Bons - De kunst van het dalen - detail'...en dan ben je boven, maar hoe kom je er af??', vroeg Harry Plompen zich af na zijn beklimming vanuit Sault. Dalen is niet voor iedereen weggelegd. Dalen is een kunst. Martin Bons schreef een boek over dalen in de Tour de France. Over angsten. Over toeval. Over de krankzinnigheid. Maar vooral ook over de schoonheid van het meest onderschatte onderdeel van de wielersport. 

Bons - De kunst van het dalenMartin Bons - De kunst van het dalen

Niet alleen toerfietsers zoals Harry zijn bang voor het dalen; ook onder de profs kom je ze tegen: Johnny Hoogerland (wil graag vooraan afdalen, niet in het peloton), Peter Winnen (had last van angst, maar daalde vaak voluit 'omdat het algemeen klassement zwaar op zijn schouders rustte'), Federico Bahamontes (zette in een bocht vaak een voet aan de grond), Gianni Bugno (ging soms kotsend van de bergen af) om er maar een paar te noemen. Danny Nelissen daarentegen kende geen angst: 'Of je nu zeventig gaat of negentig, als je valt, maakt dat ook niet zo veel meer uit.'

De hoogste daalsnelheid werd gemeten op de Mont Ventoux. Lucien Aimar ging maar liefst 140 km per uur, gemeten door een politieagent die achter hem aan naar beneden ging. Aimar reed zonder helm.

De kunst van het dalen laat zich lezen als één lange afdaling door de historie van het wielrennen. Naast zijn eigen afdaling van de Croix de Fer, die als een rode draad door het boek loopt, beschijft Bons talloze spectaculaire afdalingen en valpartijen in het profwielrennen. Uit de verhalen en anekdotes komen we veel te weten over de wetten, geheimen en trucs van het dalen. Achterin het boek heeft de auteur de belangrijkste tips op een rijtje gezet; van 'Ken je fysieke grenzen' tot 'Wees niet bang'. Ook toerfietsers kunnen er hun voordeel mee doen. Ook een lijst van de 25 beste dalers van de wereld. Opvallende afwezigen daarin zijn o.a. Fabian Cancellara,  die door de auteur notabene 'een van de beste dalers uit het huidige peloton' wordt genoemd en Samuel Sanchez, die helemáál niet voorkomt in het boek, terwijl hij toch bekend staat als een van de betere dalers.

 

Hoe moet je dalen?
Leer snel en veilig dalen met deze korte instructievideo van Cycling Secrets. Helaas alleen in het Engels.