Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen en de antwoorden daarop. Zit jouw vraag er niet bij, zoek dan via de zoekpagina. Heb je nog niet gevonden wat je zoekt? Klopt de informatie niet (meer)? Neem dan contact op met De Kale Berg.
 

De Mont Ventoux ligt in de Provence, in het departement Vaucluse (84), ten oosten van Orange en Avignon. Aan de noordkant grenst de berg aan het departement Drôme. Aan de voet van de berg liggen de dorpen Malaucène in het noorden, Bedoin in het zuiden en Sault in het zuidoosten. Op de interactieve kaart kun je de exacte locatie vinden.

Half november gaan de slagbomen bij Chalet Reynard aan de zuidkant van de berg en ter hoogte van het skistation Mont Serein aan de noordkant dicht. Voor voertuigen is het dan verboden en onmogelijk om de top te bereiken. Met de fiets is ook niet toegestaan, maar fietsers kunnen natuurlijk onder de bomen door. Of dat nou zo verstandig is... Tussen half april en half mei gaan ze doorgaans weer open, maar alleen als de weg sneeuwvrij is.
In 2005 ging de noordkant pas op 4 mei open, omdat er nog sneeuw op de weg lag.
In 2006 ging de zuidkant open op 14 april en de noordkant pas op 15 mei.
In 2014 de zuidkant op 12 april en de noordkant op 7 mei. 
In 2018 ging de zuidkant open op 20 april en de noordkant pas op 18 mei.
In 2021 ging de top pas op 5 juni open als gevolg van langdurig zeer slecht weer en daardoor uitgelopen werkzaamheden op de top.
 
Vrijdag 7 april 2023 is de toegangsweg naar de top van de Mont Ventoux aan de zuidkant opengegaan, maar op 15 april werd deze weer gesloten wegens extreme weersomstandigeheden, zoals ijs, sneeuw, mist en harde wind. 
Na het schoonmaken van de weg kon de slagboom na Chalet Reynard op 7 april weer open.
Op vrijdag 5 mei werd volgens planning de noordkant geopend..

Het korte antwoord is nee. Je rijdt op de openbare weg dus je hebt altijd te maken met verkeer. En vaak ook met windstoten. Bij het afdalen kun je snelheden bereiken die je niet gewend bent. Na de klim ben je vermoeid, misschien euforisch en niet meer zo scherp. Ga dus niet meteen weer op de fiets naar beneden maar relax even. Je bent veilig boven gekomen maar dan ben je er nog niet; het meest riskante deel komt nu. Begin rustig, hou je snelheid onder controle, kijk vooruit, rem op tijd, blijf alert. Laat je niet verleiden door snelheidsduivels die je voorbij flitsen. Lees de Tips voor de beklimming op deze website. 
De meeste ongelukken gebeuren in de tweede helft van het parcours van de afdaling. Tussen 2007 en 2022 vonden er 62 ongevallen plaats op de drie toegangswegen tot de Ventoux, waarbij niet minder dan vier doden en tientallen zwaargewonden vielen. In juni 2023 werden waarschuwingsborden geplaatst met het doel het aantal ongevallen met fietsers terug te dringen..

Over de weg is het mogelijk om je te laten begeleiden door een auto. Laat de auto niet continu achter je aan rijden. Er zijn genoeg plekken waar je de auto kunt parkeren om je zodoende te laten aanmoedigen of je laten voorzien van eten en drinken. Laat de bestuurder wel heel goed uitkijken en geen rare capriolen uithalen, zoals keren en stoppen op de weg! Parkeer de auto in de berm naast de weg.

Op en rond de top van de Ventoux zijn dire parkeerterreinen. Het aantal plaatsen is beperkt. Hoe weet je of er nog parkeerplaatsen vrij zijn? Daar is nu een app voor. De app heet 'Affluences' en dat betekent letterlijk 'aanwezigheid, opkomst'. Met deze app en via de website kun je real-time zien hoe de bezettingsgraad is van de drie parkeerterreinen. Zie https://www.dekaleberg.nl/nieuws/is-er-nog-een-parkeerplaats-vrij-op-de-top-van-de-ventoux

Ja, dat kan; er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de tijd in het jaar.

Taxis Malaucène Ventoux

Review van Erik 25-8-2023:
"Sophie en Sylvia. Zeer vriendelijke dames die mij en mijn vader na de wandeling naar de top weer naar beneden brachten voor €50.

Spreken redelijk Engels. Ik heb daags van tevoren even contact gehad en toen ik ze belde vanaf de top was ze met een half uurtje boven. Heeft ook een fietsendrager."
Tel: 06 10 49 65 72


Ventoux Travel Car

923 Avenue Raspail
84190 Beaumes-de-Venise

Tel: 07 82 99 02 65
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij zorgen voor je fietsuitrusting met ons fietsenrek en speciaal aangepaste aanhanger, en
begeleiden je naar je bestemming.
We kunnen groepen helpen met fietstraining bij verfrissingspunten en hen volgen langs hun route.


Taxi Clerand in Nyons en Vaison-la-Romaine

Dit bedrijf heeft twee busjes met plaats voor 7 personen. Fietsen kunnen mee in de aanhanger. Informeer vooraf naar het tarief; voor 1 of 2 personen zou dit wel eens heel duur kunnen zijn.

Vaison la Romaine
Clerand fils, Avenue du chanoine Sautel- 84110 Vaison la romaine
Tel: 04 90 36 00 04 - Fax: 04 90 36 32 01
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nyons
Clerand fils, 44 Avenue Frédéric Mistral-26110 Nyons
Tél: 04 75 26 03 03 - Fax: 04 75 26 18 44
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Taxi Eric Massot

Dit bedrijf heeft twee busjes met plaats voor 7 personen. Fietsen kunnen mee in de aanhanger. Informeer vooraf naar het tarief; voor 1 of 2 personen zou dit wel eens heel duur kunnen zijn.
Taxi Eric Massot
836 Chemin Bigourd
84380 Mazan
Tel: 0899 87 60 41


Bedoin Location

De fietsenwinkel in Bedoin. Alleen als het niet druk is, dus buiten het seizoen. Op aanvraag.
Bedoin Location
Tel: 04 90 65 94 53


Meer taxibedrijven op VentouxProvence.fr


Openbaar vervoer

Verreweg de goedkoopste oplossing. In de zomervakantie rijdt er een bus.
Opstapplaatsen: Bedoin, Malaucène, top Mont Ventoux, Chalet Reynard, Mont Serein.

Weet jij nog meer mogelijkheden? Klopt de informatie niet meer? Meld het ons.

Neem voldoende water mee of laat je onderweg voorzien van water, frisdrank of energiedrank. Is dat niet mogelijk, bij Chalet Reynard en Chalet Liotard kun je water tappen en/of kopen. En op de top bij het souvenirwinkeltje en restaurant Vendran, voorzover geopend(!). Verder bij de Fontaine de la Grave, voorbij Chalet Reynard, maar hoogzomer staat deze bron mogelijk droog.

Bij Pista Cycling Café, 79 chemin de la Ferraille, Bédoin kan je een uitgebreid ontbijt krijgen. Of haal wat bij de bakker; die is al eerder open. 
In Malaucène is Bar Brasserie Crêperie Le Casino al om 7.00 uur open. 17 Cour des Isnards.

Die zijn er zeker, op allerlei niveaus en ook meerdere beklimmingen per dag. Kijk hiervoor in de Agenda.

Daarnaast zijn er mogelijkheden om de berg individueel 3, 4, 5 of 6 keer op één dag te beklimmen. Zie hiervoor de pagina's Uitdagingen.

Dat kon voorheen met de Vélodateur, maar dit systeem is niet meer in gebruik. 

Een andere mogelijkheid is tijdregistratie via een chip die je kan huren of kopen bij La Route du Ventoux, een fietsenwinkel pal bij de startstreep van de klim vanuit Bedoin. Alleen te gebruiken voor de klim vanuit Bedoin.
En ja, Strava natuurlijk!

Trainingsschema's vind je in het boek De kale berg - op en over de Mont Ventoux. Dit boek is te koop in de boekhandel en te bestellen via Bol.com.

De hoogste windsnelheid in Frankrijk is op de Mont Ventoux gemeten. Dat was in 1967. Sommige bronnen houden het op 15 februari, andere op 19 november en het zou ook op beide data geweest kunnen zijn. Over het jaar en de snelheid zijn ze het wel eens: 320 km/u. Bij dergelijke windsnelheden vliegen auto's de lucht in en waaien de zwaarste keien tegen de berg op omhoog... Het betreft hier overigens een andere wind dan de mistral: de marin. De hoogst gemeten snelheid van de mistral, ook al in 1967 en wel op 20 maart, was 313 km per uur.

Hierbij moet de kanttekening worden gemaakt dat de meetinstrumenten destijds niet zo nauwkeurig waren en dat er later geen metingen meer zijn gedaan, omdat het meteorologisch station is verplaatst naar Carpentras. 
Lees meer over de mistral.

In 2015 is nieuwe meetapparatuur geplaatst in de houten bruine toren. De hoogst gemeten windsnelheid (windvlaag) werd vastgesteld op 31 januari 2022: 195,8 km/u. We mogen aannemen dat deze meting wel betrouwbaar is. Toch komt het wel eens voor dat de meter 0 km/u aangeeft, terwijl het dan stormt. Bij zulke harde wind gaat de meter dan in storing. 

Kijk hoe hard het NU waait op de pagina Het weer.

NB: Het Nederlandse KNMI geeft al een stormwaarschuwing bij een verwachte windsnelheid van meer dan 100 km per uur... 

Nee, dat is niet noodzakelijk; de datum vul je achteraf in op je stempelkaart. Het is wel handig om aan te geven wanneer je van huis denkt te vertrekken i.v.m. het tijdig toesturen van de papieren.

Je kunt laten stempelen bij elke bar en winkel en de Offices de Tourisme in de drie plaatsen en op de top bij het winkeltje en restaurant Vendran. Bakkers zijn al vroeg open. Als je vóór 6 uur 's morgens vertrekt, haal de eerste stempel dan de avond tevoren.

In het winkeltje bovenop de berg kun je een certificaat 'Vainqueur du Géant de Provence' (Overwinnaar van de Reus van de Provence) kopen. Je krijgt ook een certificaat als je de Diable, Cannibale, Forestier of Grandonneur volgens het reglement en met succes hebt verreden. De Cinglé, Galérien en Bicinglette worden beloond met een certificaat en een genummerde medaille.

Ja, zie de pagina Agenda.

Nee, dat gaat niet zomaar. In 2018 verscheen een gids met allerlei bepalingen waaraan je als organisator van een sportief evenement moet voldoen: de Gids voor organisatoren van sportevenementen op en rond de Mont Ventoux. Raadpleeg deze gids en voorkom zo een boete of zelfs gevangenisstraf. Download de gids. Let op: deze gids is wellicht niet meer actueel vanwege wijzigingen in de Franse wetgeving inzake sportevenementen. Wees voorzichtig met de formulieren en het administratieve gedeelte van de gids. De gids zou in de loop van 2021 worden geactualiseerd.

In Bedoin, Malaucène en Sault kun je een fiets huren. Voor adressen zie pagina Toeristische informatie

Ja, de meeste fietsverhuurders hebben nu ook e-bikes in de verhuur.

Ja, sommige fietsverhuurders hebben nu ook gravelfietsen in de verhuur.

Kijk op de pagina Accommodaties.

Reken voor een beklimming 1,5 tot 2.5 uur, afhankelijk van training, leeftijd, materiaal en conditie. Daarna nog een half uur afdalen. Je kunt je eigen klimtijd berekenen op de pagina Welk verzet?.

Snelste tijd ooit: Iban Mayo - 55 min. 51 sec. in de individuele klimtijdrit van de Dauphiné Libéré 2004. Net vóór Mayo klokte Tyler Hamilton (Phonak) overigens 56 min. 26 sec. Daarvóór stond het record vijf jaar op naam van Jonathan Vaughters, 56 min 50.9 sec. Vaughters reed die tijd in de derde etappe van de Dauphiné Libéré op 9 juni 1999. Hij nam het record over van de Luxemburger Charley Gaul; in 1958 beklom hij de berg in 1 u 2 min. en 9 sec. 
Een overzicht van andere snelle tijden op de Mont Ventoux vind je op wielerrevue.nl.

Dat is zo goed als zeker Faustino Giudicci alias Ventounissimo. Eind juli 2023 was zijn aantal beklimingen 974. Hij wil doorgaan tot de duizend, of nee... hij wil eigenlijk evenveel beklimmingen doen als de Ventoux hoog is in meters, dus 1910. Hij is pas 71 jaar jong dus dat kan nog... ;-)
Dan volgt Ventouman alias Lionel Tartelin. Hij voltooide op zijn 60e verjaardag op 31 juli 2023 beklimmingen nr. 859 en 860 en gaat nog steeds door. 'Diable' Ruud de Bont staat op 30 oktober 2022 op 216 beklimmingen en dat is evenveel als de op 1 juli 2019 overleden Belgische avonoturier Roland Hurtecant

Het grootste aantal beklimmingen binnen 24 uur is 11. De Fransman Jean-Pascal Roux kwam dinsdagochtend 16 mei 2006 om 5 uur voor de elfde keer op de top van de Mont Ventoux (alle beklimmingen vanuit Bedoin) en verbeterde daarmee het record van Jean Michel Robert (9 keer vanuit Bedoin) uit 2004. Roux beklom de kale berg in dat jaar ook al tien keer, samen met Dominique Briand, maar dan vanuit de drie dorpen. Roux vertelde dat de Vlaamse Cannibale/Diable Dominic Rosé hem op het idee had gebracht; in september 2003 deed Rosé zeven beklimmingen. 

Roux reed voor team Scott-Vélo met een Scott CR1 SL met enkele kleine modificaties, compact Stronglight Pulsion. Zijn klimtijden: tussen de 1u36 en 2u02 (laatste beklimming). In totaal had hij 23 uur en 47 minuten nodig voor zijn 11 beklimmingen. Na afloop had hij veel pijn in de knieën. Voor hem geen Ventoux meer. "Die laat ik voor anderen!"  
Het record van Roux heeft niet lang stand gehouden; op 24 september van datzelfde jaar deed Stéphane Rubio, afkomstig uit Malaucène, ook 11 beklimmingen (alle vanuit Malaucène), maar hij deed dat in een kortere tijd: 22 uur en 4o minuten. En onder moeilijke klimatologische omstandigheden.
Voor de volledigheid: zowel Roux als Rubio daalden af per auto, maar dat doet weinig af aan hun prestatie.
Een ander record is in handen van de uit Lyon afkomstige Hervé Morel. Op 18 en 19 oktober 2007 deed hij 14 beklimmingen in 45 uur en 43 minuten.
Alle genoemde records vonden plaats in het kader van de Ventoux Masterseries en zijn terug te vinden op de site Cyclisme Pour Tous.

De hoogste daalsnelheid werd gemeten op de Mont Ventoux. Lucien Aimar ging maar liefst 140 km per uur, gemeten door een politieagent die achter hem aan naar beneden ging. Aimar reed zonder helm. Bron: Martin Bons: De kunst van het dalen. Ook mét helm is afdalen met deze snelheid af te raden.

Uit een rapport van de SMAEMV uit 2011 valt te lezen dat iets minder dan de helft van de beklimmingen gaat via Bedoin, iets minder dan een kwart via Malaucène en ruim een kwart via Sault. Het Syndicat Mixte d'Aménagement et d'Equipement du Mont Ventoux (SMAEMV), dat zich bezighoudt met de organisatie van alles wat zich op de top van de berg afspeelt, houdt het op ca. 700.000 passanten. Ongeveer 20% daarvan  - 140.000 - doet de beklimming per fiets. 

Maar er zijn ook meer recente data beschikbaar en die cijfers zijn heel exact. Volgens een artikel in l'Echo du Mardi van 6 september 2022 'namen vorig jaar 155.746 fietsers deel aan de drie routes die naar de top van de Ventoux leiden. Dat zijn er 35.000 meer dan in voorgaande jaren, toen ongeveer 120.000 fietsers naar de hellingen van de Reus van de Provence trokken. De beroemde Kale Berg lijkt steeds meer wielerfans van over de hele wereld aan te trekken.' De route vanuit Bedoin is goed voor 52,5% van alle geregistreerde beklimmingen, de route vanaf Sault nam 29,6% en vanaf Malaucène was dat 17,9%.
Ook de fietsers in de Gorges de la Nesque werden in 2021 geteld: het waren er 47.953. En de col de Madeleine, de andere verbinding tussen Bedoin en Malaucène, was goed voor 101.286 beklimmingen.

Volledig via mtb-paden afdalen vanaf de top van de MV is niet mogelijk; je zult eerst een stuk over de weg moeten. Zie het artikel Forestier du Mont Mentoux. Let op: dit zijn dus routes OMHOOG; het verdient aanbeveling om deze routes ook eerst omhoog te rijden en zo te beoordelen of je ze ook kunt afdalen.

Er zijn ook mogelijkheden om onder begeleiding en tegen betaling met de mtb af te dalen. 
Meer informatie over mountainbiken (op de Ventoux) op MTBTRAILS.

Van november tot en met april zijn de paden niet te berijden wegens sneeuw. In de zomermaanden zijn deze routes niet altijd toegankelijk voor personen wegens brandgevaar; informeer bij de offices de tourisme in de omliggende plaatsen. En ga nooit alleen via deze paden, maar minstens met zijn tweeën; hulpdiensten kunnen je niet zonder meer bereiken en je GSM heeft niet overal bereik.

Tijdens je beklimming door het maanlandschap ben je misschien wel gefotografeerd en kreeg je een kaartje in de hand gedrukt met daarop de naam van de fotograaf en zijn website. In het hoogseizoen kan je er op mooie dagen zelfs wel vier tegenkomen, allemaal langs de klim vanaf Chalet Reynard.
Dit zijn de namen en de websites (onder voorbehoud van wijzigingen):

sport-photo.fr

blablaprod.com

photoventoux.com

griffephotos.com

Er is een AED op de top van de Ventoux, aan de muur naast het winkeltje, bij of in Chalet Reynard en in het Chalet d'accueil van Station Mont Serein. Er zijn ook AED's in Bedoin en Malaucène.  

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator' een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.
Zie ook artikel AED op top van de Ventoux en Nu 7 AED's in gemeente Bedoin.

Jazeker, zie pagina Tips voor de beklimming en Voorbereiding.

Algemene informatie over de Mont Ventoux in de Tour de France vind je onder Historie: De Ventoux in de Tour de France.

Met Een nacht op de Kale Berg wordt doorgaans N. Rimski-Korsakovs symfonisch gedicht uit 1886 bedoeld, waarin Rimski-Korsakov zich voor een belangrijk deel heeft gebaseerd op compositorische schetsen voor een tot dan toe onvoltooid werk van de Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881). (Wikipedia) Heeft dit muziekstuk iets met de Mont Ventoux te maken, vraag je je misschien af? Nee, het gaat over een andere kale berg, de Triglav bij Kiew.

Lees verder 

Booking.com