Kun je ook gravelen bij de kale berg? Jazeker! 

Gravel fietsen is een relatief nieuwe discipline in de wereld van het fietsen, maar het heeft snel aan populariteit gewonnen bij zowel professionele als recreatieve fietsers. Gravel fietsen biedt een unieke manier om te genieten van de natuur en uitdagende routes te verkennen op de fiets. Ook bij de Mont Ventoux is deze nieuwe variant niet onopgemerkt gebleven.

Op 30 september en 1 oktober is de Ventoux Gravel Classic 2023. Zie Agenda

Wat is gravel fietsen?

Gravel fietsen is een discipline waarbij fietsers off-road rijden op onverharde wegen, paden en routes. Het is niet zo extreem als mountainbiken, maar wel uitdagender dan het fietsen op geasfalteerde wegen. Het doel van gravel fietsen is om te genieten van de natuur en avontuur te zoeken op de fiets.

Gravelen rond de Ventoux - Copyright Equipe VPAHOCQUEL A - VPAGravelen rond de Ventoux - Copyright Equipe VPAHOCQUEL A - VP

Wat heb je nodig om te beginnen?

Als je wilt beginnen met gravel fietsen, heb je een speciale fiets nodig die geschikt is voor het rijden op onverharde wegen. De meeste gravel fietsen hebben bredere banden dan traditionele racefietsen en zijn gebouwd voor comfort en stabiliteit op ruw terrein.

Daarnaast zijn er een paar accessoires die handig zijn om bij je te hebben tijdens het fietsen, zoals een helm, fietsbril, een zadeltas met reservebanden en reparatiegereedschap, voldoende water en voeding. Gravel fietsen kan veeleisend zijn, dus zorg ervoor dat je een goede conditie hebt voordat je op pad gaat.

Gravelen rond de Ventoux - Copyright Equipe VPAHOCQUEL A - VPAGravelen rond de Ventoux - Copyright Equipe VPAHOCQUEL A - VPA

Waar kan ik gaan gravel fietsen?

Gravel fietsen is populair over de hele wereld en er zijn talloze prachtige plekken om te fietsen. Het mooie van gravel fietsen is dat je op veel verschillende soorten terrein kunt rijden, van bossen tot bergen en over heuvels. 

Op de Mont Ventoux is je gravelfiets prima te gebruiken op de vierde klim naar de top, via de Route des Cèdres. Deze vierde route maakt deel uit van de Galérien, waarbij je de Ventoux vier keer op een dag beklimt. Maar ook rond de Ventoux valt veel te genieten voor gravelers.

Gravelen rond de Ventoux - Copyright Equipe VPAHOCQUEL A - VPAGravelen rond de Ventoux - Copyright Equipe VPAHOCQUEL A - VPA

Rond de Dentelles de Montmirail, langs de wijngaarden, de dorpen of aan de voet van de Mont Ventoux zijn verschillende routes uitgezet die perfect zijn voor een graveltocht. De aaneenschakeling van beklimmingen en afdalingen op de wegen en paden rond de Dentelles de Montmirail maken de route zwaar, ondanks het feit dat het parcours maar kort is.
Ben je op zoek naar een mildere maar langere route? Dan is de route “Gravel Antik”, die typisch Provençaalse dorpen doorkruist, geschikter.

Op deze kaart staan ze aangegeven. Deze routes zijn te vinden op de website Provence à vélo. Ook de GPS tracks zijn daar te downloaden.
Zoek je een accommodatie in de buurt? Kijk dan op Accommodaties rond de Ventoux. Je kunt o.a. terecht in Lafare, Crestet, Séguret en Mirabel-aux-Baronnies.

Gravelen rond de Ventoux - Kaart:  Provence à véloGravelen rond de Ventoux - Kaart: Provence à vélo

Sommige fietsenwinkels in Bedoin en Malaucène verhuren gravelfietsen.

 

Gravel routes op Komoot