webmaster dekaleberg

"Steeds meer piepjonge renners beklimmen Ventoux. Een nieuwe trend is geboren: samen met papa of opa de Mont Ventoux beklimmen". Dit meldde Het Laatste Nieuws op 19 augustus 2014 op HLN.BE. Volgens de website reden nooit zoveel jonge kinderen de kale berg op als deze zomer.

Aanleiding voor het artikel is de beklimming van de 12-jarige Lukas Louwagie met zijn opa Luc (70). En de drie broers Delbarge, die het op een eenwieler deden; de jongste is 13 jaar. En ook meisjes doen het: Marie Maes (13) klom gewoon mee met haar twee oudere broers en pappa.

Is hier sprake van een trend, of neemt het aantal jeugdige fietsertjes in gelijke mate toe met het groeiende aantal Ventoux-fietsers? Het verschijnsel is niet nieuw; ook in het verleden zijn fietsende kinderen op de kale berg gesignaleerd.

In de archieven van De Kale Berg vinden we een artikel over de Nederlander Thomas Arends, die op 28 augustus 2007 op zijn 8e verjaardag de berg op fietste. In goed twee uur bereikte hij vanuit Sault de top van de Géant du Provence. In de zomervakantie van 2008 reed Thomas de klim vanuit Malaucène en na eerst de grote mannen tijdens de Tour van 2009 te hebben gezien op de Ventoux, beklom hij drie dagen later zelf de Ventoux voor de derde keer. Nu vanuit Bedoin.

Al in 2002 reed de toen 11-jarige Remi van der Zijde vanuit Malaucène naar boven. "Ik heb er uiteindelijk met stops ongeveer 2 uur en 45 minuten over gedaan. Ik was trots op mijzelf, ook omdat ik als jongste van de familie de Mont Ventoux had beklommen (mijn broer had het op zijn twaalfde gehaald)."

En op een eenwieler is ook niet nieuw: op 17 juli 2003 reed de toen 13-jarige Janklaas Claeys op zijn eenwieler vanuit Bedoin naar de top, zonder ook maar één keer een voet aan de grond te zetten. "Ik besef nog altijd niet goed wat ik gedaan heb", liet hij destijds aan De Kale Berg weten. "Zonder deftige voorbereiding heb ik de Mont Ventoux in 3 uur tijd zonder afstappen op de eenwieler beklommen. Daar ben ik toch wel trots op."

Eenwielers zijn niet alleen voor jongens: Ellen Musschoot beklom op 28 juli 2005 op 13-jarige leeftijd de berg op haar eenwieler. Ze deed er drie uur over.

In 2005 vroeg de familie Van Droffelaar aan De Kale Berg hoe ongewoon het is dat kinderen zich hieraan wagen. Hun dochter Irene van 9 had net de Ventoux beklommen vanuit Sault. "Al met al was het een heel leuke ervaring tijdens onze fietsvakantie. Wie weet inspireert het andere jongeren tot het rijden van deze tocht. Je wordt er, denk ik, lichamelijk en geestelijk 'groot' van."

Jip Steman - zoon van "Beoogd Tourwinnar" Bas Steman - na zijn beklimming in 2012.Jip Steman - zoon van "Beoogd Tourwinnar" Bas Steman - na zijn beklimming in 2012.

Begin augustus 2014 moest 'Beoogd Tourwinnaar' en eerste Nederlandse Galérien du Ventoux Bas Steman het afleggen tegen zijn 14-jarige zoon, in de klim vanaf Bedoin. "Nog een paar jaar en hij rijdt me er straal af!", had Bas gezegd toen Jip in 2012 in 1 uur en 45 minuten de berg op reed. In augustus 2017 deed Jip er een half uur korter over: 1 15'.

Tot slot de jongste Cinglé du Ventoux: dat is nog altijd de Nederlander Mishka Rood. Op 17 augustus 2007 reed hij drie keer op één dag naar de top van de kale berg. Hij was toen 10 jaar. Tien jaar oud? Maar je moet toch minstens 18 zijn of 14, maar dan met toestemming van de ouders? Christian Pic (1936-2022) van de Club des Cinglés licht desgevraagd toe: Mishka reed onder begeleiding van zijn vader, eveneens een Cinglé.

UPDATE  Op 11 augustus 2017 schrijft Lonneke Hooymans op de Facebookpagina van De Kale Berg: "Na 3 jaar op rij met zijn vader de Mont Ventoux te hebben beklommen in de aanhangfiets, werd het afgelopen zondag tijd om het op 8-jarige leeftijd zelf maar eens te proberen. Et voila! Dylan Hooymans heeft zelf de Mont Ventoux beklommen vanaf Sault."

Dylan Hooymans 8 jaarDylan Hooymans 8 jaar

Op Twitter meldt Monkton Sport op 9 augustus 2017: "Chapeau to Poppy (10) and Mimi (7) for conquering Le Géant de Provence, Mont Ventoux! Hugely proud of them!" Monkton School blijkt "an independent, co-educational boarding and day school for pupils aged 2-18.
Monkton Combe, Bath".

Poppy (10) en Mimi (7) vanuit BedoinPoppy (10) en Mimi (7) vanuit Bedoin

Is dat nou wel gezond om op zo jonge leeftijd zo'n zware inspanning te doen? "Ouders met gretig fietsende kinderen hoeven zich geen al te grote zorgen te maken", zegt kindercardiologe Katya De Groote in HLN.BE. "Elk sportief kind dat gewend is aan wat inspanningen en goed voorbereid aan de klim begint, kan dat. Natuurlijk is het niet verantwoord als je kind maar één keer per jaar een fietstochtje van 20 km maakt, maar ik neem aan dat kinderen van sportieve ouders zelf ook genoeg beweging krijgen."

Over "bejaarde" klimgeiten een volgend keer.

 

Lex Reurings is eigenaar/oprichter/webmaster van De Kale Berg en mede-auteur van het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux.