De klim vanuit Malaucène

Mont Ventoux - noordkant
330-1909 m | hv 1570 m | lengte 21.2 km | 7.5%

Malaucène, gelegen op 375 m hoogte aan de noordwestkant van de berg, is na Bedoin de belangrijkste uitvalsbasis voor wie de Reus van de Provence op wil. Het stadje had ooit florerende papierfabrieken, die voornamelijk voor de sigarettenbranche produceerden. In 2009 werd de laatste fabriek hier gesloten. En het was eens de zomerresidentievan de pausen van Avignon.
Rond het dorp liggen overal wijngaarden, kersen-, abrikozen- en olijfboomgaarden en er worden ook asperges geteeld.
Blikvanger in Malaucène is de op een burcht lijkende kerk Saint-Michel-et-Saint-Pierre. Op hete dagen is het goed toeven in de wirwar van straatjes, onder de eeuwenoude platanen.
De gemiddelde klimtijd bedraagt ongeveer 2 uur en 20 minuten.


Malaucène 

Mont Ventoux Malaucène
Awesome video van The Col Collective

 

 

Open alle blokkenSluit alle blokken

Profiel en route

 

 

Mont Ventoux - noordkant 

330-1909 m | hv 1570 m | lengte 21.2 km | 7.5%

Profiel en route van de klim vanuit Malaucène.

© cyclingcols.com | Club des Cinglés du Mont Ventoux

Het profiel van de klim vanuit Malaucène verschilt nogal van het profiel van de klim vanuit Bedoin. Na twee kilometer zitten we al op 9,5%, maar daarna zakt dit percentage naar 5, om vervolgens weer te stijgen. Halverwege zit je zelfs op 10,5% en op tweederde van de klim weer op 3%... Ondanks enkele stukken vals plat blijft het een moeilijke klim. 

Profiel van de klim vanuit Malaucène - cyclingcols.com

 

Route van Malaucène naar de top

Bekijk een interactieve kaart van de route van De klim vanuit Malaucène op RouteYou

Klik hier voor een interactieve kaart van de route van De klim vanuit Malaucène op RouteYou  

Klim van Malaucène tot Mont Serein, vanuit de auto gezien 
 
 

 

Afdaling van Mont Serein naar Malaucène, vanuit de auto gezien 
 
 

Zwaarder? Anders!

Welke beklimming is nu zwaarder: de noordkant of de zuidkant? Daarover zijn de meningen verdeeld. Eigenlijk zijn ze niet goed te vergelijken; kijk maar naar de profielen van beide beklimmingen. 

Vanuit Bedoin komt het stijgingspercentage de eerste vijf kilometer niet boven de 5.5%, maar de volgende acht kilometer ligt dat gemiddelde op zo'n 9,5 - 10%. Nergens een mogelijkheid om te herstellen, het blijft klimmen. En vlak voor de top nog even 11%!
Hoe anders is het vanuit Malaucène: na twee kilometer zitten we al op 9,5%, maar daarna zakt dit percentage naar 5, om vervolgens weer te stijgen. Halverwege zit je zelfs op 10,5% en op tweederde van de klim weer op 3%... Ondanks enkele stukken vals plat blijft het een moeilijke klim.

De klim vanaf Malaucène is minstens zo zwaar als de klim vanaf Bedoin.

Ook hier: bos!

Je bent er bijna… maar dat valt nog tegen…

Nu bijna boven.

Van Groseau tot Belvédère

De start is in het dorp, tegenover de fietsenwinkel ASC Cycles, waar de D974 begint. In 2003 is de weg opnieuw geasfalteerd, dus hij ligt er nog netjes bij. Ruim een kilometer na Malaucène passeer je de kerk Notre-Dame du Groseau en de Source du Groseau, de bron van het gelijknamige riviertje. Nog een kilometer verder rijst pal langs de weg de Rocher du Portail Saint-Jean omhoog. Bij twee uitzichtpunten kun je even uitblazen: op bijna vier km het Belvédère Montagne de Piaud en op bijna tien km het Belvédère Rochers des Rams. Daartussen ligt de Gîte forestier des Ramayettes, van waaruit destijds het herstel van de bossen werd aangepakt. Er staat een picknicktafel en je kunt er telefoneren.

Source du Groseau, een heerlijke plek om even af te koelen.

 

Kerk Notre-Dame du Groseau.

 

Rocher du Portail Saint-Jean.

Het bos van Malaucène.

Gîte forestier des Ramayettes.

  

Mont Serein

Bij km-paal 46 zit je op ruim 1.000 m hoogte en halverwege de klim; dit is het einde van 'La Grande Descente' die drie kilometer verderop begint; dit is het steilste stuk en je kunt er in de afdaling zeer hoge snelheden bereiken, dus kijk uit! 

Hiertussen ligt de grote parkeerplaats Les Prés de Michel. Op 1432 m zit je bij de rotonde Mont Serein; hier kun je afslaan naar het skigebied van de Mont Ventoux: de Mont Serein. Hier vind je ook het hotel/restaurant Chalet Liotard. Vanaf hier staat een webcam gericht op de top van de Mont Ventoux.

Heerser van de Ventoux Edwin Kamp verlaat le Mont Serein op weg naar de top.

 

Le Mont Serein

De laatste meters tot le Mont Serein zijn nagenoeg vlak.

In de winter kan hier vaak worden geskied.

Skilift bij le Mont Serein.

ff uitblazen

Ongeveer zes kilometer onder de top van de Ventoux ligt het skistation Chalet Liotard. Vanaf hier heb je een overweldigend uitzicht: op heldere dagen kun je de Mont Blanc zien schitteren. En je kunt er nog lekker eten ook. 

De omgeving van Liotard en de ruimte bij Mont Serein worden op een Mont-Ventouxdag in de Tour de France benut als parkeerterrein.
Ook als je hier niet stopt kun je even op adem komen, want het is hier redelijk vlak. En dat komt goed uit, want we gaan weer klimmen, met percentages tussen de 6.5 en 9.

Chalet Liotard en de top van de kale berg in één shot.

 

Hotel/restaurant Chalet Liotard.

De bocht bij Chalet Liotard.

Slagboom net voorbij le Mont Serein.

 

Bijna boven...

Ruim een kilometer verder passeer je een haarspeldbocht op 1526 m hoogte, de 'Tournant de L'Anglais'. Het weggetje dat hierop uitkomt is de Route des Cèdres van de Galérien. Vanaf hier gaat de weg in een vrij rechte lijn omhoog naar 1700 meter. Daarna volgen nog twee hairpins; nabij de tweede, op 1818 meter, is een mogelijkheid voor pararapente. In het witte bolvormige gebouw is een radarpost gevestigd; niet ver ervandaan is het hoogste punt van de skilift vanuit Mont Serein.

Nog even en je passeert de laatste km-paal voor de top. Nog 400 meter en na de oriëntatietafel nog 300...

Je bent er bijna, denk je…

…maar ook hier moet je nog langs…

Het schiet nu op…

Nog zo'n honderd meter...

 

Strava: Wie is de KOM?

 

Wie is de snelste beklimmer van de Mont Ventoux vanaf Malaucène volgens Strava?

Bekijk op Strava 

 
e-max.it: your social media marketing partner