Links Barry Hoban, rechts Joanne in de trui van TomVrijdag 13 juli 2007 was het precies 40 jaar geleden dat Tom Simpson stierf op de flanken van de Mont Ventoux. Vijf jaar geleden, ook op 13 juli, reed Joanne Simpson, een van de dochters van Tom, samen met zes vrouwen en een man, vanuit Sault de berg op in de door haar georganiseerde Tom Simpson Memorial 2002. Het doel was geld in te zamelen voor een trap vanaf de weg naar het monument, dat in de loop der jaren steeds moeilijker te bereiken is, zeker op fietsschoenen.


Dat is toen echter niet gelukt en het bleef lange tijd stil. Maar net zoals in 1969, toen lezers van het Engelse wielertijdscrift Cycling geld inzamelden voor het huidige monument, zorgden de lezers van het tegenwoordige Cycling Weekly voor een doorbraak door geld te geven voor de trap na een oproep van Chris Sidwells, een neef van Tom Simpson. Ook uit België kwamen giften.  
De trap is officieel door Joanne geopend in het bijzijn van oud-wielrenners en talloze fietsers, waaronder Edwin Kamp (1961-2021), Heerser van de Ventoux.