webmaster dekalebergJe kan de kale berg van drie kanten beklimmen en dat kun je ook op één dag doen. We hebben het hier over de meervoudige beklimmingen. Meer dan drie keer kan ook: tot wel zes keer op één dag. Deze meervoudige beklimmingen worden georganiseerd door o.a. de Franse Club des Cinglés du Mont Ventoux en het Neder-Belgisch Genootschap 'De Kale Berg'.

Sinds 1988 bestaat Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux. Om tot dit vermaarde genootschap toegelaten te worden, moet je de drie zijden van de berg op één dag beklimmen. Is je dat gelukt en kun je dat bewijzen met een gestempelde kaart, dan krijg je de fel begeerde titel Cinglé du Mont-Ventoux, wat zoveel betekent als "Malloot van de Mont Ventoux". Je bent dan officieel lid van Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux. Je hebt dan 136 km gefietst en 4443 hoogtemeters weggewerkt.

Daarnaast bestaat de zogenaamde 'option musclée', "de versie voor de sterke jongens": wie de Mont Ventoux viermaal op één dag beklimt mag zich Galérien du Mont-Ventoux noemen, wat letterlijk "Galeiboef van de Mont-Ventoux" betekent. De vierde route gaat over een niet al te beste bosweg: de Route des Cèdres. Totale afstand: 187 km en 6052 hoogtemeters.De stempelkaart van de Cinglé. Vier stempels is voldoendeDe stempelkaart van de Cinglé. Vier stempels is voldoende

Om een idee te geven hoe zwaar dit is: de totale afstand van de Marmotte (Glandon, Télégraphe, Galibier en Alpe d'Huez) is 174 km en het aantal hoogtemeters 5180 m.

En sinds 2008 is er de Bicinglette: een dubbele Cinglé, dus zes beklimmingen over de weg op één dag! 272 km en 8886 hoogtemeters. Opmerkelijk: de eerste Bicinglette is een vrouw: de française Florence Girard. Ze woont niet ver van de Ventoux en reed al vaker de berg op: 10 keer de Cinglé en 1 keer de Galérien. Er zijn nu 75 Bicinglettes. 

De Nederlander Koos van Waart vond 1 keer de Bicinglette niet genoeg; hij reed hem voor het eerst in 2010 en deed dat in 2012 en 2013 nog eens. Bij wijze van training deed hij een paar dagen ervoor even een Cingléetje... In totaal reed hij 4 keer de Cinglé. Hij was 58 jaar tijdens zijn eerste Cinglé.

Als Cinglé ben je inmiddels niet meer zo uniek als pakweg een jaar of tien geleden. Zelf werd ik in 2004 Cinglé nummer 1177 en wie weet word jij dit jaar de 6000e Malloot.

Over het Neder-Belgisch Genootschap 'De Kale Berg' schrijf ik in een volgend blog. Want het kan nóg gekker...

 

Lex Reurings is eigenaar/oprichter/webmaster van De Kale Berg en mede-auteur van het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux. 

Dit blog werd geschreven voor de website Tour du ALS.