ariane greep met cameraHet woord Ventoux galmt al een aantal maanden door Nederland. Je kon de Volkskrant niet openslaan of er stond wel iets in over de film die komen ging: over de regisseur Nicole van Kilsdonk, of de hoofdrolspeelster Maruschka Detmers. En ik was verrast: het is een mooie en humoristische film die de Berg liefdevol gebruikt als een magisch decor! Je kan zien en voelen dat de regissueur Nicole iets met de Berg heeft, zij komt al jaren op een camping aan de voet en wilde dat er een verhaal kwam. En ook Bert Wagendorp’s liefde en eerbied voor deze plek is voelbaar. Ik ben blij met de film.

Genereus werd de film gratis afgestaan door de producent voor een goed doel, een benefietavond tegen kanker. Op zaterdag 6 juni was Ventoux te zien op een mega groot scherm in Cinemec in Ede. Opbrengst: voor onderzoek van hersentumoren.

Mijn man Bas (Steman) was door Mirko Schrijvershof - eeuwig en altijd bezig voor dit goede doel - gevraagd om de avond te presenteren en ik ging mee. Bas was net bezig met de techniek toen de broodjes voor het avondeten kwamen. “Ook voor jullie!”, zei de vriendelijke manager Jan van den Brink van Cinemec en hij wees me de weg.
Buiten was het tropisch warm, en toch zouden er die avond 500 mensen komen. Een goed doel trekt altijd mensen en dat is maar goed ook. Naast me zat een mooie jonge vrouw met een fel blauw t-shirt met Cycling friends erop. Het was de groep die de avond organiseerde en druk in de weer was met de opbouw van tafels in de zaal waar de ontvangst was.
Ze had een armbandje om dat ik herkende, boven lagen er wel honderd in verschillende kleuren op één van die tafels, klaar voor de verkoop, ook weer voor het goede doel. Ik keek er naar en zei: “Wat een mooi armbandje!”. “Ik maak de armbandjes zelf”, antwoordde ze. “Oh ja?”, vroeg ik? En toen begon ze haar verhaal.

Is het de magie van haar overwinnen?

“Ik heb een zoon van 4,5 jaar en hij heeft een glyoom in zijn hoofd, ontstaan aan een oogzenuw. Toen hij 7 maanden oud was draaide hij raar met zijn ogen, en gingen we toch maar even naar de dokter. Na onderzoek kwamen we erachter wat er was, hij had een hersentumor en hij werd geopereerd. Hij werd blind. Maar hij is zo’n vrolijk kind! Hij kan zó goed horen, dat hij precies weet als ik het ben die binnen komt!”
Ik luisterde en vroeg: "Hoe is het ontstaan? Heb je nog andere kinderen? Zijn die gezond?"
“Ze weten niet hoe een glyoom ontstaat, maar er zijn steeds meer kinderen met hersentumoren. Het is de doodsoorzaak nummer één bij jonge kinderen.”
Jeetje... dat wist ik niet...
“Hij kan er heel oud mee worden!”, zegt ze vrolijk. “We zijn in het Radboud voor behandeling en dat gaat goed.”
Ik ben er stil van. Denk aan onze 14-jarige puber zoon, gezond, sportief, hardlopend, voetballend en fietsend gaat hij door het leven. Hoe anders kan het gaan. En ook zij heeft twee andere gezonde kinderen vertelt ze mij.

Ventoux3 is de groep die al jaren fietst om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Het is een vorm van kanker waar de laatste jaren geen vooruitgang is geboekt. Geld is dus dringend nodig. En waarom dan weer die Ventoux... Is het de magie van haar overwinnen? Ik denk het. Maar een ziekte overwinnen, dát is pas wat. Op vrijdag 11 september, 2 dagen na de 15e verjaardag van onze zoon, starten honderden fietsers in alle vroegte vanuit Bedoin en fietsen naar boven voor dit goede doel. De duizenden euro’s die ze ophalen zijn een druppel op de gloeiende plaat...

Die avond in Ede halen ze € 8.000,- op, een mooi bedrag, alle beetjes helpen.
Ik heb een mooie turquoise blauw armbandje gekocht, en draag het bijna elke dag. Ik ben gelinked op Facebook met de maakster en elke keer dat ik haar armbandje zie, denk ik aan haar verhaal. Ik las dat de dag na de Ventoux-avond haar zoontje weer met spoed naar het ziekenhuis was gebracht. Het waren weer spannende momenten, maar hij kwam er weer bovenop.
Over drie weken gaan wij weer op vakantie naar de Ventoux. Als ik naar boven kijk of ga, zal ik denken aan deze moeder en haar zoontje. Aan de eeuwige Berg is weer een ander verhaal vastgeklonken.

armbandje ventoux3

 

Ariane Greep schrijft en maakt films. In 1999 fietste ze vanuit Malaucène naar de top om daar te trouwen met Bas Steman, die vanuit Bedoin gekomen was. Voor dekaleberg.nl schrijft zij over de totstandkoming van haar film over de Mont Ventoux.