We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Meer toeristen naar de Vaucluse

logo Conseil départemental de Vaucluse

De Vaucluse - het departement waarin de Ventoux ligt - blijft een van de favoriete bestemmingen van de toeristen, zoals blijkt uit het verslag over het zomerseizoen dat vanochtend door het departementaal agentschap Vaucluse Provence Attractivité (VPA) is gepresenteerd. Een teken van deze positieve trend is dat het aantal overnachtingen deze zomer met 11% is gestegen ten opzichte van 2019, het referentiejaar van vóór de coronacrisis.
"Toeristen komen naar de Vaucluse om een natuurlijke vakantie door te brengen", aldus een woordvoerder. "Twee gebieden in het bijzonder hebben vakantiegangers aangetrokken: de Ventoux en de Luberon. Hoewel de meeste toeristen Frans zijn, zijn er in de Vaucluse ook weer buitenlandse bezoekers, met name Belgen, gevolgd door Nederlanders en Duitsers".
Bron: Conseil départemental de Vaucluse

Grote renovatie van de top van de Mont-Ventoux - 2e fase

Herstel van de top van de Mont Ventoux. Foto: Vaucluse.fr.

HERSTEL VAN DE TOP VAN DE MONT VENTOUX


De laatste fase is onlangs begonnen
De tweede fase van het project, die op maandag 6 september 2021 is begonnen en tot november zal duren, is gewijd aan het herstel en de verbetering van de natuurlijke omgeving, alsmede aan de installatie van informatieborden over de geschiedenis en de omgeving van het gebied.

Vanaf nu tot november 2021: de laatste fase van het project

Dit houdt in:

  • werk aan de paden en de berm
  • restauratiewerkzaamheden aan de rotonde, de calade, de scree en het gebied rond de kapel
  • de installatie van welkomstborden, bewegwijzering en grafische elementen die het gebied, zijn erfgoed, fauna en flora oproepen, voorbereid door het Regionaal Natuurpark van de Mont Ventoux.

Een deel van de geplande werkzaamheden op de westelijke helling is uitgesteld tot september 2021 in verband met de broedperiode van een beschermde vogel, de tapuit: het betreft de inrichting van het gebied rond de kapel en het schoonmaken van het terrein om het te ontdoen van elementen die er niet thuishoren (oude betonblokken, schroot, enz.).

De kluiten zeldzame planten op de taluds, die in 2020 zijn verwijderd en tijdelijk opgeslagen, zijn onlangs gedeeltelijk teruggeplaatst en hebben hun rechtmatige plaats al weer ingenomen.

Deze techniek voor milieuherstel, "étrépage" genoemd, is ecologisch. Verscheidene endemische alpiene plantensoorten, zoals het kortstengelige maankruid en de zilveren mand van Candolle, zullen deze gebieden dus opnieuw kunnen koloniseren. Dit najaar, een periode die gunstiger is voor de herintroductie van soorten, zal ook opnieuw worden gezaaid door eerder uit het gebied genomen zaden te verspreiden.

Een herstel dat begon in 2020

De Mont Ventoux, een populaire bestemming voor inwoners van de Vaucluse en toeristen, bereikte het verzadigingspunt. In het voorjaar van 2020 heeft de Departementale Raad van Vaucluse het startschot gegeven voor belangrijke werkzaamheden op de top van het massief door, samen met zijn partners, 3,4 miljoen euro te investeren in een operatie die over twee jaar zal lopen.

De doelstellingen van dit buitengewone project

  • het landschap en het milieu in stand houden
  • bezoekers meer comfort bieden en tegelijkertijd de veiligheid van iedereen beter garanderen

De eerste fase van het project, die in april 2020 door de departementale raad is gelanceerd, loopt tot het voorjaar van 2021 (met uitzondering van de winterperiode). De top is veiliger voor voetgangers en fietsers en wordt ook vanuit milieuoogpunt beter beschermd.

De verbeteringen omvatten

  • de ontwikkeling van het voorplein van het Observatorium, dat nu is gereserveerd voor voetgangers en fietsers,

Het is opnieuw bestraat en uitgerust. De restauratie van de keermuur van de weg heeft het mogelijk gemaakt deze volledig vrij te maken van auto's. Het verkeer is nu in twee richtingen, bergafwaarts, op de RD 974.

  • de aanleg van een grote trap, "Les degrés du Ventoux" genaamd, waardoor voetgangers rechtstreeks vanaf de Belvédère de Provence (zuidzijde) de top kunnen bereiken en waardoor het aantal ongeoorloofde paden in het puin wordt beperkt,
  • de toegang tot het Belvédère des Alpes, vanaf het voorplein, is veilig voor voetgangers en fietsers met een specifiek pad. Inperkingssystemen beperken illegaal parkeren en beschermen de natuurlijke omgeving.
  • de vernieuwing van het wegdek van de RD 974, van de Col des Tempêtes tot de Radôme (radarbol).

Het Departement, leider van het project

De werkzaamheden, ter waarde van 3.406.000 euro, worden uitgevoerd onder toezicht van het departement Vaucluse en zijn voorbereid in samenwerking met het regionale natuurpark van de Mont Ventoux.

Financiering: € 3.406.000
- Het departement: 1.706.000 euro,
- De Europese Unie (EFRO): 600.000 euro,
- Regio Zuid-Provence-Alpes-Côte d'Azur: € 600.000
- De staat (FNADT): 500.000 euro.

Dit is een vertaling van het artikel op vaucluse.fr.

 

Bosbrand Beaumes-de-Venise

Beeld: @Prefet84

Sinds vannacht is er een bosbrand in de buurt van Beaumes-de-Venise en Lafare, niet ver van de Mont Ventoux. Al zo'n 200 hectare bos is verwoest. De mistral maakt het extra moeilijk om het vuur onder controle te krijgen. 

Bericht van de prefect van Vaucluse: 

Gezien de intense droogte in de bosgebieden en de voor deze week voorspelde sterke mistralwind, heeft de prefect van de Vaucluse een toegangsverbod uitgevaardigd voor alle bosgebieden in de Vaucluse van vandaag tot woensdag 25 augustus. Dit betekent dus dat een aantal uitdagingen op de bospaden, waaaronder de Galérien, de Forestier, Grandonneur, Diable en Cannibale niet kunnen worden verreden. 

https://bit.ly/2UprcOV

Beeld: @Prefet84

Videobeelden op La Provence

Volg de berichten op Facebook en Twitter.