webmaster dekalebergDe kale berg kan je dus van drie kanten beklimmen en dat kun je ook op één dag doen. Meer dan drie keer kan ook: tot wel zes keer op één dag.
In mijn vorige blog ging het vooral over de Franse Club des Cinglés du Mont Ventoux. Na het verschijnen in 2002 van het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux nam het aantal Nederlanders en Belgen dat de Cinglé of Galérien wilde fietsen explosief toe, maar het werd nóg gekker.

Begin 2003 maakte de Vlaming Dominic Rosé bekend dat hij de Ventoux vijf keer op één dag wilde aanvallen. De Club des Cinglés ging toen niet verder dan viermaal en daarom wendde hij zich tot de mensen achter het boek en de website De kale berg voor een nieuwe officiële uitdaging. Dat werd - op voorstel van Rosé - de Diable en na 231 km en 7770 hoogtemeters werd hij de eerste Duivel van de Ventoux.

Na deze prestatie zag Rosé er nog zó fris uit dat er al snel werd gespeculeerd over een zesde route naar de top. Drie maanden later - op 6 september 2003 - zette Domi na bijna 24 uur fietsen zijn fiets in de bestelbus. Hij had niet zes, maar zeven keer de berg beklommen! Als een ware vorst kroonde Rosé zich tot Diable d'Or du Ventoux, de Gouden Duivel van de Ventoux. Zelf zei Rosé achteraf dat het gekkenwerk was en dat hij het iedereen afraadde om dit na te volgen. "Zesmaal is genoeg!"

Voor deze zesvoudige beklimming is de naam Cannibale du Ventoux bedacht. Je hebt dan 285 km en 9530 m hoogteverschil overwonnen.

Route Joseph Eymard, een van de routes forestièresRoute Joseph Eymard, een van de routes forestières

De Diable en de Cannibale worden georganiseerd door het Nederbelgisch Genootschap De Kale Berg, opgericht op 16 augustus 2003.

De laatste jaren zijn renners negen, tien en zelfs elf keer in 24 uur de berg op en af geweest. Daar houdt het Genootschap zich niet mee bezig; de grens is duidelijk gesteld. Maar omdat de Diable en Cannibale voor een groot deel over de keienpaden gaan - de routes forestières - bedacht het NBG De Kale Berg in 2005 nóg twee uitdagingen: de Forestier en de Grandonneur. Hierbij fiets je twee respectievelijk drie keer op één dag naar de top en weer terug langs verschillende routes, maar dan dus over de bospaden. De mountainbiker komt hiermee goed aan z'n trekken. Voor de bijbehorende afstanden en hoogtemeters zie Forestier en Grandonneur.

Heb je nou álle uitdagingen van zowel de Club des Cinglés als het NBG De Kale Berg gereden... ja, dan mag je je met recht Heerser van De Kale Berg noemen. Er zijn er nu vijf die deze eretitel mogen voeren.

Laat je niet gek maken! Één keer de Ventoux op fietsen is al een prestatie van formaat! Als je dat haalt, van welke kant dan ook, mag je best trots zijn op jezelf. Ook met één beklimming kun je je grenzen verleggen...

 

Lex Reurings is eigenaar/oprichter/webmaster van De Kale Berg en mede-auteur van het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux. 

Dit blog werd geschreven voor de website Tour du ALS.