Helen, Toms weduwe, huwt jaren later met Barry Hoban, ex-ploegmaat van o.a. Raymond Poulidor en Joop Zoetemelk. Eens Jane en Joanne volwassen, gaan Helen en Barry terug in Groot-Brittannië wonen. Jane en Joanne blijven in Gent.

Enkele jaren geleden kwam ik in contact met Joanne Simpson, de jongste dochter van Tom (ze was 4 toen Tom stierf). Ze zei me toen dat ze ooit zou afmaken wat haar vader niet had gekund, de top van de Ventoux bereiken.

Zondag 13 juli 1997 zou het 30 jaar geleden zijn dat haar vader stierf, een ideale dag om dit te gedenken en wat ze van plan was ook in daden om te zetten. De Memorial Tom Simpson 1997 was geboren.

Ze kocht een racefiets en trainde maandenlang dagelijks ettelijke kilometers door weer en wind om haar doel te bereiken. Samen met haar moeder ging Joanne in de maand mei het terrein verkennen. Zij zou starten vanuit Sault.

Enkele dagen voor de Memorial waren Helen, Barry, Toms zus en diens zoon (het evenbeeld van Tom) en talrijke andere familieleden en sympathisanten gelogeerd in Malaucène, aan de voet van de Ventoux. Om te vermijden dat de volkstoeloop te groot zou worden wou men er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan geven. Alleen een journalistenteam van The Times was de plas overgestoken.

Toen iedereen klaar stond op het marktplein van Sault, van waaruit Joanne, samen met Barry en een tiental familieleden en sympathysanten, met de fiets de Ventoux zou oprijden, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje.

De plaatselijke krant 'Le Provençal' kwam ter plaatse en het regionaal radiostation 'Radio France Vaucluse' bracht rechtstreeks verslag uit. Ook een journalist van de Nederlandse krant 'Het Parool'', met vakantie aldaar, volgde de gebeurtenissen.

Om 10.15 werd gestart en tot aan Chalet Reynard werd er een gezapig tempo op nagehouden. De laatste 6 km was voor iedereen een lastige brok, de top werd bereikt om 12.30 u. Moeder en dochter vielen mekaar in de armen.

Even later werd terug afgedaald naar het monument van Tom, 1,3 km van de top richting Chalet Reynard. Daar werd een bloemenhulde gebracht. Een ontoerend moment. Joanne en zus Jane brachten op het monument een metalen plaatje aan met als opschrift:

There is no mountain too high
your daughters Jane & Joanne,  
July 13th 1997

 

Joanne Simpson bezoekt dekaleberg.nl
Joanne Simpson tekende het Gastenboek op deze website en kondigde tevens aan dat er in 2002 weer een Tom Simpson Memorial zal zijn:

Naam:JOANNE SIMPSON
Land: BELGIUM
Datum: Sun Aug 6 18:12:20 2000
opmerkingen: Heb met veel interesse jullie web site gelezen, proficiat met het vele werk. Ik ben vereerd om mezelf te zien op the Web en een heel verhaal te mogen lezen over mijn tocht die ik heb gedaan in 1997 ter ere van mijn vader TOM SIMPSON.
We zullen in 2002 weer een tocht doen naar de Mont-Ventoux maar starten vanuit Gent (Belgie).Hopend de Reus te beklimmen op de 13 Juli 2002.
Doe zo voort met je web page en veel succes.
Joanne Simpson

Nog meer 'hoog bezoek' op dekaleberg.nl
Op 7 februari 2001 tekende Helen Hoban - Simpsons weduwe - het Gastenboek:

Naam: Helen HOBAN
Land: ENGLAND
Datum: Wed Feb 7 20:42:13 2001
opmerkingen: I am here in Belgium visiting my daughter Joanne Simpson, and I am very impressed with your site, it's so nice to read the response of everyone, who is surfing your site, keep up the good work.

... en twee dagen eerder kwam er nóg een familielid langs:

Naam: CHRIS SIDWELLS
Land: Engeland
Datum: Mon Feb 5 18:37:37 2001
opmerkingen: Ik ben een neef van Tom Simpson, en een journalist. Super site!