medaille cingle 120Deel uitmaken van de "Club des Cinglés du Ventoux" betekent dat je op dezelfde dag (middernacht tot middernacht) de beklimming en afdaling van de Reus van de Provence met de fiets hebt voltooid via de drie asfaltwegen. Hier zijn 4 adviezen om op te volgen om deze 137 km en 4400 d+ te volbrengen!

Dit artikel is een vertaling van het volgende Avintur-artikel: https://www.avintur.fr/cingles-du-ventoux-4-conseils-pour-aller-au-bout-de-votre-triple-ascension/.
Ken je Avintur niet? >> Ontdek Avintur, de Mont Ventoux fietssok <<

Denk aan de volgorde van de beklimmingen: ken de kenmerken en hoogteprofielen van de 3 beklimmingen

Voordat je de Reus van de Provence aanvalt, stel je een strijdplan op en ben je strategisch. Denk eens na over de hoogteprofielen van de drie beklimmingen om alle kenmerken ervan te kennen. Welke kant heeft de hoogste percentages? Welke is het langst? De minst veeleisende? De meest schaduwrijke? Het kennen van de drie beklimmingen betekent anticiperen op en niet verrast worden door de helling en de lengte van de beklimming. Begin niet zomaar, maar kijk eerst naar de beklimming via Bédoin, Malaucène en Sault. De ideale manier om je "Cinglé du Ventoux" te plannen is om minstens één keer in de weken voorafgaand aan je uitdaging een dubbele beklimming te doen (en natuurlijk om in uitstekende fysieke conditie en met een serieuze fietservaring aan te komen!).

Garmin Connect workout van de CingléGarmin Connect workout van de Cinglé

Om te anticiperen op een serieuze vermoeidheid, adviseren wij je om te eindigen met de beklimming vanaf Sault. Dit is de klim met het laagste positieve hoogteverschil (1150 d+ voor ongeveer 26 km). Het blijft dus de minst veeleisende in termen van hellingspercentage. Bovendien profiteer je van een beetje schaduw in het gedeelte van het bos dat naar Chalet Reynard leidt... het zal geen luxe zijn. De moeilijkste klim is voor velen die van Bédoin (22 km en 1600 d+), dus het is misschien verstandig om hem eerst te doen. Daar valt echter over te praten omdat de hoogste percentages via de Malaucène-klim (21 km en 1500 d+) gaan. Dus... beginnend met de mythische beklimming van Bédoin of de wilde noordkant van Malaucène... het zou wel eens kunnen afhangen van het schema waarop je je uitdaging wilt beginnen!

Vertrek (heel) vroeg in de ochtend en bewonder de zonsopgang bij de eerste beklimming

Het gekozen seizoen en de aangekondigde temperaturen op de dag van je drievoudige beklimming zijn bepalend voor de parameters in je vertrekschema. Het kan extreem heet zijn in de Vaucluse in de zomer, de hellingen van de Reus van de Provence zullen dan een oven worden die je moeilijk te verdragen zal vinden. Een dergelijke fysieke inspanning in combinatie met met zeer hoge temperaturen is duidelijk niet aan te bevelen. Dus vermijd de heetste uren.

Een nachtelijke start in de vroege ochtend lijkt verstandig om je driedubbele klim niet te laat op de dag af te maken. Je zult je bevoorrecht voelen en je zult genieten van de nog steeds rustige wegen die nog niet door de vele fietsers, motorrijders en automobilisten gevuld zijn. Heb je ooit 's nachts gereden? Je zintuigen zullen vertienvoudigen, je zult je ogen op de lichtbundel van je koplamp gericht houden en de helling die een paar honderd meter verderop op je wacht, niet zien. Nachtelijk rijden is een uniek avontuur, een ervaring op zich. Je zult genieten van de zonsopgang op de top van de Mont Ventoux en je vroege ochtend wakker worden zal snel vergeten worden als je naar het landschap kijkt in het vroege ochtendlicht.

Om veilig te kunnen rijden en het beste uit dit nachtelijke avontuur te halen, moet je een geel veiligheidsvest, een koplamp en een rood knipperlicht op de rug dragen. Dit is de minimale uitrusting die garandeert dat je kunt zien en vooral duidelijk zichtbaar bent voor de automobilisten.

Zoek naar het ideale weer en aarzel niet om de datum van je uitdaging uit te stellen

Dit advies geldt vooral voor degenen die enkele dagen in de buurt van de Mont Ventoux verblijven. Voor de anderen die een strak schema hebben en die DE datum op de kalender hebben geblokkeerd voor deze uitdaging, zal je toch moeten aanvaarden om het uit te stellen in geval van slechte weersomstandigheden (extreme hitte, harde wind...). De Reus van de Provence zal niet snel bewegen en je moet weten wanneer je moet toegeven ... de natuur is altijd de sterkste.


YOUTUBE PLAATST COOKIES. JE KAN ZE UITSCHAKELEN IN JE BROWSER.

Ga niet weg als het weer slecht is of als de weersverwachtingen een grote verslechtering aankondigen.

Besef dat het alleen maar erger kan worden op de top. De thermische gradiënt tussen Bédoin, Malaucène, Sault en de top van de Ventoux is vaak erg belangrijk en het komt niet zelden voor dat er op 1900 m hoogte omstandigheden zijn die je tegenkomt in het hooggebergte. De sterke wind is misschien wel het element dat de Mont Ventoux het meest kenmerkt en de windvlagen die de hellingen teisteren kunnen je dwingen om voet op de grond te zetten. Uiteindelijk is het jouw veiligheid die op het spel staat als je bij slechte omstandigheden besluit om koste wat het kost de beklimming te proberen. Het weerstation dat bovenop de berg is geïnstalleerd, geeft de werkelijke en waargenomen temperatuurwaarden en de windsnelheid in real time aan: niet vergeten om even te kijken voordat je de klim aanvangt. 

Je zult wellicht verbaasd zijn over het verschil in temperatuur tussen ‘beneden’ en de top!

Plan het meenemen van eten en drinken om hongerklop en uitdroging te voorkomen

De beklimming van de Mont Ventoux is lang en veeleisend. Om het einde van je Cinglé du Ventoux met maximaal plezier te bereiken, moet je voeding en drinken plannen en organiseren om tijdens deze inspanning voldoende brandstof te hebben (onnodig te vermelden dat je je gedurende je 3 beklimmingen dienovereenkomstig moet hydrateren...).

Wat nam Bruno "FIetsbenen" Bobbink allemaal mee toen hij 6(!) keer de Ventoux op fietste?


YOUTUBE PLAATST COOKIES. JE KAN ZE UITSCHAKELEN IN JE BROWSER.

De meest comfortabele optie bij een dergelijk avontuur is om de hulp van een familielid of vriend te hebben. Zo hoef je tijdens de drie beklimmingen niet al je repen mee te nemen. Als je alleen gaat, schat dan je klimtijden zorgvuldig in, zodat je kunt anticiperen op je koolhydratenbehoefte en niet te zwaar wordt belast. Misschien wil je een kleine rugzak meenemen, zodat je reserves hebt en je je achterzakken niet volledig vult. De mogelijkheid om je voorraad bij het begin van elke beklimming aan te vullen is ook te overwegen. In dit geval, plan om genoeg voedsel te hebben tijdens de eerste beklimming en stop dan in elk dorp om eten en drinken te kopen voor de rest van je avontuur. Je zult Bédoin, Malaucène of Sault moeten passeren om de drie beklimmingen te valideren, dus aarzel niet om wat kleingeld mee te nemen!

Het ultieme advies blijft om te vertrekken met een goede kennis van jezelf en dit soort inspanningen! Het avontuur is prachtig en als je de Mont Ventoux met nederigheid en respect benadert, zal hij je dankbaar zijn.

Wist je dat de Cinglés du Ventoux challenge Avintur-fietssokken in het leven heeft geroepen?
Aarzel niet om Avintur te volgen, de Mont Ventoux fietssok op Facebook.