We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

De Diable

Logo NBG De Kale BergVijf beklimmingen op één dag - lengte: 231 km - hoogteverschil: 7.663 m

Op 1 juni 2003, zo tegen 20.45 u., kreeg ik de bibbers toen ik door de verrekijker Dominic Rosé het Tom Simpson-monument zag passeren. Even later reed de Zonhovenaar een rondje over het bordes om zijn emoties onder controle te krijgen: voor de vijfde keer die dag stond hij aan de voet van het Observatoire. Ik was getuige geweest van (weer) een historisch moment voor de liefhebbers van De Kale Berg: Domi Rosé was de eerste renner die vijfmaal op één dag de Mont Ventoux bedwongen had.

Van begin af aan heeft Dominic Rosé zijn strijd op de flanken van de Ventoux voornamelijk gezien als een gevecht tegen de berg, als een 'Highway to Hell'. En zoals de duivel altijd weer terugkeert naar zijn verblijfplaats, keerde hij, Dominic Rosé, steeds weer terug naar de top van de Ventoux. Vijf keer, om precies te zijn.
En andersom geredeneerd: wie trekt er altijd aan het kortste eind? Juist: de duivel, of, in Dominics geval, de renner, want de Kale Berg blíjft daar maar liggen, alsof hij zeggen wil: je hebt me een keer te pakken gekregen, maar ik lig hier nog steeds, mij heb je alleen maar in schijn klein gekregen…

Daarom gaf hij aan zijn helletocht de naam Diable. En ter ere van deze eerste Diable zal het NBG De Kale Berg deze titel voortaan verlenen aan eenieder die erin slaagt de prestatie van Dominic Rosé te evenaren. Ook de onderneming als zodanig zal voortaan die naam dragen.