Montagne de Lure - het kleine zusje van de Mont Ventoux

Top Montagne de Lure - Foto: Willem Janssen Steenberg

Voor wie de Mont Ventoux als zijn broekzak kent en wel eens wat anders wil, bestaat een aardige variant op wat hem zo vertrouwd is: het Montagne de Lure, een eindje verder naar het oosten. Het hoogste punt van die bergrug, Sommet de Lure of Signal de Lure geheten, vertoont zo veel overeenkomsten met de Mont Ventoux, dat sommigen hem het tweelingzusje van de kale berg noemen.

Het onbekende kleine zusje van de Reus van de Provence krijgt zo langzamerhand wat meer bekendheid. In 2009 en 2013 werd de berg opgenomen in de etappekoers Parijs-Nice. Een aparte website en app moeten de berg meer onder de aandacht brengen. Vind je de Mont Ventoux te druk, hier vind je nog rust.

In de 10de druk van het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux is een apart hoofdstuk gewijd aan het Montagne de Lure.

De start van de zuidelijke klim is in Saint-Étienne-les-Orgues, dat op een uur rijden van Sault ligt. Neem in Sault de D950 en rijd via Revest du Bion en Banon naar Saint-Étienne-les-Orgues. De afstand is een kleine 50 km.

Profiel Montagne de Lure, zuidkant
Zuidkant

Start hoogte: 722 m
Finish hoogte: 1736 m
Afstand: 18 km
Hoogteverschil: 1014m
Gemiddeld stijgingspercentage: 5,8%
Maximum stijgingspercentage: 8%

Start en finish zijn met borden aangegeven.

Bezitters van een smartphone kunnen de app ChallengeLure gebruiken om o.a. de tijd vast te leggen. Bij het office de tourisme kun je een smartphone huren.

 

 

Profiel Montagne de Lure, noordkant
Noordkant
De beklimming van de noordkant begint op de splitsing D946/D53.  Deze is 26 km lang en gaat via de Pas de la Graille. 

Start hoogte: 510 m
Finish hoogte: 1736 m
Afstand: 26,3 km
Hoogteverschil: 1264m
Gemiddeld stijgingspercentage: 4,7%
Maximum stijgingspercentage: 9,1%

 

Dit filmpje geeft een indruk van de beklimming:

 

e-max.it: your social media marketing partner