webmaster dekalebergHoe lang wordt er al gefietst op de Mont Ventoux? Het meest logische antwoord op deze vraag is natuurlijk: zo lang er wegen zijn die naar de top leiden. De eerste weg naar de top wordt aangelegd tussen 1880 en 1883. Men heeft het plan opgevat om op de top een observatoire te bouwen en daarom is er een verbinding nodig tussen Bedoin en de top. Bij de aanleg volgt men het oeroude tracé door de Combe de Roland, een kronkelweg die langs natuurlijke rust- en drinkplaatsen voor de paarden voert.

Stel je niet teveel voor van deze destijds onverharde weg. De reis van Bedoin naar de top, uiteraard nog per paard en wagen, vergt dan altijd nog ongeveer zes uur. Pas tussen 1930 en 1934 wordt de route bij stukjes en beetjes geasfalteerd, al naargelang de opbrengsten van collectes onder de plaatselijke bevolking.

Kort na de eeuwwisseling doet de automobiel zijn intrede; de eerste auto's, van het merk De Dion-Bouton, doen in 1900 nog maar tweeënhalf uur over de tocht.

In 1901 zijn de eerste 'bicyclettes' op de top te bewonderen. Adolphe Benoit, een sportieve journalist uit Marseille en Paul de Vivie uit Saint Étienne, bijgenaamd "Vélocio", de vader van het Franse fietstoerisme, zijn de eerste fietsers. En in 1903 komt Marthe Hesse als de eerste vrouw boven. In lange rok en met een keurige hoed op het hoofd fietst ze het bordes op, zoals het in die dagen een dame betaamt, zo lezen we in het boek De kale berg

In 1901 zijn de eerste 'bicyclettes' op de top te bewonderen.

De eerste echte wielerwedstrijd naar de top wordt op 27 juli 1908 georganiseerd: de Marathon du Mont Ventoux. De deelnemers vertrekken in Carpentras en de aankomst is op de top van de Ventoux. Winnaar wordt Jacques Gabriel, een houthakker uit Bedoin. Hij doet er 2 uur en 29 minuten over. In 1923 wordt de Marathon opgevolgd door de Tour du Vaucluse.

Marathon du Ventoux. Foto: http://gentlemint.com/tack/8529/Marathon du Ventoux. Foto: http://gentlemint.com/tack/8529/

Na de voltooiing van de weg van Malaucène naar de top van de kale berg, in 1932, worden er meer wedstrijden georganiseerd, met namen als Circuit du Ventoux en Tour du Sud-Est. Het Critérium du Dauphiné passeert de top voor het eerst in 1949 en twee jaar later komt de Tour de France langs. Ook Parijs-Nice doet wel eens de Mont Ventoux aan; vier keer was er een aankomst op de Ventoux, vanwege het vroege voorjaar meestal bij Chalet Reynard of Mont Serein.

De Tour de France heeft een grote bijdrage geleverd aan de nog altijd groeiende populariteit van de Mont Ventoux. Ook het boek De kale berg en de gelijknamige website spelen daarin een niet onbelangrijke rol. Nog nooit waren er zoveel evenementen als de Tour du ALS, Mon Ventoux, Ventoux3 en vele andere op de kale berg als dit jaar. En die leiden weer tot de enorme toename van het aantal Nederlandse Cinglés du Ventoux in de laatste jaren: dit jaar maar liefst 497. In totaal zijn er nu 7.345 Cinglés, waaronder 1.949 uit Nederland.

Hoeveel fietsers dagelijks de kale berg bedwingen is niet bekend. Cijfers uit 2007 houden het op 500 à 600 per dag gedurende het seizoen (mei tot oktober), maar inmiddels zal dat eerder in de buurt van de duizend liggen.

 

 

Lex Reurings is eigenaar/oprichter/webmaster van De Kale Berg en mede-auteur van het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux. 

Dit blog werd geschreven voor de website Tour du ALS onder de naam "Waarheen... leidt de weg?".