De klim vanuit Sault

Mont Ventoux - oostkant
765-1909 m | hv 1220 m | lengte 25.9km | 4.7%

Sault ligt met 765 meter een stuk hoger dan de andere twee plaatsen vanwaaruit de kale berg kan worden beklommen. Het ligt ten oosten van de Ventoux en is vooral bekend om de lavendel. Het is een oord van rust en ontspanning, waar je op een hete dag heerlijk op een terras kunt genieten van een grand café of een koele pression, met uitzicht over de Val de Sault, op het begin van de Gorges de la Nesque en op de Mont Ventoux. De omgeving van Sault is beroemd om het spel van licht, kleuren, lijnen en vlakken: de groene wijnstokken, de paarse lavendel en de gele korenvelden in hoogzomer, de vlammende beuken en eiken in de herfst. Niet voor niets heeft de Franse regering de Val de Sault et Plateau d'Albion aan de UNESCO voorgedragen als werelderfgoed.
De gemiddelde klimtijd is ongeveer 2 uur en 30 minuten.

Sault

 

Open alle blokkenSluit alle blokken

Profiel en route

 

Mont Ventoux - oostkant

 

765-1909 m | hv 1220 m | lengte 25.9km | 4.7%

Profiel en route van de klim vanuit Sault.

© cyclingcols.com | Club des Cinglés du Mont Ventoux

De klim is langer - ca. 26 km tegenover ca. 21 km voor beide andere beklimmingen - en het hoogteverschil is kleiner. De klim begint met een afdaling naar ca. 700 meter en daarna gaat het geleidelijk omhoog, waarbij het stijgingspercentage nooit boven de 6 uitkomt (tot Chalet Reynard). Over de hele klim is het gemiddelde stijgingspercentage slechts 4,7%.

Profiel van de klim vanuit Sault - cyclingcols.com

Route van Sault naar de top

Bekijk een interactieve kaart van de route van De klim vanuit Sault op RouteYou

een interactieve kaart van de route van De klim vanuit Sault op RouteYou  
 

Klim vanaf Sault tot Chalet Reynard, vanuit de auto gezien

 

Afdaling vanaf Chalet Reynard tot Sault, vanuit de auto gezien

'Mietjeskant'

Lekker fietsen door de lavendelvelden.

Over de hele klim is het gemiddelde stijgingspercentage slechts 4,4%.

Ook de minder geoefende fietser kan hier omhoog… tot Chalet Reynard.


De beklimming vanaf Sault staat bij veel fietsers bekend als de 'mietjeskant'*). 'Hier kan m'n schoonmoeder nog wel omhoog!' En inderdaad, vergeleken bij de beklimmingen vanuit Bedoin en Malaucène is die vanuit Sault 'een eitje'. Tot Chalet Reynard dan, want daarna volg je het laatste deel van de klim vanuit Bedoin

De klim is langer - ca. 26 km tegenover ca. 21 km voor beide andere beklimmingen - en het hoogteverschil is kleiner. De klim begint met een afdaling naar ca. 700 meter en daarna gaat het geleidelijk omhoog, waarbij het stijgingspercentage nooit boven de 6 uitkomt (tot Chalet Reynard). Over de hele klim is het gemiddelde stijgingspercentage slechts 4,4%.

*) De benaming 'mietjeskant' roept bij sommige lezers enigszins verontwaardigde reacties op. De algehele teneur is dat iedereen die de top op eigen kracht heeft bereikt, vanaf welke kant dan ook, respect verdient. Hem of haar een mietje noemen is volkomen onterecht. Waar de term vandaan komt en wie hem heeft bedacht is niet bekend. Wij houden ons aanbevolen voor een betere, niet denigrerende, benaming, die wel aanduidt dat deze klim (totaan Chalet Reynard) minder zwaar is dan de andere twee beklimmingen. 

Lavendel

Even buiten Sault fiets je door de prachtige graan- en lavendelvelden.

De fraai gerestaureerde kapel Notre Dame des Anges.

De klim vanaf Sault is de minst drukke van de drie.

Er wordt meestal gestart bij het schaduwrijke plein aan de Avenue de la Promenade. Hier is ook het Office de tourisme gevestigd. Even buiten Sault fiets je door de prachtige graan- en lavendelvelden; dit is misschien wel het mooiste deel van de route.

Na zo'n acht kilometer passeer je - niet ver van een kruispunt van randonnées - de fraai gerestaureerde Chapelle Notre-Dames-des-Anges; je zit nu ca. 1.000 meter hoog. Anderhalve kilometer verder en 100 meter hoger ligt de rustplaats Les Reynards; tot Chalet Reynard zul je nog zeven van zulke rustplaatsen tegenkomen.

Promotiefilmpje over de lavendel:

Chalet Reynard

Nog even en je rijdt het maanlandschap in.

Na 20 km kom je uit op de weg die vanaf Bedoin naar de top gaat: Chalet Reynard.

Op ongeveer 1300 meter hoogte - je hebt er nu de helft van de rit opzitten - is een parkeerplaats met oriëntatietafel, vanwaar je een weids uitzicht hebt over de Combe de la Font de Margot en - heel in de verte - het Plateau d'Albion.
Maar ook als je gewoon doorrijdt heb je vanaf de fiets een mooi uitzicht: op de top van de kale berg...
Je bent nu bijna bij Chalet Reynard; hier komen de D 164 vanuit Sault en de D 974 vanuit Bedoin samen. Vanaf hier volg je de klim vanuit Bedoin. Nu begint het échte werk, door het maanlandschap.

Zie verder De klim vanuit Bedoin.

Strava: Wie is de KOM?

Wie is de snelste beklimmer van de Mont Ventoux vanaf Sault volgens Strava?

Bekijk op Strava

 

Wie is de snelste beklimmer van de Mont Ventoux vanaf Sault tot Chalet Reynard volgens Strava?

Bekijk op Strava

 
e-max.it: your social media marketing partner