webmaster dekalebergDit jaar was ik niet bij de Tour du ALS. Ik had een andere keuze gemaakt: ik deed mee aan de Drômetour. Vorig jaar had ik nog de hele dag boven op de top van de Ventoux gestaan om deelnemers aan de Tour du ALS te voorzien van eten, drinken en aanmoedigingen. Het was de laatste dag van een week vakantie bij De Berg. Mooi om dit mee te maken, heb zelf niets met ALS, ook niet in de familie of vriendenkring.

Als webmaster van De Kale Berg 'moet' ik elk jaar naar die berg toe, haar weer even zien en zelf voelen... En ik zie heel wat evenementen voorbij komen, die ik op de Agenda van De Kale Berg zet. Vorig jaar pikte ik daaruit de Tour du ALS, dit jaar dus de Drômetour.

De Drômetour is iets heel anders dan de Tour du ALS. Een week fietsen door de prachtige Drôme, ten noorden van de Mont Ventoux. Gepijlde routes van 40, 70 of 100 km via autoluwe wegen en over leuke colletjes. En op de laatste dag een beklimming van de kale berg. Er is een goed doel aan verbonden, maar dat is ondergeschikt. Een klein deel van het inschrijfbedrag gaat daar naar toe; dit jaar was dat de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Cystic Fibrosis (CF) wordt ook wel taaislijmziekte genoemd en is de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting.

Na vijf dagen heerlijk fietsen door de Drôme is het vrijdag 13 juni tijd voor het "MontVentoetje". Vanaf ons basiskamp is het een uurtje rijden met de auto naar Bedoin. Toeval of niet, maar op diezelfde dag en zelfde uur zou ook "Monsieur Mont Ventoux" Roland Hurtecant de berg beklimmen, ook vanuit Bedoin. Roland is organisator van Brugge - Mont Ventoux, een fietsrit voor avonturiers die dit jaar voor de 40ste en tevens laatste keer wordt gereden. Als je het Simpson monument bent gepasseerd zie je rechts in de voorlaatste bocht voor de top nóg een monument. Het staat er dankzij de inspanningen van Hurtecant. Sinds 29 juli 1979 brengt het monument Brugge - Mont Ventoux een hommage aan alle bedwingers van de Mont Ventoux, 'voor hun moed en volharding'. Het staat er dus ook voor jou!

Roland en ik kennen elkaar sinds onze ontmoeting in 2001. We hadden een uitgebreid gesprek met hem voor het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux. Want wie is die man die toen al 105 keer de kale berg was op gefietst? En vandaag fietst hij met ons mee. Ik voor de 17de keer; hij voor de 172e keer. En hij is inmiddels 75 jaar. "Op 't gemakkie hè". Ik rijd tot de bocht bij Saint-Estève met hem op en daarna is het ieder voor zich. Op de top zien we elkaar weer. "Kom, Roland, naar het monument. Ik wil met jou op de foto bij jouw monument." Ik vraag een paar wandelaars of iemand een foto van ons wil maken. Het zijn Duitsers en als de foto is gemaakt vertelt Hurtecant honderduit over het monument, in vloeiend Duits.

Roland Hurtecant (r) en Lex Reurings bij het monument Brugge - Mont VentouxRoland Hurtecant (r) en Lex Reurings bij het monument Brugge - Mont Ventoux

Later die dag fiets ik door Bedoin en vanaf een terras word ik geroepen. "Alex!" Daar zit hij, Monsieur Mont Ventoux. Er zit ook een groep fietsers, Nederlanders. "Je hoeft niks meer te vertellen; we weten alles al van je hoor!", zegt een van hen tegen mij. Ja, dat verbaast me niks.

Later die week doet Roland nóg drie beklimmingen, waarmee hij op 175 komt. "Nr. 174 en 175 na elkaar; het ijzer smeden terwijl het warm is".

Roland Hurtecant overleed op 1 juli 2019 aan de gevolgend van kanker. Hij beklom de Mont Ventoux 216 keer.

Lex Reurings is eigenaar/oprichter/webmaster van De Kale Berg en mede-auteur van het boek De kale berg - Op en over de Mont Ventoux.