Na constatering van de verslechtering van de top van de Mont Ventoux als gevolg van overmatig en ongecontroleerd bezoek, wilden het Regionaal Natuurpark Mont Ventoux en het Departement Vaucluse de top drastisch reorganiseren. 

Het project begon in het voorjaar van 2020 onder toezicht van het departement. De werkzaamheden hebben zich gericht op het creëren van ruimte voor voetgangers en fietsers door het aanzienlijk terugdringen van de auto. Om te voorkomen dat mensen gaan ronddolen in natuurlijke gebieden zijn paden aangelegd.  

'Sprekende steen' op de top van de Ventoux. Foto: website parcduventoux.fr.'Sprekende steen' op de top van de Ventoux. Foto: website parcduventoux.fr.

Om het erfgoed van deze bergtop bekend en toegankelijk te maken voor iedereen werden diverse middelen ingezet. Zo werden informatiepanelen geplaatst op de top, bij Chalet Reynard en bij Mont Serein. Er zijn wandelpaden met 11 “Sprekende Stenen” waaronder 2 stenen met gebeeldhouwde afdrukken en een gebeeldhouwde steen die het massief van de Ventoux voorstelt. Op het voorplein zijn 7 lessenaars geïnstalleerd, evenals een landschapsleestafel van 3 m bij 2 m bij het Alpen-uitzichtspunt, en een landschapsleestafel van 2,5 m lang bij het Provence-uitzichtspunt. Er is een papieren bezoekersgids en een speciale website (Engels, Duits, Nederlands), toegankelijk via een QR-code die op elk paneel is aangebracht en het volgende adres: https://ventouxinterpretation.com.

Deze tekst is gebaseerd op het artikel Réhabilitation du sommet, un dispositif d’information du public très novateur op de website parcduventoux.fr.