De Mont Ventoux is in winterslaap... Zoals elk jaar sluit de pas voor de top van de Ventoux half november.

COL FERMÉ - Foto: 'Diable' Ruud de Bont, 5 januari 2023.COL FERMÉ - Foto: 'Diable' Ruud de Bont, 5 januari 2023.

Wie bepaalt wanneer de slagbomen naar de top van de Mont Ventoux sluiten en weer open gaan? Het Conseil départemental de Vaucluse blijkt uiteindelijk de baas... Vanochtend meldde de departementsraad dat niet op 14 maar op 18 november de bomen dicht gaan 'in tegenstelling tot wat wordt aangekondigd op sommige netwerken!'. Een van die netwerken is Ventoux-Provence Tourisme... toch niet zomaar een website. Goed nieuws in elk geval als je deze week nog naar de top had willen fietsen.

Zuidkant (Bedoin en Sault)

Sinds 18 november 2022 is de weg tussen chalet Reynard en de top gesloten. 

Noordkant (Malaucène)

Sinds 18 november 2022 is de noordkant van de Mont Ventoux gesloten (Malaucène). 

Het skistation Mont Serein blijft bereikbaar vanuit Malaucène. 

De toegang tot het station van de Mont-Serein (Beaumont du Ventoux via het dorp Malaucène) en het Chalet Reynard (via Bédoin en Sault) is het hele jaar mogelijk, afhankelijk van de weersomstandigheden en met speciale uitrusting, vanaf 1 november 2022.

Open voor wandelaars

Toegang tot de top is nog steeds mogelijk voor wandelaars, over de weg of via wandelpaden.

Wanneer gaat de top weer open?

De toegang tot de top wordt heropend via Bédoin en Sault op 7 april 2023 en de pas wordt heropend via Malaucène - Beaumont du Ventoux op 5 mei 2023.

In de winter van 1 november tot 31 maart

Nieuwe regelgeving: winterbanden of sneeuwkettingen zijn verplicht voor de toegang tot de top. Vanaf Le Groseau via Malaucène, vanaf Saint-Estève via Bédoin. Dit geldt voor alle particuliere voertuigen, met inbegrip van bedrijfsvoertuigen, maar ook voor campers, touringcars en vrachtwagens zonder aanhangwagen.
De verplichting geldt niet voor voertuigen met spijkerbanden.
Vrachtwagens met aanhangwagen of oplegger moeten niet alleen winterbanden, maar ook sneeuwkettingen op ten minste twee aangedreven wielen hebben.

Bron: Ventoux Provence

Kan ik nog met de fiets naar de top?

Net voorbij Chalet Reynard en Mont Serein staan slagbomen, die in de winterperiode gesloten zijn. De weg is dan afgesloten voor alle verkeer. Toch zijn er fietsers die de slagbomen negeren en naar de top fietsen. Dat is dan uiteraard geheel op eigen risico. Houd er rekening mee dat weg niet wordt schoongeveegd en dat er dus keien kunnen liggen. Ook kan de weg plaatselijk glad zijn. Verwacht ook niet dat er snel hulp komt als je in de problemen raakt en dat de hulpverleners je met open armen zullen ontvangen. 

De bomen zijn gesloten; de weg wordt niet meer geveegd. Stenen blijven dus liggen. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.Als de bomen gesloten zijn wordt de weg niet meer geveegd. Stenen blijven dus liggen. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.

'Het Bos' ziet er in de winter heel anders uit dan we gewend zijn. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.'Het Bos' ziet er in de winter heel anders uit dan we gewend zijn. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.

Er ligt nog wat sneeuw op 5 januari 2023. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.Er ligt nog wat sneeuw op 5 januari 2023. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.

Hier is het sneeuwvrij gemaakt op 5 januari 2023. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.Hier is het sneeuwvrij gemaakt op 5 januari 2023. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.

De weg aan de noordkant is nog bedekt met sneeuw op 5 januari 2023. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.De weg aan de noordkant is nog bedekt met sneeuw op 5 januari 2023. Foto: 'Diable' Ruud de Bont.