UPDATE 17 mei: Op 12 april is de slagboom aan de zuidkant geopend. Op vrijdagmiddag 17 mei ging de noordkant open.

Aanvankelijk werd 5 april als datum genoemd (onder voorbehoud) maar na het publiceren van die datum viel er nog een flink pak sneeuw op de Ventoux. Deze heropeningsdata kunnen veranderen afhankelijk van het weer en de beslissing van de prefectuur van de Vaucluse.

Opening van de slagboom op 12 april 2024

Wie bepaalt wanneer de slagbomen naar de top van de Mont Ventoux sluiten en weer open gaan? Het Conseil départemental de Vaucluse blijkt uiteindelijk de baas... en zij melden dat per 13 november 2023 de top vanaf Chalet Reynard en Mont Serein Resort is gesloten. 

Zuidkant (Bedoin en Sault)

Vanaf maandag 13 november 2023 om 7:30 uur was de weg tussen chalet Reynard en de top gesloten. 

Noordkant (Malaucène)

Vanaf maandag 13 november 2023 om 7:30 uur was de noordkant van de Mont Ventoux gesloten (Malaucène). 

Het skistation Mont Serein bleef bereikbaar vanuit Malaucène. 

De toegang tot het station van de Mont-Serein (Beaumont du Ventoux via het dorp Malaucène) en het Chalet Reynard (via Bédoin en Sault) is het hele jaar mogelijk, afhankelijk van de weersomstandigheden en met speciale uitrusting, vanaf 1 november 2023.

Open voor wandelaars

Toegang tot de top is steeds mogelijk voor wandelaars, over de weg of via wandelpaden.

Sinds wanneer is de top weer open?

De toegang tot de top is heropend via Bédoin en Sault 12 april 2024 en de pas werd heropend via Malaucène - Beaumont du Ventoux op 17 mei 2024 in de namiddag.

Slagboom zuidkant geopend. Foto: departement Vaucluse.Slagboom zuidkant geopend. Foto: departement Vaucluse.

 

Noordkant Ventoux op 28 april 2024. Foto: Benoit Hansez (Facebook)Noordkant Ventoux op 28 april 2024. Foto: Benoit Hansez. Originele post op Facebook

In de winter van 1 november tot 31 maart

Op 1 november 2023 wordt de Loi Montagne van kracht, maar toegang met de auto tot Chalet Reynard (via Bédoin) en Mont Serein (via Malaucène) blijft het hele jaar mogelijk, op voorwaarde dat je een winteruitrusting hebt. 

Deze heropeningsdata kunnen veranderen afhankelijk van het weer en de beslissing van de prefectuur van de Vaucluse.


Meer informatie over de bergwet die van kracht is van 1 november tot 31 maart

Bij prefectureel besluit zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht voor toegang tot de top. Vanaf Le Groseau via Malaucène, vanaf Saint-Estève via Bédoin en vanaf La Bergerie via Sault.

Dit geldt voor alle particuliere voertuigen, inclusief bedrijfsvoertuigen, maar ook campers, touringcars en vrachtwagens zonder aanhanger.
De verplichting geldt niet voor voertuigen met spijkerbanden.
Vrachtwagens met aanhangwagens of opleggers moeten naast winterbanden ook sneeuwkettingen op minstens twee aangedreven wielen hebben.

Wat is speciale uitrusting?

Automobilisten moeten verwijderbare antislipvoorzieningen in hun kofferbak hebben (metalen sneeuwkettingen of "sokken" voor minstens twee aangedreven wielen), of uitgerust zijn met vier winterbanden.

Bron: Ventoux Provence

Kan ik nog met de fiets naar de top?

Net voorbij Chalet Reynard en Mont Serein staan slagbomen, die in de winterperiode gesloten zijn. De weg is dan afgesloten voor alle verkeer. Toch zijn er fietsers die de slagbomen negeren en naar de top fietsen. Dat is dan uiteraard geheel op eigen risico. Houd er rekening mee dat weg niet wordt schoongeveegd en dat er dus keien kunnen liggen. Ook kan de weg plaatselijk glad zijn. Verwacht ook niet dat er snel hulp komt als je in de problemen raakt en dat de hulpverleners je met open armen zullen ontvangen. 

Het departement vult nog aan: "Dit is een elementaire voorzorgsmaatregel, want totdat het mooie weer terugkeert, kan de toegang tot de top zeer gevaarlijk zijn. 
Op de Ventoux verandert het weer heel snel. Temperaturen kunnen sterk dalen, met een hoog risico op vorst. Om nog maar te zwijgen van de windstoten, die vaak meer dan 200 km/u bedragen, wat het gevaar nog vergroot. Kortom, als de weg naar de top tot mei gesloten blijft, is dat voor je eigen veiligheid."