1961-2021)

Opmerking
Voor de goede orde: de Route des Cèdres is, gezien de verkeersborden, officieel verboden terrein, maar diverse ontmoetingen ter plaatse met patrouillerende politiemensen hebben nog niet tot narigheid geleid. Het is echter raadzaam zeker in periodes van grote droogte, als het terrein wegens brandgevaar officieel tot verboden gebied is verklaard - dit wordt via de Offices de Tourisme gecommuniceerd - de autoriteiten niet te trotseren: de boetes zijn stevig. 

Lees ook de Tips en waarschuwingen meervoudige beklimmingen

 Hier kun je de GPS-tracks van de drie routes van de Grandonneur downloaden. Met dank aan Joris Tolenaar.
Opmerking: Er is alleen een klein stukje dat niet goed 'gepakt' is, tijdens de laatste beklimming; je ziet een stuk rechte lijn dat eigenlijk een klein slingerpaadje zou moeten volgen.

Download het GPS-bestand van de Grandonneur