We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

De gelukkigste man van de kale berg

Victor thumbNa een regenachtige nacht ontwaak ik in mijn camper. Op de tast zoek ik naar mijn smartphone annex klok: 9u02 al! Dag 21 in Frankrijk en de vermoeidheid weegt al enkele dagen zwaar door. De vele kilometers, hoogtemeters en de minder gezonde levensstijl van de laatste 3 weken heeft op mijn lichaam ingehakt. Ik ben dan ook geen 24 meer. Ivo wel. Ivo is mijn reisgenoot en is vanochtend vroeg al vertrokken met Han. Hij wil proeven van de sfeer en stelt zich voor onder luid gejoel van de reeds aanwezige Toursupporters naar boven gestuwd te worden op De Kale Berg. Ik zou Ivo & Han die dag niet meer zien tot ’s avonds laat in restaurant Géraldinette op onze favoriete camping met de toepasselijke naam ‘Le Ventoux’ in Mazan, op 8km van Bédoin.

Lees meer...

Gevaar op de Mont Ventoux

gevaarbordTwee weken vakantie zitten er alweer op. Dit jaar is de standplaats Buis Les Baronnies, op korte afstand gelegen van de Mont Ventoux. Het is niet de eerste keer dat wij de omgeving van deze berg aan doen. Meer dan 20 jaar geleden werd de kale berg al beklommen op een omgebouwde mtb-vakantiefiets. De jaren verstreken en het aantal beklimmingen op het palmares nam toe.

Lees meer...

3-generaties-klim

3-generaties-klimOp zondag 11 augustus jl. fietsten we met drie generaties samen de berg op. M'n zoon organiseerde een fietsvakantie met z'n gezin: 'de côte à côte', van Lacanau aan de Atlantische oceaan naar Cap d'Agde aan de Middellandse zee. Onder meer langsheen een barslechte fietsweg langsheen de 'Canal du Midi' (dit ter info). Zijn idee was tijdens de terugreis met z'n zoon de Kale Berg te beklimmen.

Lees meer...

Ventoux

NynkedeJong kopieEr zijn weinig vrolijkere plekken op de aarde dan de top van de Mont Ventoux. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen. Het is er winderig en leeg, daar op die kale top van de Provence. Het enige wat je er vindt is een weerstation en de kraampjes van snoepverkopers.

Lees meer...

Mythische moordenaar

'Joop', de busEerst komt de karavaan, dan komen de renners en ten slotte volgt de bezemwagen. Met zijn oude kampeerbus volgt Frenk der Nederlanden voor Het Parool de Tour de France. Vandaag: op de Mont Ventoux.

MAANDAG 15 JULI 2013 Bart, Barry, Carlo, Ruud en Jeroen kwamen uit Brabant en waren helemaal gek van wielrennen. Of ik misschien wist hoe ze de volgende dag op de Mont Ventoux konden komen.

Lees meer...

Gorges de la Nesque

Een kilometer of tien onder de Puist van de Provence, Midlife Mountain, kortom de Mont Ventoux, ligt een adembenemend mooie kloof, een canyon, een gorge. De steile vallei is uitgesleten door de rivier de Nesque. Kortom: dit is de Gorges de la Nesque. Het moet een van de mooiste plekken van Europa zijn. En hij is zo enorm geschikt om doorheen te fietsen, dat je bijna denkt: eerst was er de fiets en toen hebben ze de Gorges de la Nesque uitgehakt.

Lees meer...

Met Petrarca op vakantie…

Francesco Petrarca- dat is nog eens echt een berg beklimmen -
In veel boeken wordt de beklimming van de Mont Ventoux op 26 april 1336 door Francesco Petrarca (samen met z’n broer en enkele bedienden) als het begin van de Nieuwe Tijd beschouwd. Hij beklimt die berg namelijk ‘zomaar’, of zoals hij zelf schrijft: louter uit begeerte om zijn bijzondere hoogte nader in ogenschouw te nemen. En dat is nieuw. Tot dan toe beschouwde men bergen enkel als obstakels, hindernissen om ergens te geraken. Petrarca zou dan de eerste toerist zijn = een mens die een berg beklimt enkel om boven geweest te zijn en het uitzicht te hebben gezien.

Lees meer...

'Deze puist is niet om uit te knijpen, deze puist knijpt blijkbaar jóú uit!'

'Ik daag je uit óók die puist te beklimmen!' Precies deze woorden had Lex Reurings, alias Mr.Mont Ventoux, in de omslag van het boek 'De kale berg' geschreven. Vanaf dat moment was ik de bezitter van een gesigneerde versie van het boek 'op en over de kale berg'. Maar naast bezitter van dat boek, was ik vanaf dat moment ook duidelijk uitgedaagd! Uitgedaagd om een puist te beklimmen. De meeste puisten die ik tot nu toe ben tegengekomen liet ik links liggen. Meestal deed ik weinig met puisten. Ik heb in mijn leven ook weinig last gehad van puisten. Puisten verdwijnen doorgaans uit zichzelf weer. Heel soms kneep ik er één uit. Maar hier was duidelijk iets anders aan de hand. Deze puist is niet om uit te knijpen, deze puist knijpt blijkbaar jóú uit!

Lees meer...

'...en dan ben je boven, maar hoe kom je er af??'

mv149 2 thumb

UPDATE 18-11-2015: Grandioze toegift 2015
Een overzicht van tien jaar de Mont Ventoux beklimmen op een Hollandse 20 kg-fiets (laatste 3 beklimmingen op een racefiets).
Het was voor het laatst, nam ik mezelf voor in 2013, na een uiterst moeizame beklimming op mijn 68e op mijn 20 kg zware RIH-fiets.
'Probeer het eens met een racefiets', suggereerde webmaster Lex.

Lees meer...