Het platform van de Tempêtes krijgt zijn ware aard terug.

Tot half oktober 2023 voert het departement Vaucluse, in samenwerking met het Parc Naturel Régional du Ventoux, werkzaamheden uit op het platform van de Tempêtes op de Mont Ventoux. Het doel is om de plek in zijn oorspronkelijke natuurlijke staat te herstellen door het schoon te maken en bergbloemen te planten.
Dit is ongetwijfeld de hoogste bouwplaats in de Vaucluse! Op een hoogte van 1.850 meter zal het Tempêtes-platform, dat te bereiken is via een weg net voor de gelijknamige pas, er over een paar dagen helemaal anders uitzien.

Platform van de Tempêtes - Foto: Leonard van RijnPlatform van de Tempêtes - Foto: Leonard van Rijn

De restauratiewerkzaamheden worden in drie fasen uitgevoerd: begin september werd een grote schoonmaak uitgevoerd in het kader van een integratieproject van de Université Populaire du Ventoux. Dit was een gelegenheid om de stofkam door het terrein te halen en al het afval, een bron van vervuiling voor de bodem, met de hand te verwijderen. In totaal werd bijna 2.500 m2 puin, asfalt en ander schroot van het terrein verwijderd, meer dan twintig jaar na de sloop van het militaire gebouw dat lange tijd op het terrein stond.

In de tweede fase, die aanving op vrijdag 29 september, werden de puinhopen mechanisch verwijderd. Een ander hoogtepunt was het herstel van de steenslag door meer dan 300 m3 natuurlijke aarde te verwerken die werd teruggewonnen tijdens werkzaamheden op de top van de Mont Ventoux in 2020 en 2021. In deze fase wordt de bodem weer levensvatbaar voor de volgende fase.

De finishing touch van dit project, dat in oktober of november zal plaatsvinden, is het planten van zaden die zijn aangepast aan de hoogte en die al in de buurt aanwezig zijn, op de top van de Ventoux zelf, zoals campanula en vergeet-me-nietje. Deze operatie wordt uitgevoerd in samenwerking met het Conservatoire Botanique National Alpin, een openbare instelling gewijd aan de kennis en het behoud van flora en vegetatie. Enkele honderdduizenden zaden, die de afgelopen drie jaar niet ver van de site zijn verzameld, zullen binnenkort worden gezaaid, rekening houdend met de weersomstandigheden, want deze operatie moet net voor een regenbui worden uitgevoerd. 

Dit is een bewerking van het artikel op Vaucluse.fr. 

YOUTUBE PLAATST COOKIES. JE KAN ZE UITSCHAKELEN IN JE BROWSER.