plan Groseau detailUPDATE 25-1-2018 Het gemeentebestuur van Malaucène presenteerde op 19 december van het afgelopen jaar (2016) een plan voor een luxehotel met 80 kamers en 25 appartementen op de site van de papierfabriek, samen met 50 villa's (ter investering van het hotel) naast de kapel van de Groseau.

Het heeft er alle schijn van dat de autoriteiten proberen om het megaproject er even snel door te loodsen, gezien de datum van de lancering vlak voor kerst, de vorm waarin het plan werd gecommuniceerd aan de bevolking - een enquête, en de korte tijd die daarvoor gegeven was: uiterlijk vandaag 17 januari (2017) reageren. De meeste inwoners zullen dit waarschijnlijk hebben gemist en zo wordt een megaproject met grote impact er even doorgedrukt. Na protesten is de datum inmiddels opgeschoven naar 20 februari. Er is een online petitie om bezwaar te maken.  

Wie de petitie wil tekenen kan hier terecht: 
Non au bétonnage de sites classés au pied du Mont Ventoux.

UPDATE 25-1-2018 Inmiddels is er een actiegroep (SPAM), een website en een Facebookpagina en vandaag werd een open brief huis-aan-huis en onder ruitenwissers van auto's in Malaucène verspreid. De leden van dit actiecomité, dat zegt op te komen voor het behoud van het erfgoed van Malaucène, zijn boos op de burgemeester. De aanpassing van het POS (plan van landgebruik) en het PLU (lokaal stedenbouwkundig plan) van Malaucène zijn niet in overeenstemming met de wetgeving. En dus gaat het actiecomité in beroep bij de administratieve rechtbank van Nîmes.

Project hotel GroseauDeze kaart geeft een goed overzicht van het project. Links van de stippellijn de oude papierfabriek; van het actiecomité mag daar eventueel worden gebouwd. Maar niet rechts van de stippellijn, want dat is beschermd gebied. Het rode cirkeltje geeft de positie en omvang van de kapel aan.De kaart is afkomstig van de website van het actiecomité vallondugroseau.fr.

Lees ook de blog van Dina Vercruyssen: Betonstop voor de Mont Ventoux?.