forestier jaap vosTwee mtb-beklimmingen op één dag - lengte: 97.3 km - hoogteverschil: 3.184 m

Mountainbikeroutes
Het NBG De Kale Berg heeft iets moois bedacht voor een type renner dat nog nergens een eigen Ventoux-klassement kent: de mountainbiker. Voor de rechtgeaarde MTB’er is de gewone, geasfalteerde weg natuurlijk geen uitdaging, die heeft pas plezier in het ruigere terrein. Voor hem nu heeft het NBG twee pittige opgaven in petto: de Forestier en de Grandonneur.

Forestier
De Forestier (“Boswachter”) houdt in: tweemaal op één dag over een ruiterpad naar de top van de Ventoux fietsen, éénmaal vanuit Malaucène en éénmaal vanuit Bedoin, een dubbele forestière dus. In beide gevallen – de volgorde doet er overigens niet toe - gaat de terugweg over de vertrouwde D 974.

"De rauwheid en de ongerepte schoonheid van deze omgeving brengt me iedere keer weer in vervoering" 

- Tjeb Burgman, Forestier

Parcours

De eerste route van het parcours – we hebben haar Route Thérèse Roumanille gedoopt (voor de naam zie boek De kale berg – op en over de Mont Ventoux) – loopt van Malaucène over een ruiterpad langs de Chapelle St.-Roch, over de Col d’Arnoux en langs Les Taillayonnes en de Pas du Cade naar de Col du Comte. Daarna passeer je de Combe de Pré Long en Le Bergerie de l’Avocat om bij de rotonde op Mont Serein uit te komen. Over het gerieflijke asfalt van de D 974 fiets je vervolgens via de Tournant de l’Anglais naar de streep op de top, plusminus 25.0 km na het vertrek. Als toetje staat nog de afdaling naar Bedoin op het programma; bij het fonteintje zul je ongeveer 46.5 van je teller aflezen.

Route Thérèse RoumanilleRoute Thérèse Roumanille
De klim in het tweede deel van het parcours, de Route Joseph Eymard (voor de naam zie boek De kale berg – op en over de Mont Ventoux), is 29.8 km lang. Hij gaat van Bedoin via het Maison Forestière des Cèdres en Les Combarets naar Le Collet Rouge Haut. Vandaar voert het pad naar Les Grands Pins en over de Route des Chamois langs Le Jas des Pèlerins om bij Vallon de la Grave uit te komen. Eenmaal op de Plaine des Hermitants volgen “alleen nog maar” de gebruikelijke klim door het maanlandschap naar de top en de in elk geval lichamelijk wat minder inspannende afdaling.

Route Joseph Eymard & Route Jean des BeaumesRoute Joseph Eymard & Route Jean des Beaumes
Als je de Forestier hebt voltooid, mag je in totaal 97.3 km in je koersboekje bijschrijven; daarvan heb je er ongeveer 55.3 geklommen, waarbij je een hoogteverschil van 3.184 meter hebt overwonnen.

1e Forestier Jaap Vos bezig met zijn uitdaging1e Forestier Jaap Vos bezig met zijn uitdaging

 

Filmpje

Beklimming van de Mont Ventoux per MTB via de Route Thérèse Roumanille naar de top. Vervolgens de afdaling naar Bédoin. Van Wim de Haan.

Hier kun je de GPS-tracks van de beide routes van de Forestier downloaden. Met dank aan Eric Willemse.

Download het GPS-bestand van de Forestier

 
Lees verder op de pagina Grandonneur.