Voor wie drie of vier beklimmingen op één dag nog niet genoeg is - en die fietsers zíjn er... - heeft dekaleberg.nl nog meer in petto. Wat dacht je van vijf keer de berg op fietsen, of zelfs zes keer?!
Omdat er vraag naar was heeft het Nederbelgisch Genootschap De Kale Berg deze uitdagingen bedacht en uitgewerkt. De vijfde beklimming gaat ook over boswegen; naast de Route des Cèdres ook nog de Route des Chamois (het Gemzenpad). 

Achtergrond

Sinds 1988 bestaat Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux, opgericht door Christian Pic (1936-2022) uit Sorbiers (F). Inmiddels wordt deze club geleid door zijn zoon Pierre Pic. Wie zich bij de Club inschrijft, vervolgens de Mont Ventoux drie-, respectievelijk viermaal op één dag beklimt en dat aan de hand van een stempelkaart kan 'bewijzen', krijgt van Pierre een oorkonde, een soort medaille en de fel begeerde titel Cinglé, c.q. Galérien du Mont Ventoux.

Na het verschijnen van het boek De kale berg - op en over de Mont Ventoux (in 2002) kreeg de club grotere bekendheid onder de Nederbelgische toerfietsers en nam het aantal laaglanders dat de Cinglé of de Galérien probeerde te fietsen explosief toe, tot groot enthousiasme ook van de heer Pic sr.. Maar nooit was iemand zelfs maar op de gedachte gekomen de Ventoux meer dan vier keer op één dag te beklimmen; een Galérien was al mallotig genoeg.

Dominic RoséBegin 2003 echter maakte Dominic Rosé uit Zonhoven (B) wereldkundig dat hij grensverleggend aan de bak wilde: hij had het plan opgevat de Ventoux vijfmaal op één dag aan te vallen. Omdat hij en zijn begeleidingsteam het geheel een officieel tintje wilden geven, namen ze contact op met ons, de mensen achter het boek De kale berg – op en over de Mont Ventoux en de site dekaleberg.nl. In overleg kwamen we tot de keuze van een route en van een naam voor wie de berg vijf keer op één dag beklimt; straks meer daarover.

Na zijn geslaagde rit op 1 juni 2003 hoefde Dominic Rosé maar even op adem te komen of hem bekroop al de gedachte om zes, of misschien zelfs zeven keer… Of we eens na wilden denken over een route…

Al gauw bleek dat de gemiddelde Nederbelgische aspirant-Cinglé of -Galérien regulering van meervoudige beklimmingen en een waardering daarvan in de vorm van een certificaat of iets dergelijks zeer op prijs stelt. Veelvuldige pogingen om met Christian Pic in contact te komen met de bedoeling zijn Club uit te breiden met een klassement van renners die de Ventoux vijf- of misschien wel zesvoudig beklommen hebben, liepen echter op niets uit.

Het NBG De Kale Berg. Vlnr: Lex Reurings, Willem Janssen Steenberg, Manix Van HeckeDaartoe aangespoord door aspirant-kandidaten besloten de mensen achter dekaleberg.nl en De kale berg – op en over de Mont Ventoux uiteindelijk het heft dan zelf maar in handen te nemen. En zo richtten Lex Reurings, Marnix Van Hecke (B) en Willem Janssen Steenberg op 16 augustus 2003 in Stadskasteel Oudaen te Utrecht het Nederbelgisch Genootschap De Kale Berg op met de bedoeling de activiteiten rond vijf- en zesvoudige beklimmingen in goede banen te leiden.

Doelstelling

Het NBG De Kale Berg houdt zich bezig met het organiseren van:

 • vijf- (Diable) en zesvoudige (Cannibale) beklimmingen van de Mont Ventoux op één dag, waarvan drie over de normale weg en de overige grotendeels via MTB-paden (boswegen)
 • twee- (Forestier) en drievoudige (Grandonneur) beklimmingen van de Mont Ventoux voor mountainbikers op één dag, grotendeels via MTB -paden (boswegen)

Dat houdt o.m. in:

 • het bepalen van de routes van vijf- en zesvoudige beklimmingen;
 • het bepalen van de routes van twee- en drievoudige MTB-beklimmingen
 • het via dekaleberg.nl gelegenheid geven de Ventoux vijf- en zesmaal gereglementeerd te beklimmen;
 • het via dekaleberg.nl gelegenheid geven de Ventoux twee- en driemaal via MTB-paden (boswegen) gereglementeerd te beklimmen;
 • het verstrekken van de benodigde informatie en inschrijvingsmaterialen voor het rijden van genoemde meervoudige beklimmingen;
 • het homologeren van verreden vijf- of zesvoudige beklimmingen of twee- of drievoudige MTB-beklimmingen;
 • het verstrekken van certificaten na homologering;
 • het verwerken en publiceren van de resultaten via dekaleberg.nl.

 

TIP: Ventoux medaille!

Verras iemand die de beklimming heeft gedaan  (of jezelf...) met een medaille. Een zware goudkleurige plak van 70 mm doorsnee met een mooie afbeelding in reliëf van de top van de kale berg, de drie routes naar boven en de verbindingswegen tussen de drie dorpen (Gorges de la Nesque en Col de la Madeleine). De medaille is voorzien van een blauw-wit-rood lint met de tekst MONT VENTOUX. 
Lees meer: Ventoux-medaille

Een zware goudkleurige plak van 70 mm doorsnee met een mooie afbeelding in reliëf van de top van de kale berg, de drie routes naar boven en de verbindingswegen tussen de drie dorpen (Gorges de la Nesque en Col de la Madeleine). De medaille is voorzien van een blauw-wit-rood lint met de tekst MONT VENTOUX. Een zware goudkleurige plak van 70 mm doorsnee met een mooie afbeelding in reliëf van de top van de kale berg, de drie routes naar boven en de verbindingswegen tussen de drie dorpen (Gorges de la Nesque en Col de la Madeleine). De medaille is voorzien van een blauw-wit-rood lint met de tekst MONT VENTOUX.