Dat is een veelgestelde vraag op deze site. Er zijn verschillende methoden om van tevoren te bepalen hoe lang je er over gaat doen om de top te bereiken.

 1. Excelsheet
  De eerste mogelijkheid is via een handig, speciaal voor dekaleberg.nl gemaakt, Excel werkblad van Loet Janssen en Wim Torfs kun je het berekenen. Je kunt het hier downloaden.
  Je moet je er even in verdiepen - lees de toelichting! - en een aantal gegevens invullen. Maar je krijgt dan wel wat: jouw persoonlijke klimplanning voor de drie zijden van de kale berg! En nu ook van elke andere col, waarvan je het profiel kent.
  De makers van dit werkblad stellen het op prijs je ervaringen met dit rekenmodel te vernemen. Het e-maildres vind je op het werkblad.
  Vragen en ervaringen van gebruikers van dit werkblad hebben geleid tot deze nieuwe, nog betere en uitgebreidere versie.
  Hoe snel kan ik de Mont Ventoux op? - Excel werkblad (v35b d.d. 27112006) download

   

 2. Ciclomaniac
  Je kan dit ook online bereken via de Italiaanse website ciclomaniac.com.
 • Bereken eerst je VAM. Dit getal kun je berekenen als je weet in hoeveel tijd je een aaantal hoogtemeters kunt fietsen. Klim jij bijvoorbeeld van 0 naar 100 meter hoogte in 5 minuten, dan heb jij een VAM van 1200. Dit getal heb je nodig om je klimtijd te berekenen.
  Quota Iniziale: hoogte startpunt in meters
  Quota Finale: hoogte eindpunt in meters
  Tempo: tijd in format hh.mm.ss
  Hoe groter de afstand is waarover je een meting doet, hoe betrouwbaarder de berekende VAM. Heb je tijden van jezelf van andere beklimmingen, dan vul je die gegevens in. Heb je bijvoorbeeld ooit de Alpe d'Huez beklommen in 1 uur en 30 minuten, dan is jouw berekende VAM 727. Vul die waarde in bij het profiel van de Mont Ventoux vanaf Bedoin, dan zie je dat je er 2 uur 13 miniuten en 52 seconden over gaat doen.
 • Kies dan een van de beklimmingen en vul de berekende VAM waarde in bij Inserisci la tua Vam. Je klimtijd wordt berekend en vergeleken met die van een gewone fietser, een toerfietser, een amateur en profrenner.