Logo NBG De Kale BergZes beklimmingen op één dag - lengte: 286 km - hoogteverschil: 9.424 m

Op die gedenkwaardige 1e juni 2003 dacht ik dat met Rosés prestatie – vijf beklimmingen op één dag - wel zo ongeveer de grens van het menselijk vermogen zou zijn bereikt, maar eigenlijk had ik meteen beter kunnen weten: Domi zag er nog zó fris uit… En inderdaad, er kwamen al direct vragen om een zesde route. Zes keer op één dag langs zoveel mogelijk verschillende wegen naar het Observatoire…

Dominic Rosé wordt geïnterviewdDominic Rosé wordt geïnterviewd

En wéér was Dominic Rosé de eerste die een nieuwe aanval aankondigde: begin september 2003 zou het gebeuren, zesmaal wilde hij de Ventoux kleinkrijgen. Opwinding alom op dekaleberg.nl natuurlijk en ogenblikkelijk kwam er een poll: hoe moest Rosé's onderneming gaan heten en welke eretitel moest hij na gedane zaken krijgen? Er was geen ontkomen aan: le Cannibale, de koosnaam van Eddy Merckx, zou voortaan ook Dominic Rosé aankleven, zo besloot de grote meerderheid van sitebezoekers.

Zondag 7 september 2003 om 4 uur in de morgen klikte Rosé de pedalen vast, een kleine 24 uur later zette hij zijn fiets weer in de bestelbus. Geen zes, maar zevenmaal was hij De Berg op en af geweest. Zevenmaal… “Gekkenwerk,” vindt hij achteraf. “Ik heb het gedaan, maar ik raad het iedereen af. Gekkenwerk!” En hadden de bezoekers van deze site de titel Cannibale gekozen voor de zesvoudige beklimmer, als een ware vorst kroonde Diable Rosé, eerder al vijfvoudig bedwinger van de Ventoux, zichzelf na zeven beklimmingen met de titel Diable d'Or du Ventoux, de Gouden Duivel. En terecht!

Parcours
De Carte de Randonnée Mont Ventoux 3140 ET - TOP 25 biedt slechts drie mogelijkheden om via een min of meer originele weg naar de top te fietsen. Dat zijn de bekende routes van de Cinglé van Christian Pic (1936-2022).
Eigenlijk zit zelfs in de Cinglé al een overlapping; je moet immers twee keer vanaf Chalet Reynard door het maanlandschap.
Pics Galérien voegt aan de Cinglé een gedeeltelijk origineel vierde parcours toe.

Overzichtskaart CannibaleOverzichtskaart Cannibale

De Diable, in de wereld gebracht door dekaleberg.nl, breidt de mogelijkheden met weer een gedeeltelijk nieuwe route uit. Daarmee zijn we al aan vijf beklimmingen op één dag en hebben we de echte ‘originaliteiten' wel gehad, als we tenminste geen rare fratsen willen uithalen op bijvoorbeeld Grandes Randonnées of op mountainbike-tracks.

De wandelpaden die door het massief van de Ventoux voeren, zijn per racefiets nauwelijks begaanbaar en op fietsschoenen kun je er wandelend ook al niet uit de voeten. Er lopen over de berg nog wel enkele paden die een getrainde mountainbiker aankan, maar daar heeft de doorsnee-bezoeker van deze site niets te zoeken. Die paden zijn technisch erg lastig en in noodgevallen voor hulpdiensten moeilijk te bereiken. We laten ze daarom voor wat ze zijn.

Dit gezegd hebbende hoeven we voor een zesde parcours toch niet in complete doublures te vervallen zoals met een dubbele Cinglé wel het geval zou zijn. Het blijft mogelijk iets avontuurlijker bezig te zijn: je kunt bijvoorbeeld de Route des Chamois ook in omgekeerde richting afleggen. Het NBG De Kale Berg kiest voor deze mogelijkheid en bepaalt dat de Cannibale uitgaat van de vijf routes die samen de Diable vormen en voegt daar de noordelijke passage vanuit Malaucène over de westflank via Chalet Liotard, Les Grands Pins, over de Route des Chamois naar Vallon de la Grave en Chalet Reynard en vandaar verder naar de top aan toe.
Heb je de Cannibale gereden, dan heb je maar liefst 286 km en 9.424 meters hoogteverschil afgelegd.

Hans Willemse is de jongste CannibaleHans Willemse is de jongste Cannibale

Uit de foto hierboven blijkt dat je niet altijd kunt vertrouwen op de richtingborden. Maar dankzij goede kaarten en een goede voorbereiding en begeleiding wist Hans Willemse de route te vinden en werd hij de jongste Cannibale du Ventoux.