We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Kale berg in Ronde van Frankrijk 2021?

logo Tour de France © A.S.O.

Vandaag - 20 oktober 2020 - schrijft La Provence: "De Vauclusiens kruisen hun vingers". Na een afwezigheid van vijf jaar zou de 108e editie van de Tour de France wel eens kunnen terugkeren naar de Mont Ventoux. Het gezaghebbende Vélowire, dat al sind 2007 het parcours elk jaar vooraf weet te onthullen, meldt nu: 'op basis van de hotelreserveringen daar in de buurt en bepaalde aanwijzigingen die vreemd genoeg tot op heden niet hebben geleid tot artikelen in de pers, waren de kansen groot dat de finish van deze etappe plaats zou vinden op de Géant de Provence, de Mont Ventoux!'
Het zou gaan om de 11e etappe, op 7 juli. We zullen dus nog even moeten wachten. Het definitieve parcours wordt door ASO bekendgemaakt op 29 oktober in het Palais des Congrès in Parijs.

Lees meer...

Rehabilitatie top Ventoux

De top van de Mont Ventoux, die inmiddels door 700.000 mensen wordt bezocht gedurende 7 maanden van het jaar, wordt opnieuw ingericht. Gedurende de verbouwing blijft de top bereikbaar voor fietsers en wandelaars. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in oktober 2021 zijn voltooid. De top zal dan een heel ander aanzien hebben. Alleen fietsers en wandelaars kunnen dan nog het nieuwe plein voor het witte gebouw bereiken. Gemotoriseerd verkeer kan via een weg net onder de top passeren. 

Voorplein in aanbouw, met heel duidelijk de hoogte in het plaveisel aangebracht - Foto: Magasin de souvenirs du Ventoux

De werkzaamheden op de top van de Ventoux vorderen gestaag. Foto: Chris Dentelles Ventoux.

Het gaat dus mooier worden op de top. Met een "duurzame en geïntegreerde aanpak" zal het departement de top rehabiliteren en de verkeersstromen organiseren. Maar eerst wordt de natuurlijke omgeving worden hersteld. Ongewenste voetpaden, die in de loop der tijd zijn ontstaan, worden verwijderd en andere paden worden 'gekanaliseerd'. Het wildparkeren wordt beperkt en de omgeving wordt schoongemaakt. Als alles klaar is worden alleen nog voetgangers en fietsers tot het nog te realiseren plein op de top toegelaten. Zij die op een andere manier naar de top komen kunnen gebruik maken van een trap vanaf de weg net onder de top. "Deze verbeteringen zullen bijdragen aan de kwaliteit van het bezoek en zullen de aantrekkelijkheid van de site vergroten." Zodat de bezoeker rust kan vinden en tijd voor contemplatie... zeg maar zoals Petrarca in 1336 de top beklom ‘louter uit begeerte om zijn bijzondere hoogte nader in ogenschouw te nemen’.

Zo gaat het nieuwe plein eruit zien

Het nieuwe plein - perspectief. Réhabilitation du sommet du Mont Ventoux avant-projet Syndicat Mixte d’Aménagement et d’Équipement du Mont Ventoux (SMAEMV) département de Vaucluse (84) Notice explicative

Schoonmaak Ventoux

De jaarlijkse schoonmaakactie op de Mont Ventoux wordt anders van opzet. De voorgaande edities vonden plaats onder de naam 'Nettoyons le Ventoux' - 'Laten we de Ventoux schoonmaken'. Tegenwoordig maakt de actie deel uit van het wereldwijd plaatsvindende evenement World Cleanup Day. Op zaterdag 19 september wordt in ruim 180 landen de jaarlijkse grote schoonmaakactie gehouden, ook in Nederland en België. Doel is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil en ook zien te achterhalen wat voor afval het is.

Goed nieuws!

In 2018 werd door ruim 200 vrijwiligers, ongevveer evenveel als andere jaren, de helft minder afval ingezameld op de Ventoux! Controles op locatie gedurende de dagen erna en verschillende getuigenissen bevestigen dat er veel minder afval op de hellingen van de Ventoux is dan in voorgaande jaren! Wellicht dat de in juli 2018 langs de weg geplaatste afvalbakken hieraan hebben bijgedragen.
In 2019 moest het evenement worden geannuleerd vanwege het slechte weer. Of de actie dit jaar kan doorgaan is ook onzeker vanwege de Covid19 pandemie.
Laten we er met z'n allen voor zorgen dat er volgend jaar nog minder afval wordt gevonden.
Meer informatie op de Agenda.
In eigen land kun je natuurlijk ook aan de slag: World Cleanup Day.

logo cleanUp