We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

FAQ Ventoux

Veelgestelde vragen

faq vraagtekenOp deze pagina vind je veelgestelde vragen en de antwoorden daarop. Zit jouw vraag er niet bij, zoek dan via de zoekpagina. Heb je nog niet gevonden wat je zoekt? Mail dan dekaleberg.nl.
Zoek je informatie over de Tour etappe 11Sorgues - Malaucène? FAQ over etappe 11 Sorgues - Malaucène

 

Waar ligt de Mont Ventoux?

De Mont Ventoux ligt in de Provence, in het departement Vaucluse (84), ten oosten van Orange en Avignon. Aan de noordkant grenst de berg aan het departement Drôme. Aan de voet van de berg liggen de dorpen Malaucène in het noorden, Bedoin in het zuiden en Sault in het zuidoosten. Op de interactieve kaart kun je de exacte locatie vinden.

Wanneer is de berg geopend voor fietsers?

Half november gaan de slagbomen bij Chalet Reynard aan de zuidkant van de berg en ter hoogte van het skistation Mont Serein aan de noordkant naar beneden. Voor voertuigen is het dan verboden en onmogelijk om de top te bereiken. Fietsers kunnen natuurlijk onder de bomen door, maar of dat nou zo verstandig is... Half april gaan ze doorgaans weer open, maar alleen als de weg sneeuwvrij is. In 2005 ging de noordkant pas op 4 mei open, omdat er nog sneeuw op de weg lag. In 2006 ging de zuidkant open op 14 april en de noordkant pas op 15 mei. In 2014 de zuidkant op 12 april en de noordkant op 7 mei. In 2018 ging de zuidkant open op 20 april en de noordkant pas op 18 mei. In 2021 ging de top pas op 5 juni open als gevolg van langdurig zeer slecht weer en daardoor uitgelopen werkzaamheden op de top.

Kan ik me door een auto omhoog laten begeleiden?

Over de weg is het mogelijk om je te laten begeleiden door een auto. Laat de auto niet continu achter je aan rijden. Er zijn genoeg plekken waar je de auto kunt parkeren om je zodoende te laten aanmoedigen of je laten voorzien van eten en drinken. Laat de bestuurder wel heel goed uitkijken en geen rare capriolen uithalen, zoals keren en stoppen op de weg! Parkeer de auto in de berm naast de weg.

Kan ik met mijn fiets worden opgehaald van de top als ik niet wil of kan afdalen?

Ja, dat kan; er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de tijd in het jaar.

1. Ventoux Services

SARL Ventoux Services | 35 Chemin de la Tuiliere | 84330 Modène | La France
Tel. +33 (0)490 671486 | GSM +33 (0)6 23290618 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hier kun je in het Nederlands terecht, wel zo handig.

2. Taxi Clerand in Nyons en Vaison-la-Romaine

Dit bedrijf heeft twee busjes met plaats voor 7 personen. Fietsen kunnen mee in de aanhanger. Informeer vooraf naar het tarief; voor 1 of 2 personen zou dit wel eens heel duur kunnen zijn.

Vaison la Romaine
Clerand fils, Avenue du chanoine Sautel- 84110 Vaison la romaine
Tel: 04 90 36 00 04 - Fax: 04 90 36 32 01
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nyons
Clerand fils, 44 Avenue Frédéric Mistral-26110 Nyons
Tél: 04 75 26 03 03 - Fax: 04 75 26 18 44
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

3. Taxi Eric Massot

Dit bedrijf heeft twee busjes met plaats voor 7 personen. Fietsen kunnen mee in de aanhanger. Informeer vooraf naar het tarief; voor 1 of 2 personen zou dit wel eens heel duur kunnen zijn.
Taxi Eric Massot
836 Chemin Bigourd
84380 Mazan
Tel: 0899 87 60 41

4. Bedoin Location
De fietsenwinkel in Bedoin. Alleen als het niet druk is, dus buiten het seizoen. Op aanvraag.
Bedoin Location
Tel: 04 90 65 94 53

5. Openbaar vervoer

Verreweg de goedkoopste oplossing. Alleen tussen 14 juli en 15 augustus 2014.
Opstapplaatsen: Bedoin, Malaucène, top Mont Ventoux, Chalet Reynard, Mont Serein.
Een kaartje (enkele reis) kost slechts 2 euro.
Meer informatie, zoals vertrektijden in deze flyer.

Weet jij nog meer mogelijkheden? Meld het ons.

Kan ik onderweg water tappen of kopen?

Neem voldoende water mee of laat je onderweg voorzien van water, frisdrank of energiedrank. Is dat niet mogelijk, bij Chalet Reynard en Chalet Liotard kun je water tappen en/of kopen. En op de top bij het souvenirwinkeltje en restaurant Vendran, voorzover geopend(!). Verder bij de Fontaine de la Grave, voorbij Chalet Reynard, maar hoogzomer staat deze bron droog.

Waar kan ik ontbijten?

Bij Pizza Phil in Bedoin kan je een uitgebreid ontbijt krijgen. Of haal wat bij de bakker; die is al eerder open. 

Zijn er ook georganiseerde beklimmingen?

Die zijn er zeker, op allerlei niveaus en ook meerdere beklimmingen per dag. Kijk hiervoor in de Agenda.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om de berg individueel 3, 4, 5 of 6 keer op één dag te beklimmen. Zie hiervoor de pagina's Uitdagingen.

Kun je je klimtijd laten registreren?

Ja, dat kon met de Vélodateur, maar of dit systeem nog in tact is is niet bekend. Bij de Offices de Tourisme in de drie dorpen en op de top van de berg vind je zo'n Vélodateur; dat is een stempelautomaat, waarin je een bij een Office de Tourisme gekochte kaart kunt laten afstempelen. Deze kaart - het Carnet de Cols - kan als aanvulling worden gebruikt op de stempelkaart voor de Cinglé, Galérien, Diable, Cannibale, Forestier of Grandonneur, niet in plaats van.
Een andere mogelijkheid is tijdregistratie via een chip die je kan huren of kopen bij La Route du Ventoux, een fietsenwinkel pal bij de startstreep van de klim vanuit Bedoin. Alleen te gebruiken voor de klim vanuit Bedoin. En ja, Strava natuurlijk!

Waar vind ik trainingsschema's?

Trainingsschema's vind je in het boek De kale berg - op en over de Mont Ventoux. Dit boek is te koop in de boekhandel en te bestellen via Bol.com.

Wat is de hoogste windsnelheid ooit gemeten op de Mont Ventoux?

De hoogste windsnelheid in Frankrijk is op de Mont Ventoux gemeten. Dat was in 1967. Sommige bronnen houden het op 15 februari, andere op 19 november en het zou ook op beide data geweest kunnen zijn. Over het jaar en de snelheid zijn ze het wel eens: 320 km/u. Bij dergelijke windsnelheden vliegen auto's de lucht in en waaien de zwaarste keien tegen de berg op omhoog... Het betreft hier overigens een andere wind dan de mistral: de marin. De hoogst gemeten snelheid van de mistral, ook al in 1967 en wel op 20 maart, was 313 km per uur.
Hierbij moet de kanttekening worden gemaakt dat de meetinstrumenten destijds niet zo nauwkeurig waren en dat er later geen metingen meer zijn gedaan, omdat het meteorologisch station is verplaatst naar Carpentras. 
Lees meer over de mistral.

Kijk hoe hard het NU waait op de pagina Het weer.

NB: Het Nederlandse KNMI geeft al een stormwaarschuwing bij een verwachte windsnelheid van meer dan 100 km per uur... 

Als ik me inschrijf voor de Cinglé, Galérien, Bicinglette, Diable, Cannibale, Forestier of Grandonneur, moet ik dan de datum opgeven wanneer ik van plan ben mijn poging uit te voeren?

Nee, dat is niet noodzakelijk; de datum vul je achteraf in op je stempelkaart. Het is wel handig om aan te geven wanneer je van huis denkt te vertrekken i.v.m. het tijdig toesturen van de papieren.

Waar kan ik mijn stempelkaart voor de Cinglé, Galérien, Bicinglette, Diable, Cannibale, Forestier of Grandonneur laten afstempelen?

Je kunt laten stempelen bij elke bar en winkel en de Offices de Tourisme in de drie plaatsen en op de top bij het winkeltje en restaurant Vendran. Bakkers zijn al vroeg open. Als je vóór 6 uur 's morgens vertrekt, haal de eerste stempel dan de avond tevoren.

Kan ik een certificaat krijgen als ik de berg heb beklommen?

In het winkeltje bovenop de berg kun je een certificaat 'Vainqueur du Géant de Provence' (Overwinnaar van de Reus van de Provence) kopen. Je krijgt ook een certificaat als je de Diable, Cannibale, Forestier of Grandonneur volgens het reglement en met succes hebt verreden. De Cinglé, Galérien en Bicinglette worden beloond met een certificaat en een genummerde medaille.

Zijn er ook georganiseerde wedstrijden / tijdritten op de Mont Ventoux?

Ja, zie de pagina Agenda.

Een evenement organiseren op de Ventoux... kan dat zomaar?

Nee, dat gaat niet zomaar. In 2018 verscheen een gids met allerlei bepalingen waaraan je als organisator van een sportief evenement moet voldoen: de Gids voor organisatoren van sportevenementen op en rond de Mont Ventoux. Raadpleeg deze gids en voorkom zo een boete of zelfs gevangenisstraf. Download de gids. Let op: deze gids is wellicht niet meer actueel vanwege wijzigingen in de Franse wetgeving inzake sportevenementen. Wees voorzichtig met de formulieren en het administratieve gedeelte van de gids. De gids wordt in de loop van 2021 geactualiseerd.

Waar kan ik een fiets huren?

In Bedoin, Malaucène en Sault kun je een fiets huren; Voor adressen zie pagina Links.

Kan ik een e-bike huren?

Ja, de meeste fietsverhuurders hebben nu ook e-bikes in de verhuur.

Waar vind ik een hotel, camping, kamer, huis?

Kijk op de pagina Accommodaties.

Hoe lang duurt de beklimming voor iemand met een normale conditie?

Reken voor een beklimming 1,5 tot 2.5 uur, afhankelijk van training, leeftijd, materiaal en conditie. Daarna nog een half uur afdalen. Je kunt je eigen klimtijd berekenen op de pagina Welk verzet?.

Wat is de snelste tijd van Bedoin naar de top ooit gemeten?

Snelste tijd ooit: Iban Mayo - 55 min. 51 sec. in de individuele klimtijdrit van de Dauphiné Libéré 2004. Net vóór Mayo klokte Tyler Hamilton (Phonak) overigens 56 min. 26 sec. Daarvóór stond het record vijf jaar op naam van Jonathan Vaughters, 56 min 50.9 sec. Vaughters reed die tijd in de derde etappe van de Dauphiné Libéré op 9 juni 1999. Hij nam het record over van de Luxemburger Charley Gaul; in 1958 beklom hij de berg in 1 u 2 min. en 9 sec.

Wie is de kale berg het vaakst opgefietst?

Volgens Lionel Tartelin alias Ventouman is dat Lau Dup. Hij zou de kale berg maar liefst 814 keer hebben beklommen op de fiets. Faustino Giudicci alias Ventounissimo zit hem op de hielen met 778 beklimingen. En Ventouman zelf? Hij reed op 9 juli 2021 voor de 700e keer naar de top en hij gaat nog steeds door. 'Diable' Ruud de Bont staat nu - juli 2021 - op 202 beklimmingen. 

Wat is het grootste aantal beklimmingen op één dag?

Het grootste aantal beklimmingen binnen 24 uur is 11. De Fransman Jean-Pascal Roux kwam dinsdagochtend 16 mei 2006 om 5 uur voor de elfde keer op de top van de Mont Ventoux (alle beklimmingen vanuit Bedoin) en verbeterde daarmee het record van Jean Michel Robert (9 keer vanuit Bedoin) uit 2004. Roux beklom de kale berg in dat jaar ook al tien keer, samen met Dominique Briand, maar dan vanuit de drie dorpen. Roux vertelde dat de Vlaamse Cannibale/Diable Dominic Rosé hem op het idee had gebracht; in september 2003 deed Rosé zeven beklimmingen.
Roux reed voor team Scott-Vélo met een Scott CR1 SL met enkele kleine modificaties, compact Stronglight Pulsion. Zijn klimtijden: tussen de 1u36 en 2u02 (laatste beklimming). In totaal had hij 23 uur en 47 minuten nodig voor zijn 11 beklimmingen. Na afloop had hij veel pijn in de knieën. Voor hem geen Ventoux meer. "Die laat ik voor anderen!"  
Het record van Roux heeft niet lang stand gehouden; op 24 september van datzelfde jaar deed Stéphane Rubio, afkomstig uit Malaucène, ook 11 beklimmingen (alle vanuit Malaucène), maar hij deed dat in een kortere tijd: 22 uur en 4o minuten. En onder moeilijke klimatologische omstandigheden.
Voor de volledigheid: zowel Roux als Rubio daalden af per auto, maar dat doet weinig af aan hun prestatie.
Een ander record is in handen van de uit Lyon afkomstige Hervé Morel. Op 18 en 19 oktober 2007 deed hij 14 beklimmingen in 45 uur en 43 minuten.
Alle genoemde records vonden plaats in het kader van de Ventoux Masterseries en zijn terug te vinden op de site van Vélo-Concept.

Hoeveel fietsers beklimmen jaarlijks de Mont Ventoux?

Dat wordt nergens geregistreerd. Volgens Luc Reynard, burgemeester van Bedoin, passeren jaarlijks een kleine 130.000 wielrenners Chalet Reynard en dan hebben we het nog niet eens over de mensen die vanuit Malaucène omhoog fietsen.
Uit een rapport van de SMAEMV uit 2011 valt te lezen dat iets minder dan de helft van de beklimmingen gaat via Bedoin, iets minder dan een kwart via Malaucène en ruim een kwart via Sault. Het Syndicat Mixte d'Aménagement et d'Equipement du Mont Ventoux (SMAEMV), dat zich bezighoudt met de organisatie van alles wat zich op de top van de berg afspeelt, houdt het op ca. 700.000 passanten. Ongeveer 20% daarvan  - 140.000 - doet de beklimming per fiets. 

Kun je de Mont Ventoux afdalen via mtb-paden?

Volledig via mtb-paden afdalen vanaf de top van de MV is niet mogelijk; je zult eerst een stuk over de weg moeten. Zie het artikel Forestier du Mont Mentoux. Let op: dit zijn dus routes OMHOOG; het verdient aanbeveling om deze routes ook eerst omhoog te rijden en zo te beoordelen of je ze ook kunt afdalen.
Er zijn ook mogelijkheden om onder begeleiding en tegen betaling met de mtb af te dalen. Zie de pagina Links.

Zijn de mtb-paden altijd open?

Van november tot en met april zijn de paden niet te berijden wegens sneeuw. In de zomermaanden zijn deze routes niet altijd toegankelijk voor personen wegens brandgevaar; informeer bij de offices de tourisme in de omliggende plaatsen. En ga nooit alleen via deze paden, maar minstens met zijn tweeën; hulpdiensten kunnen je niet zonder meer bereiken en je GSM heeft niet overal bereik.

Wie zijn die fotografen op de Ventoux?

Tijdens je beklimming door het maanlandschap ben je misschien wel gefotografeerd en kreeg je een kaartje in de hand gedrukt met daarop de naam van de fotograaf en zijn website. In het hoogseizoen kan je er op mooie dagen zelfs wel vier tegenkomen, allemaal langs de klim vanaf Chalet Reynard.
Dit zijn de namen en de websites (onder voorbehoud van wijzigingen):

sport-photo.fr

blablaprod.com

photoventoux.com

griffephotos.com

De Kale berg ontving op 21 juni 2017 een melding van Gijsbert de Keizer:
"Ik had een opmerkelijke ervaring met een van de fotografen. Toen ik van de derde van de vier fotografen het kaartje wilde aannemen, trok hij het terug, gebarende dat hij het in het achterzakje van mijn wielershirt ging stoppen. Ik vond dit niet zo prettig, en evenmin dat hij me nog ongevraagd een duwtje mee gaf. Wel voelde ik meteen dat hij niet mijn telefoon of portemonnee uit mijn achterzak had gepakt, dus ik fietste maar gewoon door. Op de top ontdekte ik wat hij wel had weggegrist uit mijn zakje: de kaartjes van de twee eerdere fotografen. Bij mijn broer bleek exact hetzelfde te zijn gebeurd. Jaja, de concurrentie is keihard op die Kale Berg, ook onder fotografen!"

Wees dus op je hoede!

Is er een AED op de Ventoux?

Er is een AED op de top van de Ventoux, aan de muur naast het winkeltje, bij of in Chalet Reynard en in het Chalet d'accueil van Station Mont Serein. Er zijn ook AED's in Bedoin en Malaucène. 
Een AED is een Automatische Externe Defibrillator' een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.
Zie ook artikel AED op top van de Ventoux en Nu 7 AED's in gemeente Bedoin.

Zijn er nog goeie tips voor de beklimming en afdaling?

Jazeker, zie pagina Tips voor de beklimming

Waar vind ik informatie over de Mont Ventoux in de Tour de France?

Algemene informatie over de Mont Ventoux in de Tour de France vind je onder Historie: De Ventoux in de Tour de France. Informatie over de Tour de France 2021 vind je in de TOUR 2021-FAQ.

Waar vind ik tips voor de beklimming en afdaling?

Kijk onder Voorbereiding.

Heeft het muziekstuk Een nacht op de Kale Berg iets met de Mont Ventoux te maken?

Met Een nacht op de Kale Berg wordt doorgaans N. Rimski-Korsakovs symfonisch gedicht uit 1886 bedoeld, waarin Rimski-Korsakov zich voor een belangrijk deel heeft gebaseerd op compositorische schetsen voor een tot dan toe onvoltooid werk van de Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881). (Wikipedia) Heeft dit muziekstuk iets met de Mont Ventoux te maken, vraag je je misschien af? Nee, het gaat over een andere kale berg, de Triglav bij Kiew.
Lees verder 

End FAQ

 

Accommodaties bij de Ventoux

Booking.com