Op de set van Mont Ventoux Scala ParadisiHommage aan de magische Kale Berg. Vele legendes waaien rond haar top, waar duizenden mensen haar steile wegen beklimmen op de fiets of te voet, en zo beantwoorden aan een oude oproep om almaar hoger en hoger te stijgen.
Op vrijdag 8 maart was de filmmaakster te gast bij Felix Meurders in het programma De Gids op Radio 1. Het is een prachtige, poëtische film geworden, met heel mooie muziek.

Vier verhalen nemen ons mee, van Petrarca, Simpson, de bewoners en de filmmaakster, allen op zoek naar de ziel van de berg die zelf bespiegelt en het laatste woord heeft. De film ging dinsdag 5 maart in Utrecht in première.
De afgelopen maanden hield de maakster van de film, Ariane Greep, speciaal voor dekaleberg.nl een blog bij over de totstandkoming van haar film. De film is geboren uit liefde voor een berg: de Mont Ventoux, de berg waar het altijd waait. Hoe kan je een berg liefhebben? Die vraag stel ik mijzelf ook in de film.
Want veel meer mensen hebben deze berg lief. Waarom?
Vroegen werden bergen Goden genoemd, 'heilig' omdat ze dichter bij de hemel staan.
Bergen bestaan uit energie en zijn wellicht ook levende 'wezens'.
Maar zij leven in een andere tijdspanne dan wij mensen.
Bergen bestaan duizenden jaren en leven langzaam.
Zij beschouwen de mens, die komt en gaat.
Maar ook bergen zullen zelf ééns vergaan...

Er zijn verschillende lijnen in de film die allemaal houden van deze Franse berg
En zij hebben allemaal een zoektocht, een queeste. Soms op weg naar 'boven'.
De titel is ook: Mont Ventoux Scala Paradisi = Mont Ventoux Trap naar de Hemel
De stem van de berg en de klim van Petrarca (fictie) en de andere verhalen (non-fictie) lopen door elkaar heen. Het is dus een docu&fictie.

De eerste die zich aangetrokken voelde tot de Mont Ventoux en erover schreef was
de Italiaanse schrijver, dichter en humanist Francesco Petrarca. Hij woonde aan de voet van de Ventoux en keek elke dag naar de top. Op een dag in 1336 besloot hij, samen met zijn broer en vrienden, de berg te beklimmen. Petrarca is eigenlijk op een zoektocht, een queeste naar God. Hij haalt de top, en vindt inzicht. Hij schrijft over zijn klim in een brief aan zijn leermeester. De klim van Petrarca kreeg een symbolische betekenis.

mont ventoux scala paradisi afficheFilmaffiche

 

De berg werd een belangrijke klim in de Tour de France. In 1967, in de hitte (42 graden) stierf de Britse wielrenner Tommie Simpson tijdens de Tour vlak onder de top van de Ventoux.
Zijn dochter Joanne Simpson was 4 jaar oud. Haar hele leven heeft zij hem gezocht:
een queeste naar een onopgelost mysterie, een missend stuk in haar leven.
Nog komt zij elk jaar naar de berg om bij haar vader te zijn, vooral tijdens de Tour.

Van heinde en verre komen er elk jaar duizenden mensen die de berg ook willen beklimmen. Op de fiets of lopend. Wij, Ariane en Bas, zijn er zo beland.
In 1998 wilde Bas 'even' naar boven fietsen. Ik volgde hem, en bereikte de top.
Een geweldig gevoel, ik had voor het eerst iets afgemaakt in mijn leven, een doel bereikt.
De berg werd onderdeel van ons leven, we trouwden er in 1999, doopten onze zoon
in 2001, en Bas bracht Jip vaak achter de fiets naar boven. Nu fietst onze zoon zelf naar de top. Onze queeste is naar de schoonheid van een gelukzalig en avontuurlijk leven.

De bevolking om de Ventoux, en vooral in Bedoin, beschouwt de berg als 'hun' berg.
Zij zijn eigenlijk getrouwd met haar, zorgen voor haar, beschermen haar, bijv. tegen de 'mensenmassa' van de Tour. We zien de burgemeester vergaderen met zijn mannen over de Tour, die in 2013 weer zal passeren! Maar we zien ook de bewoners die elk jaar met St. Jan vuren aansteken op de kortste nacht van het jaar, om zo te communiceren met andere bergen, zoals eeuwenlang ook al met St. Jan gebeurde. Twee mannen, Jean zonen van de berg, Charles Gaudin en Gerard Damian uit Bedoin, noemen haar 'onze moeder', of ook wel 'onze maîtresse'. Hun queeste is een 'goed huwelijk' met de berg.

In de film heeft de Mont Ventoux ook een stem. Zij is een entiteit, een wezen.
Zij beschouwt, de mens, en alles wat haar passeert, en zij beschouwt het leven zelf.
De Mont Ventoux heeft dan ook het laatste woord...

Bekijk hier de trailer van Mont Ventoux Scala Paradisi